Landsholdskonflikten

Danske forhandlinger i hårdknude – sådan er aftalerne i andre lande

Få overblikket over aftalerne i Sverige, Tyskland, England, Holland og Norge i artiklen.

Mens spillerne på det danske A-landshold rejste hjem til deres respektive klubber, var Danmark onsdag repræsenteret af 24 amatører fra 10 danske klubber, der til dagligt lever et civilt liv som alt fra studerende til fængselsbetjent.

De leverede et flot resultat og tabte 0-3 til et professionelt slovakisk hold.

Torsdag blev parterne enige om en midlertidig aftale gældende frem til 30.september.

Men det burde slet ikke være kommet så langt.

Det mener tidligere landstræner Morten Olsen, der kalder konflikten mellem DBU og spillerne ”uanstændig og unødvendig”. Og fra den tidligere landsholdsprofil, Klaus Berggreen, der var med på det succesfulde landshold i 1980’erne, lyder det, at man bør kigge mod udlandet:

- Problemstillingen må være ret let. Andre lande har jo samme problemstilling, så når man skal finde en løsning, må man jo se på, hvordan andre lande tackler det.

Man må jo se på, hvordan andre lande tackler det

Klaus Berggreen, tidligere landsholdsprofil

- Hvis en af parterne ikke ville acceptere en aftale, der ligner, hvad man får i andre lande, ville man jo få hele befolkningen imod sig. Så ville de være nødt til at makke ret. Derfor er der behov for en mægler, der kan sætte sig ind i, hvordan forholdene er i andre lande, og lave en løsning ud fra det, siger han til TV 2.

Og netop udlandet har TV 2 forsøgt at skabe et overblik over nedenfor:

Sverige

I Sverige tog det bare 23 minutter.

 

Det fortæller Håkan Sjöstrand, der er generalsekretær i det svenske fodboldforbund til TV 2. Han var med, da udkastet til den svenske aftale blev lagt på bordet.

 

- Da vi forhandlede med herrelandsholdet, tog det 23 minutter at finde en løsning. Frem for alt tror jeg, at holdningen er, at man repræsenterer Sverige og landsholdet. Vi er ikke arbejdsgivere, og det er ikke her, at man tjener de store penge. Men mange gange er det vejen til de store penge, siger Håkan Sjöstrand til TV 2.

 

Og spørger man Håkan Sjöstrand er vejen til aftalen dialog. I Sverige har man nemlig ikke en spillerforening, men tager snakken direkte med spillerne.

 

Før VM i fodbold i sommer underskrev det svenske forbund og spillerne en ny aftale. Denne er ikke offentlig og Håkan Sjöstrand løfter ikke sløret for indholdet.

 

Spurgt til om en situation som den i Danmark, kan ske, lyder svaret:

 

- Man skal aldrig sige aldrig. I Sverige er klubberne arbejdsgivere. Vi er ikke. Og for mig er det ganske klart, at man kan takke nej til at repræsentere dit land. Og der kan findes mange forskellige anledninger. Du kan være skadet, ikke være motiveret eller ikke synes om de økonomiske vilkår, men man har sin ret til at takke nej. Det er meget vigtigt. Du bliver udtaget og gør det her, fordi du repræsenterer dit land.

 

Han understreger, at hans oplevelse generelt er forståelse fra de svenske spilleres side, og at forbundets omsætning ikke kun går til herre- og dameholdet, men også til at udvikle fodbolden generelt.

Norge

I Norge får spillerne ikke honorar for enkeltkampe, deltagelse i truppen eller sejre.

 

Landsholdets aftale, der gælder frem til VM i Qatar i 2022, er nemlig bygget anderledes op. Det skriver den norske avis VG.

 

Hvis Norges landshold kvalificerer sig til en slutrunde, får spillerne 25 procent af forbundets indtægter fra UEFA eller FIFA – en mesterskabsbonus. Fordelingen opgøres efter, hvor meget man har været med.

 

Spillerne deler ifølge avisen derudover seks millioner om året fra forbundets kommercielle indtægter. De fordeles efter, hvor ofte spillerne er blevet brugt i forbundets markedsføring.

 

De norske landsholdsspillere har en fælles forsikring, og de må godt have personlige sponsorer. De må bare ikke profileres under samlingerne. Men de må godt spille i de skomærker, som de vil.

 

Situationen ærgrer da også den norske landstræner.

