Retorikken er det største benspænd i landsholdets konflikt

16x9
DBU har medvind i flagstangen. Ved forhandlingsbordet er situationen med Spillerforeningen endt som en storm. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft følger konflikten mellem Dansk Boldspil Union og landsholdsspillerne.

Retorikken synes nu at være et større benspænd i landsholdskonflikten end de mere faglige og økonomiske knaster. Det fyger med skarpe ord og beskyldninger mellem parterne i en grad, som er sjældent set i lignende forhandlinger. Stemningen mellem DBU og landsholdsspillerne er jo nærmest hadsk.

Nu ved jeg godt, at vi ikke snakker forhandlinger, for dem har DBU stoppet, men der skal jo holdes en dialog igang, for farcen må snarest have en ende. Og det skal ske ved forhandlingsbordet. Hvornår og med hvem vides ikke, men der skal tales pænt uanset uenigheder. Det gør man trods divergens mellem parterne, når de for eksempel mødes i forligsinstitutionen.

DBU var meget bestemt lørdag, da formanden Jesper Møller med kraft i stemmen sagde et højlydt stop for mere at snakke om - og derefter afleverede en ultimativ deadline. Spillerne skulle melde sig under DBU's faner senest klokken 18 - deres svar var et forslag om at forlænge den gamle aftale med en mĂĄned. Fodboldorganisationen var hovedrystende og skarp i mælet, da de kommenterede pĂĄ spillernes “tilbud” i sidste øjeblik søndag.

Og spillerne har på skift rettet kontant kritik mod unionen - mere end om emnerne, der har frembragt knasterne. Senest den ellers så stilfærdige Christian Eriksen, der udtaler til Ekstra Bladet, at DBU er “ubehagelige at høre på”.

DBU forsøger retorisk at glatte tingene ud - senest omkring landstræner Åge Hareides situation. Han er rejst hjem til Norge - “nej han har været der hele tiden,” siger kommunikationschefen. Ja, men han skulle jo have været i København i weekenden for at tage imod sine spillere, så mon ikke han havde mere end det ene ben i Danmark . “Og han er ikke sendt på ferie”. Nej, ikke officielt - men Hareide er vel heller ikke blevet bedt om at arbejde hjemme, når han nu ikke skal have ansvaret for de to landskampe i denne uge.

Pyt, for retorikken og dens mange bøjelige muligheder lever i bedste velgĂĄende i begge lejre. Og derfor har det været uigennemsigtigt for offentligheden at finde hoved eller hale - og mĂĄske ogsĂĄ for de implicerede. Taktisk spil? MĂĄske. I hvert fald mĂĄ vi bare bede om klar og pæn tale.

I forvejen har det været kendt i kulissen, at forholdet mellem forhandlingsparterne er iskoldt. Det har det været længe. Det er er ikke kun de faglige knaster, der har forpestet de alt for mange konflikter de seneste år. Vi savner en sober og reel tone. Og folk der kan se hinanden i øjnene med respekt for hverandre.

Begge parter skal måske kigge på udskiftningsbænken inden det næste, forhåbentlig snarlige, møde.

