Futsallandsholdet stiller op af frygt for konsekvenserne

Christoffer Haagh er en af syv spillere fra det danske futsallandshold, der hjælper landsholdet med at spille kampen mod Slovakiet onsdag aften.

Landsholdet til onsdagens venskabskamp mod Slovakiet består af 24 spillere fra 2. Division og ned.

Dansk fodbold er kommet i den penible situation, at forhandlingerne mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen om en ny landsholdsaftale ikke er blevet landet før denne uges landskampe.

Da DBU stillede landsholdsspillerne i den oprindelige trup et ultimatum, blev svaret fra spillerne - et tilbud om at forlænge den tidligere landsholdsaftale med en måned og dermed spille kampene mod Slovakiet og Wales - fra unionens side tolket som et afbud, hvorfor DBU gik i gang med at finde andre spillere til at repræsentere landsholdet.

Syv af de spillere, der sagde ja, kommer fra det danske landshold i futsal, og deres primære bevæggrund var frygten for, at en aflysning af landskampen ville få konsekvenser for DBU - ikke kun for herrelandsholdet, men også andre landshold.

Det fortæller Christoffer Haagh på vegne af de syv futsallandsholdsspillere til TV 2 SPORT.

- Vi har valgt at tage af sted, fordi vi frygter nogle sanktioner mod Danmark, hvis det endte ud i en aflysning. Det er jo anden gang, der sker noget med DBU efter kvindelandsholdets aflysning sidste år, så vi frygter, det vil ramme bredere end bare herrelandsholdet. Vi kunne frygte, at det ville ramme alle DBU’s afdelinger og dermed også futsal, siger Christoffer Haagh, der er målmand og til daglig spiller i Jægersborg Boldklub og JB Futsal Gentofte.

DBU og landsholdet har forhandlet om en ny landsholdsaftale siden nytår, hvor blandt andet spillernes kommercielle rettigheder har været et af de store stridspunkter.

Har ikke valgt side i konflikten

Parternes strid eskalerede i sidste uge og er altså nået så langt, at sekundaspiller skal varetage de positioner, der normalt står Christian Eriksen, Simon Kjær og Kasper Schmeichel på.

Holdningerne til spillernes ja til at spille for landsholdet har været delte. De oprindelige landsholdsspillere har råbt på solidaritet og ønsket, at ingen spillere sagde ja til landsholdet. Omvendt er der den holdning, at det er godt for dansk fodbolds fremtid at få afviklet kampen, så den betingede dom om udelukkelse fra UEFA fra landsholdskonflikten sidste år mellem DBU og kvindelandsholdet ikke træder i kraft.

Haagh fortæller, at han og spillerne er forberedte på en blandet anmeldelse af deres ja til DBU.

- Vi synes, ligesom alle andre, at det er en helt absurd og grotesk situation. Der er ingen tvivl om, at alle taber ved den her konflikt, og vi er sådan set ikke taget af sted og har valgt side. Hverken DBU’s eller spillernes side, siger han til TV 2 SPORT.

- Vi har valgt at tage af sted og stille op for Danmark, så der ikke skulle komme store konsekvenser for dansk fodbold, og så futsal ikke kommer i klemme. Det er selvfølgelig vores mål med at tage herned. Vi håber selvfølgelig også, der kommer en løsning hurtigst muligt. At der så er nogen derhjemme i Danmark, der er splittet omkring den her situation og synes, vi er strejkebrydere, er selvfølgelig superærgerligt. Men det havde vi snakket om, og det var vi forberedt på, at det kunne ske.

- Vi håber selvfølgelig på, der er noget forståelse for, vi er taget af sted. Så vi håber ikke på, det kommer til at have yderligere konsekvenser. Men ellers må vi tage det med.

- Jeg tror, mange er forberedt på, det kan kaste nogle reaktioner af sig. Men jeg tror, vi er gået ind til det med hjertet på det rette sted, og så må vi håbe, det ikke kommer til at koste noget i den anden ende.

Har ikke talt om resultatet

En holdning, der derimod er entydig, er, at det danske vikarlandshold får en resultatmæssig endefuld mod Slovakiet, der stiller med Napoli-stjernen Marek Hamsik, Milans Martin Skriniar og den tidligere Liverpool-spiller Martin Skrtel.

Men resultatet er der ikke spekuleret meget over, fortæller Christoffer Haagh med få timer til kampstart - og mulig A-landsholdsdebut.

- Vi har ikke snakket så meget om udfaldet resultatmæssigt. Der er ingen tvivl om, der ikke er nogen uden for holdet, der tror på os resultatmæssigt. Men vi har aftalt internt i truppen, at vi skal ud og lægge hjertet og kæmpe alt, hvad vi kan. Så må vi se, hvad det rækker til. Der er ingen tvivl om, vi kommer til at spille vores chance, og jeg tror, folk kommer til at være trætte i aften. Ingen kommer til at slå op i banen, siger Christoffer Haagh.

- Jeg ved ikke, om vi er nervøse. Nu kan jeg jo ikke snakke på alles vegne, men jeg tror da, vi er spændte. Det er trods alt nogle modstandere, som lige er et enkelt niveau over, hvad vi plejer, men det bliver da en fed kamp, regner vi med.

Forventningen er, at Haagh i sin position som målmand kommer til at skulle tage bolden ud af nettet mange gange i løbet af de 90 minutter.

- Jeg har ikke prøvet den her slags før. Det er der ikke mange fodboldspillere, der har prøvet. Lige pludselig at komme ind fra en lavere række og skulle spille en landskamp mod en stor nation. Men jeg er sikker på, at med ordentlig gåpåmod og støtte fra de andre, skal vi nok klare os igennem det her.

- Rent fodboldmæssigt er der ingen tvivl om, det her bliver den største fodboldoplevelse. Det bliver kæmpestort, det er der ingen tvivl om.

Kampen spilles klokken 20.45.

Her er det alternative landshold