 

- Det er meget synd. Jeg tror aldrig, jeg har hørt om noget lignende i herrefodbold. Det er skidt, at man ikke kan komme til enighed om en landsholdsaftale, specielt i de mindre lande, siger Lars Lagerbäck.

England

Taler man om det engelske fodboldhold, bør man også nævne England Footballers Foundation.

 

Ifølge BBC har fonden eksisteret i mere end 10 år og er sat i verden for at samle de bonusser og betalinger, som de engelske landsholdsspillere får for at deltage. Fonden donerer derefter pengene til velgørende formål.

 

- Vi er ikke kun stolte af at spille for vores land, men vi ved også, at vi kan gøre forskellige ting uden for banen for at skabe opmærksomhed. Jeg var stolt af at gøre det, og jeg er stolt af, at de nuværende spillere gør det, har den tidligere landsholdsspiller Frank Lampard sagt.

 

Ifølge fonden har man i løbet af de seneste 10 år doneret mere end 5,5 millioner pund – eller godt 45 millioner danske kroner.

 

Det er ikke offentligt hvilke aftaler, der ligger i forhold til sponsorater, forsikringer og de generelle forhandlinger.

 

Hos det engelske fodboldforbund The FA oplyser deres kommunikationschef Andy Walker til TV 2, at aftalen mellem forbundet er fortrolig og ikke er et emne, som man vil diskutere i offentligheden.

Tyskland

Hos vores naboer mod syd bliver landsholdsaftalen forhandlet på plads på en måde, der minder om Sverige. Her er det anføreren, viceanføreren og tredjeanføreren, der tager dialogen direkte med det tyske fodboldforbund - DFB - Deutscher Fußball-Bund.

 

Det fortæller den tyske journalist Benjamin Hoffmann, der har fulgt det tyske landshold i mange år for fodboldmagasinet Kicker.

 

- De tyske klubber får kompensation af UEFA og FIFA ved slutrunder ligesom alle andre klubber, når de kvalificerer sig. Det er ikke fra det tyske forbund.

 

- Men i Tyskland er der én aftale mellem klubberne og forbundet, der handler om medierettighederne og så en aftale mellem landsholdspillerne og deres kommercielle rettigheder, siger Benjamin Hoffmann til TV 2.

 

Eksempelvis er Bayern München sponsoreret af Audi og fodboldforbundet er sponsoreret af Mercedes, men forbundet kan godt lave reklamer med spillere fra Bayern München i en Mercedes. Det er en del af aftalen mellem klubberne og forbundet. Det skal bare ske i regi af landsholdet, fortæller Benjamin Hoffmann.

 

Benjamin Hoffmann fortæller, at spillerne på landsholdet derudover får en bonus, hvis de kvalificerer sig til slutrunder og har succes til disse. De får dog intet for venskabskampe, eller hvis de ikke når deres mål. Eksempelvis fik de ingen bonus ved VM i Rusland denne sommer. Forbundet betaler forsikringen af spillerne.

 

Generelt er aftalen dog meget kompliceret, lyder det. Og sidste år var det et meget varmt emne i Tyskland, da en sideaftale skulle forhandles på plads. TV- og medierettigheder fra klubberne i Tyskland til en værdi af  1,2 milliarder euro blev var en del af diskussionen.

 

Benjamin Hoffmann har ikke viden nok til at kommentere på den danske konflikt, men han undrer sig, hvis man tager spillernes lønninger in mente:

 

- Handler det egentlig om kommercielle rettigheder eller handler det om problemer mellem spillerne og forbundet? Jeg ved det ikke, men det er et centralt spørgsmål.

 

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en snak med det tyske fodboldforbund trods flere forsøg.

Slovakiet

Onsdag mødte det danske vikarlandshold Slovakiet i en kamp, der endte med en sejr til vores modstandere midt i Europa.

 

Og spørger man FC Københavns slovakiske midtbanespiller Ján Gregus har han svært ved at sætte sig ind i den situation, de danske spillere står i.

 

- Måske kunne det også ske for os, men ud fra hvad jeg hører, så er det kun i Danmark og måske Afrika, der er problemer, siger Ján Gregus til TV 2 SPORT. 

 

Slovakiet ville helst have mødt et dansk mandskab med Christian Eriksen, Thomas Delaney og de øvrige VM-profiler.