Store DBU-sager uden for banen de seneste fem ĂĄr
2013
22. november
Claus Bretton-Meyer ansættes
Claus Bretton-Meyer blev ansat i 2013. Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark
DBU præsenterer Claus Bretton-Meyer som administrerende direktør. Han kommer til at stå i spidsen for den fortsatte udvikling og modernisering af DBU samtidig med, at der sikres en stabil og velfungerende drift, skriver DBU blandt andet på sin hjemmeside. Med ansættelsen ændrer DBU struktur i ledelsen, og det er grunden til, at han er nævnt her.
2014
1. marts
Bretton-Meyer tiltræder
Claus Bretton Meyer tiltræder som direktør. Han afløser generalsekretær Jim Stjerne Hansen, der har stået i spidsen for DBU i et kvart århundrede. 
Blot en uge efter sin tiltræden fyrer Bretton-Meyer den mangeårige kommunikationschef Lars Berendt.
30. september
To chefer fĂĄr sparket
Elitechef John Helt indgik ikke i fremtidsplanerne, lød begrundelsen for fyringen. Torkil Adsersen / ScanpixDenmark
Oprydningen fortsætter, da udviklingschef Poul Gilling og elitechef John Helt ligeledes fyres. 
30. oktober
Flere fyringer
Yderligere ni personer bliver fyret i DBU. Denne gang er der dog ikke tale om chefer, ligesom ved de første tre afskedigelser. 
- Vi gør det, fordi DBU er presset økonomisk, siger kommunikationschef Jakob Høyer til Tipsbladet.
31. oktober
Ligalandsholdstur spares væk
DBU meddeler, at man dropper den årlige ligalandsholdstur i januar af sparehensyn. Beslutningen bliver mødt med hård kritik af den daværende landstræner, Morten Olsen. 
2015
18. februar
Forhandling om landsholdsaftale strander
DBU og Spillerforeningen er ved at genforhandle landsholdsaftalen. Det er der ikke noget odiøst i, indtil DBU udsender en pressemeddelelse med beskeden om at forhandlingerne er strandet
DBU lægger pres på spillerne ved at udsende et ultimatum. Underskrev dette brev, hvis du fortsat vil spille på landsholdet. 
 
27. februar
Spillerboykot og ingen festinvitation til landstræneren
Den daværende landstræner Morten Olsen blev ikke inviteret til Dansk Fodbold Award. Claus Bech / Scanpix Denmark
Spillerne afviser brevet og boykotter i stedet Dansk Fodbold Award. Det er DBU’s awardshow, og selvom alle spillerne er inviteret, så får DBU ikke ikke inviteret landstræner Morten Olsen. Den manglende invitation begrundes med en ’administrativ fejl’. 
17. marts
Morten Olsen: Jeg stopper som landstræner
Landstræneren kommer ikke til at forlænge sin kontrakt, når den udløber i sommeren 2016. Det fortæller han på et pressemøde.
24. marts
Landsholdsaftale er pĂĄ plads
Efter flere ugers konflikt indgår DBU og Spillerforeningen en ny landsholdsaftale, der gælder for herrernes A- og U21-landshold og kvindernes A-landshold. Dermed slipper Morten Olsen for at udtage amatører til venskabskampen mod USA. 
17. november
Morten Olsen siger op
Danmark taber sammenlagt 4-3 til Sverige i to play off-kampe og kommer ikke med til EM i Frankrig. 
Morten Olsen forlader sin stilling som landstræner et halvt år før kontrakten udløber.
10. december
Åge Hareide bliver ny landstræner
Nordmanden Åge Hareide præsenteres som Morten Olsens afløser. Han har skrevet under på en toårig aftale.
2016
4. juli
Ny strid mellem DBU og Spillerforeningen
DBU og Spillerforeningen strides om et millionbeløb. De er uenige om, hvordan landsholdsaftalen skal læses.  
22. november
DBU taber voldgiftssag til Spillerforeningen
DBU taber voldgiftssagen mod Spillerforeningen og skal betale omkring tre millioner kroner.
Simon Kjær udtaler, at ’den her afgørelse underbygger det, vi har været overbevist om i hele forløbet’.
Claus Bretton-Meyer siger til gengæld: ’Hvis vi havde kendt det her i dag, havde vi forhandlet videre og ikke skrevet under på aftalen.’
2017
22. januar
Kjær og Kvist: Vi bliver modarbejdet af DBU
Landsholdets anfører Simon Kjær retter sammen med William Kvist skarp kritik mod DBU. I Jyllands Posten siger spillerne, at de blandt andet føler, at de modarbejdes af DBU.
24. januar
Eriksen savner professionalisme i DBU
I et interview med Ekstra Bladet efterlyser Christian Eriksen mere professionalisme omkring landsholdet. Især hvad angår behandling af spillerne. 
- Fodbolden har udviklet sig og der er også på den front sket en modernisering. Det handler i dag ikke bare om at smøre en spiller ind i olie, siger han blandt andet.
8. februar
Spillerforening stævner DBU
Overfor Ritzau bekræfter Spillerforeningen, at de har til hensigt at stævne DBU for omtrent tre millioner kroner. Som svar på tiltalen annoncerer DBU, at de har sendt et forligstilbud tilbage til Spillerforeningen.
14. februar
DBU og Spillerforeningen indgĂĄr forlig
Spillerforeningen meddeler i en pressemeddelelse, at de på vegne af landsholdsspillerne har indgået forlig med Dansk Boldspil-Union i sagen om sponsoraftaler fra 2004-2011.
Spillerforeningen havde oprindeligt krævet 2.975.000 kroner i sagen om udeståender i forbindelse med sponsoraftaler, men efter forliget  skyldte fodboldunionen 667.500 kroner til spillerne. 
Landsholdet har derefter besluttet, at de 667.500 kroner skal bruges til en spillerdrevet kampagne mod homofobi i dansk fodbold.
 
