Landsholdskonflikten

Klubber leverede spillere til landsholdet - nu føler de sig taget som gidsler

Uenigheden mellem Dansk Boldspil Union (DBU) og herrelandsholdet har sendt en flok amatører til Slovakiet, hvor de skal spille landskamp.

Det meste af verden har efterhånden lagt mærke til, at DBU har sendt et amatørlandshold til Slovakiet som erstatning for herrelandsholdet.

Mange virker samtidig til at have svært ved at forstå, hvordan det kunne komme så vidt.

Også de danske divisioner, der er endt med at levere spillere til onsdagens fodboldlandskamp. Flere føler sig endda taget til fange i konflikten mellem DBU og landsholdsspillerne.

- Som klub har vi ingen part i det, og vi aner ikke, hvad der bliver forhandlet om. Som klub føler vi os som gidsler i den her sag. Vi sagde til spillerne, at vi ikke kender fakta i sagen, og derfor var det op til hver enkelt spiller, om de ønskede at stille op, siger Steffen Leholk, der er direktør i 2. divisionsklubben Avarta.

Afstemning

Hvor ligger din sympati i konflikten

Avarta har målmanden Morten Bank og angriberen Christian Offenberg med i den alternative landsholdstrup. Til daglig fører de en tilværelse i bunden af 2. divionsgruppe 2, hvor modstanderne er hold som HIK, Middelfart og Frem.

Netop i BK Frem har spillerne valgt ikke at stille sig til rådighed for DBU. Den beslutning har Simon Skibsted været med til at træffe.

- Jeg er enig i, at vi er gidsler i den her sag. Mest fordi DBU vælger at begå den bet at sende den mulige udtagelse ud til os spillere. Jeg synes ikke, det er vores konflikt, siger Frem-spilleren, der mener, at DBU skulle have holdt sig for god til at blande 2. divisionsspillere ind i uenighederne med A-landsholdet.

- Det her er en konflikt mellem DBU og landsholdsspillerne, og den føler jeg ikke, jeg skal være tredjepart i. Jeg vil sindssygt gerne spille på landsholdet, men på ingen måde under de her præmisser.

Offenberg er udtaget til det alternative danske fodboldlandshold. Video: Sabine Jersing Bøgeholdt

DBU-direktør roser divisionsspillere

I alt er 24 danske spillere, hvoraf én skal sorteres fra, rejst til Slovakiet for at møde velkendte spillere som Martin Dubravka (Newcastle), Marek Hamsik (Napoli) og Martin Skrtel (Fenerbache). I spidsen for holdet står John ’Faxe’ Jensen. Han og spillerne fortjener en stor tak, lyder det fra DBU’s administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer. Især fordi flere er blevet kontaktet med en bøn om at ignorere DBU's eftersøgning af landsholdsspillere.

- En lang række folk har fået opkald af mere eller mindre behagelig karakter, og derfor må jeg gentage, at de spillere og trænere, der stiller op, har jeg den yderste respekt for, siger DBU-direktøren.

Inden udtagelsen af det alternative landshold opfordrede Spillerforeningen til, at medlemmerne ville støtte landsholdsspillerne ved at afslå DBU’s tilbud om en mulig landskamp. Landsholdsspilleren Thomas Delaney fortæller, at det i vid udstrækning er sket.

- Først og fremmest er jeg glad for den støtte, vi har fået fra det professionelle fodboldddanmark. Spillerne i divisionerne og Superligaen har støttet vores sag, og det er meget vigtigt. At DBU prøver at skrabe sammen, hvad de kan, det skal de jo gøre, siger Thomas Delaney til TV 2 SPORT.

Afstemning

Skal du se landskampen mod Slovakiet i aften?

Voksne mennesker burde kunne løse det

DBU har flere gange understreget vigtigheden af at gennemføre onsdagens venskabskamp mod Slovakiet og søndagens Nations League-opgør mod Wales. Frygten for eventuelle repressalier fra det europæiske fodboldforbund UEFA er simpelthen for stor til, at DBU vil trække sig fra en kamp – ligesom det sidste år skete i to tilfælde for kvindelandsholdet.

Efter forhandlingssammenbruddet i slutningen af sidste uge har DBU meldt ud, at unionen ikke genoptager forhandlingerne, før søndagens kamp mod Wales er spillet. Den eneste mulighed for at bringe ’det rigtige landshold’ tilbage på banen synes derfor at være, at Delaney og resten af holdet accepterer at spille under DBU’s vilkår.

Uanset hvad mener direktøren i Avarta, at DBU og Spillerforeningen snart bør nå til enighed.

- Det er voksne mennesker, der burde kunne løse det – også set i lyset af, at man har været ude for det før med kvindelandsholdet og herrelandsholdet, slutter Steffen Leholk.

Hele situationen er opstået, fordi DBU og Spillerforeningen ikke kan blive enige om en ny landsholdsaftale for herrelandsholdet. Grundlæggende er parterne uenige om, hvorvidt DBU er arbejdsgiver eller ej, og så strides de om de kommercielle rettigheder; hvad kan og skal spillerne stille op til både på og uden for landsholdet.

Danmarks kamp mod Slovakiet spilles onsdag klokken 20.45.

Afstemning

Hvordan går det Danmark i kampen mod Slovakiet?