 

- Vi har aldrig oplevet noget lignende, og jeg ved ikke helt, hvordan situationen er i Danmark. For os er det et stort chok, for vi havde forventet, at de bedste danske spillere ville komme. Det ser det ikke ud til, de gør, sagde Gregus før onsdagens kamp.

 

Det har ikke været muligt at få oplyst aftalen mellem de slovakiske spillere og forbundet.

Holland

I Holland får spillerne, ligesom i Tyskland, kun løn hvis spillerne kvalificerer sig til en slutrunde. Og sådan har det været siden 2004, da de kvalificerede sig til EM i Portugal.

 

Det fortæller sportsjournalisten Valentijn Driessen fra De Telegraaf til Ekstra Bladet.

 

- Alle spillere har lov til at indgå deres egne kommercielle aftaler i orange trøje - dog uden forbundets løvelogo - hvis de indhenter forbundets accept først. I et slutrunde-år er de dog bundet kollektivt mellem 1. marts og 1. august, forklarer han, siger han og uddyber, at 70 procent af indtjeningen går til en kollektiv kasse, der så fordeles efter, hvem der har deltaget i landskampene i løbet af de fem måneder.

 

Det fremgår ikke, om forbundet kan sige nej til personlige sponsorater, hvis de strider imod forbundets aftaler.

 

Ej heller fremgår det, hvem der forhandler aftalen mellem spillerne og det hollandske fodboldforbund

Hvor går der galt i Danmark?

Den tidligere landsholdsaftale mellem DBU og landsholdsspillerne udløb efter VM i Rusland. Siden har DBU og Spillerforeningen forhandlet om en ny aftale, hvor kommercielle rettigheder har været en af de største knaster. Det drejer sig blandt andet om, hvad de enkelte spillere skal stille op til, når de er samlet med landsholdet.

DBU har ønsket klarere regler for de kommercielle rettigheder, mens det for spillernes vedkommende handler om omfanget af deres deltagelse.

En upræcis aftale fra 2015 endte med en voldgiftssag og en regning på tre millioner kroner til DBU. Derfor ønsker begge parter helt klare linjer for, hvilke rettigheder parterne hver især har i forhold til reklamefremstød vedrørende landsholdet.

Men hvor er det, at forhandlinger går galt i Danmark?

Ifølge Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom ved Aalborg Universitet, kan der trækkes tråde til den danske model.

Hvis man står stejlt og ikke er kompromissøgende, er det svært at nå frem til en løsning

Kenneth Cortsen, sportsøkonom.

- Vi har en tradition i Danmark for at organisere os i fagbevægelser, da det handler om solidaritet og om at stå stærkere på den ene side. Men hvis man står stejlt og ikke er kompromissøgende, og det gælder begge parter, er det svært at nå frem til en løsning, siger Kenneth Cortsen med henvisning til Spillerforeningen på den ene side og DBU på den anden.

Der er et indbyrdes afhængighedsforhold, og hvis man skal skabe den bedst mulige brandsituation, skal man skabe de bedste forhold og associationer mellem parterne, og det skabes, hvis man samarbejder, siger Kenneth Cortsen.

Men det er lige nu svært, da forhandlingsklimaet parter imellem er meget anspændt.

Her henviser Kenneth Cortsen til, at forhandlingsklimaet er blevet ’stresset’ af de mange konflikter, som Spillerforeningen og DBU tidligere har været involveret i.

Det drejer sig blandt andet om aftaler for både kvindelandsholdet og U21-landsholdet indenfor det sidste år, men også herrelandsholdsaftalen fra 2015, hvor unionens nye ledelse med Claus Bretton-Meyer angiveligt måtte sande, at aftalen blev dyrere, end de havde fået lovning på af Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

- Hvis parterne hver især har et anspændt klima er det jo ikke noget, der løsner op for en konflikt. Det kan nærmere skabe en situation, hvor man eskalerer en konflikt.

Man er nødt til at trække en streg og stille sig selv spørgsmål om, hvad der er bedst for dansk fodbold.

Kenneth Cortsen, sportsøkonom.

- Det har længe været hårdt mod hårdt, men man er nødt til at trække en streg og stille sig selv spørgsmålet om, hvad der er bedst for dansk fodbold, siger Kenneth Cortsen.

Og hvis man ikke kan komme længere end en midlertidig aftale, så kan det være, at man er nødt til at få en mægler med friske øjne ind i forhandlingsrummet, lyder det. Her fremhæver Kenneth Cortsen både Dansk Idrætsforbund og muligheden for at udvide Spillerrådet.