2017
12. september
DBU i konflikt med kvindelandsholdet
Efter kvindelandsholdetds EM-sølvmedalje i august 2017 strander forhandlingerne om en ny aftale. DBU aflyser den planlagte EM-revanchekamp mod Holland, da man ikke kan stille hold. Stadion i Horsens var ellers udsolgt, og for første gang i flere år havde tilskuerne betalt for billetterne. 
18. september
Delaftale med kvindelandsholdet
DBU og de kvindelige landsholdsspillere indgår en delaftale, så Danmark kan spille VM-kvalifikationskamp i Ungarn. Forhandlingerne om en aftale skal fortsætte efter kampen. 
19. oktober
VM-kvalifikationskamp aflyses
Efter kampen i Ungarn fortsætter forhandlingerne om en aftale uden et nævneværdigt resultat. Kvindelandsholdsspillerne er samlet og selvtræner uden for landsholdslejren, og derfor må DBU meddele Sverige, at man endnu engang ikke kan stille hold.
Trods spillernes forslag om endnu en delaftale ender kampen med at blive aflyst.
16. november
Danmark taberdømmes
Kvindelandsholdet taberdømmes med 3-0 efter at være udeblevet fra kampen mod Sverige. DBU får samtidig en bøde på cirka 150.000 kroner og en betinget dom, hvis lignende afbud sker igen i den nærmeste fremtid.
25. november
DBU og Spillerforeningen indgĂĄr en aftale
Efter flere måneders forhandlinger indgår DBU og Spillerforeningen en ny landsholdsaftale for kvindelandsholdet. 
2018
20. august
Forhandlinger om herreaftale spidser til
Åge Hareide udtager landsholdstruppen til en testkamp mod Slovakiet og en Nations League-kamp mod Wales den 20. august. 
Efter flere måneders forhandlinger og en VM-slutrunde i Rusland begynder konflikten at spidse til, da Hareide holder pressemøde om truppen. En del af snakken ender med at handle om en mulig konflikt i stedet for om kampene.
2. september
DBU sender deadline - spillerne kommer med nyt forslag
DBU og Spillerforeningen strides stadig om en ny aftale for herrelandsholdet. DBU sender spillerne en deadline: De skal melde sig klar til at spille mod Slovakiet senest den 2. september klokken 18. Ellers vil unionen lede efter andre spillere. 
Cirka en time før deadline sender spillerne et forslag om at forlænge den gamle landsholdsaftale med en måned. Det afviser DBU, der samtidig tolker forslaget som et afbud til kampene mod Slovakiet og Wales.
3. september
DBU leder efter andre spillere
DBU er i gang med at lede efter spillere, der gerne vil repræsentere Danmark på unionens vilkår. 
Omvendt har Spillerforeningen angiveligt sendt en besked til flere hundrede medlemmer, hvor der opfordres til at støtte landsholdsspillernes kamp for en ny aftale. 
Kvindelandsholdet melder også sin støtte til herrerne.