Eksperter og kommentator enige: Sådan løser DBU og spillerne konflikten
En konflikt mellem DBU og Spillerforeningen truer igen med at spænde ben for danske fodboldlandskampe.
Du kan se debatprogrammet 'Fodboldkonflikt: Debat om krisen' på TV 2 SPORT klokken 17.15.
Uenigheden mellem DBU og spillerne drejer sig officielt om blandt andet kommercielle rettigheder og arbejdsgiver/arbejdstager-forhold, men udfordringen ligger et andet sted, mener to eksperter og en kommentator, som TV 2 har talt med.
Det reelle problem, der igen og igen spænder ben for, at parterne kan komme frem til en løsning, ligger nemlig i relationen mellem de mennesker, der forhandler.
- Det gennemsyrer hele forhandlingsklimaet med det persongalleri, der er. Både på DBU’s side og på Spillerforeningens side. Og det er det, der har været kendetegnende i de sidste mange år efterhånden, så mon ikke man skulle skifte ud der? spørger fodboldkommentator Flemming Toft.
- Fundamentalt uenige
Han bakkes op af Jesper Jørgensen, der er direktør i revisionsvirksomheden Deloitte, og som arbejder med økonomisk rådgivning inden for fodbold.
- Det har noget at gøre med, at parterne bare ikke har det så godt, når de er i lokale sammen. Sådan fornemmer jeg det i hvert fald. Man er tilsyneladende så fundamentalt uenige og forskellige, at man simpelthen ikke kan forhandle sig til enighed.
Ifølge Jesper Jørgensen handler det om, at der skal genskabes tillid mellem de to lejre, og det er i høj graf afhængigt af, at forhandlerne kan sammen.
- Det er jo i sidste ende de mennesker, der er til stede, der skal have det til at lykkes, siger han.
Forhistorie kan spille ind
Også sportsøkonom Kennet Cortsen mener, at der trænger til nyt blod blandt forhandlerne.
Forhandlinger lider nemlig under det, der tidligere er sket imellem parterne.
- Det er selvfølgelig en problemstilling, hvis der er en forhistorie.
Den forhistorie Kenneth Cortsen hentyder til er, at DBU og spillerforeningen har været involveret i en række sager, hvor de har haft svært ved at nå til enighed.
Det drejer sig blandt andet om aftaler for både kvindelandsholdet og U21-landsholdet indenfor det sidste år, men også herrelandsholdsaftalen fra 2015, hvor unionens nye ledelse med Claus Bretton-Meyer angiveligt måtte sande, at aftalen blev dyrere, end de havde fået lovning på af Spillerforeningens direktør, Mads Øland.
Tidligere konflikter spiller ind
Kenneth Cortsen vurderer at de tidligere konflikter har ført til så meget uvilje, at det kan være et problem for at nå frem til en løsning.
Fronterne har med andre ord været trukket skarpt op fra begyndelsen.
Ifølge Kenneth Cortsen bør man derfor skifte ud på begge sider af forhandlingsbordet. Det kan være nødvendigt at nogle personer, der vil have en løsning, går ind og løsner op for tingene.
- Forhandlinger er også et spørgsmål om relation, verdensbillede og grundholdning til ting. Der kan være konflikter, der står mere fast end andre. Det kan være en mulighed, at det at trække andre ind i rummet kan løsne op for noget, siger han.