Hareide skal ikke stå i spidsen for holdet de næste kampe - DBU skal finde ny træner

Landstræner Åge Hareide kommer ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark spiller landskampe i denne uge.

Du kan se debatprogrammet 'Fodboldkonflikt: Debat om krisen' på TV 2 SPORT klokken 17.15.

Artiklen er rettet til enkelte steder, efter DBU har bekræftet, at Åge Hareide ikke skal stå i spidsen for landsholdet i denne uge.

Ikke nok med at Dansk Boldspil Union (DBU) skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe – fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.

Åge Hareide kommer nemlig ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet onsdag aften. Landstræneren vil heller ikke være til stede, når UEFA Nations League sparkes i gang mod Wales i Aarhus på søndag. Det fortalte Flemming Toft, fodboldkommentator på TV 2 SPORT, søndag:

- Jeg erfarer, at det alternative landshold tager af sted uden Åge Hareide. Det bliver en anden træner, der skal stå for de rød-hvide mod Slovakiet og Wales. Det er ganske usædvanligt. 

Mandag tilføjede Toft, at landstræneren ikke befinder sig i Danmark.

- Han er rejst hjem til Norge. De er blevet enige om, at der ikke er mening i, at han skal stå med nogle spillere, han ikke kender. Hvis de overhovedet kan samle et hold.

Senere mandag morgen har DBU bekræftet, at hverken Hareide eller hans assistenttræner skal træne landsholdet i denne uge. 

- Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson kommer ikke til at stå i spidsen for et hold, de ikke selv har udtaget, siger kommunikationschef i DBU Jakob Høyer til Ritzau.

Hvor længe bliver Hareide?

Søndag aften var landsholdsspillernes forslag til DBU, at man forlængede den gamle landsholdsaftale til den 1. oktober. Det afviste DBU pure. Samtidig blev det opfattet som et afbud til de kommende landskampe.

- Den aftale kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod. Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, sagde DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer til Ritzau søndag aften.

DBU vil nu skabe et nyt landshold af spillere, der har lyst til at stille op.

- Det er så skidt, som det kan være for den stakkels landstræner, siger Flemming Toft.

- Hareide er fanget i den her konflikt med et ben i hver lejr. Han har arbejdsgiveren DBU på den ene side og spillerne på den anden side, men det her går også ud over hans eget image, for han bliver jo målt på resultater.

Derfor spekulerer Flemming Toft i, hvor længe Hareide kan leve med, at de udvalgte landsholdsspillere ikke per automatik møder op i landsholdslejren.

- Jeg kan have en spekulation, om Åge Hareide fortsætter, hvis det her fortsætter. Det er simpelthen håbløse arbejdsforhold for ham.

Konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne, der er repræsenteret ved Spillerforeningen, koncentrerer sig især om de kommercielle rettigheder. Parterne er eksempelvis uenige om, hvad spillerne skal stille op til, når de er samlet med landsholdet. I denne artikel kan du læse mere om stridspunkterne