Danmark spiller søndag klokken 18.00 landskamp mod Wales i Nations League.

Landsholdskonfliktens forløb

 1. 2018

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.

  2. Spillerforeningen melder ud

   Efter en periode med træge forhandlinger meddeler Spillerforeningen 20. august, at den ønsker at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der vil være en afklaring før venskabskampen mod Slovakiet 5. september.

  3. DBU's seks lokalforeninger skriver brev

   DBU's seks lokalforeninger skriver et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrer spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.

   - Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lyder det i brevet.

  4. Spillerne vil forlænge den gamle aftale

   Mandag aften den 27. august går en række landsholdsspillere gået ud i medierne med to budskaber:

   - De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt

   - De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer

    

   Thomas Delaney siger følgende til TV 2 SPORT:

   - Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger den danske landsholdsspiller.

  5. DBU udskyder frist for aftale

   På grund af de forestående landskampe 5. september og 9. september sætter Dansk Boldspil-Union (DBU) en deadline for en ny aftale til fredag 31. august kl. 23.59.

  6. DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum

   Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen 31. august kl. 23.59, indstiller DBU forhandlingerne.

   I stedet tilbyder DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under en delaftale. Samtidig giver DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag 3. september.

  7. Spillerne afviser DBU's tilbud

   Spillerne nægter at spille landskampene uden en ny aftale. Den tidligere landsholdsspiller William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.

   - Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesseret i. Vi er interesseret i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.

   Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.

  8. Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale

   Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at den tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til 1. oktober.

   - Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de seneste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.

  9. DBU's deadline for ultimatum er overskredet

  10. DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud

   Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau:

   Den (gamle aftale, red.) kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod.

   - Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.

  11. DBU kontakter danske klubber

   I forsøget på at skrabe et landshold sammen kontakter DBU først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. division og 2. division.

   Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej til landsholdet.

  12. DBU udtrykker bekymring

   DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en e-mail til klubberne i 1. og 2. division, hvori der blandt andet står:

   - Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte.

  13. Hareide bliver hjemme - DBU skal finde ny træner

   Ikke nok med at DBU skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe, fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.

   Åge Hareide kommer såldes ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet 5. september og Wales 9. september.

  14. Futsal- og divisionsspillere melder sig klar

   Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsallandshold og spillere fra 2. division meldt sig klar til venskabskampen mod Slovakiet.

   Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsallandsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta.

  15. De første spillere på vikarlandsholdet bliver offentliggjort

   Konflikten mellem DBU og det danske fodboldlandshold har bragt futsallandsholdet og en stribe divisionsspillere i spil til en kamp på øverste landsholdsniveau.

   To spillere fra 2. divisionsklubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er angriberen Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.

  16. John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner

   Det bliver den tidligere europamester fra 1992 John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i venskabskampen mod Slovakiet. Det bekræfter DBU over for TV 2.

  17. DBU bekræfter, at Danmark stiller med vikarlandshold mod Slovakiet

   Danmark kommer til at spille mod Slovakiet onsdag aften samt Nations League-kampen mod Wales i Aarhus søndag 9. september. Det bekræfter DBU, der har udtaget et alternativt landshold, som unionen selv vælger at døbe 'vikarlandsholdet', til kampene.

  18. Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet

   Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet taber venskabskampen i Slovakiet onsdag 5. september med 0-3.

  19. DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale

   Efter lang tids tovtrækkeri mellem DBU og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale, der løber frem til 1. oktober.

  20. Danmark slår Wales i Aarhus

   Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.

  21. Bestyrelsesmøde i DBU

   Denne lørdag er der bestyrelsesmøde i DBU. Her forventes det, at bestyrelsen får forelagt det, som man eventuelt er kommet frem til i forhandlingerne mellem DBU's udsendte folk og Spillerforeningen. Bestyrelsen skal enten godkende eller revidere aftaleudkastet, inden det kan blive endeligt. Det er dog ikke givet, at en ny landsholdsaftale falder på plads lørdag.

  22. DBU og Spillerforeningen indgår aftale

   På et pressemøde præsenterer DBU-formand Jesper Møller en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet. Den nye aftale mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen løber til og med EM-slutrunden i 2024. Læs om aftalens indhold her.

  23. Hareide udtager landsholdstrup

   Onsdag 3. oktober udtager landstræner Åge Hareide sin trup til kampene mod Irland 13. oktober (Nations League) og Østrig 16. oktober (venskabskamp).