Landsholdskonflikten

Landsholdsvikar regner med, at det ’rigtige landshold’ spiller søndag

Rasmus Johansson, der onsdag fik A-landsholdsdebut, forventer ikke at få kamp nummer to i rødt og hvidt på søndag mod Wales.

Efter kampen mod Slovakiet var beskeden den samme fra den håndfuld spillere, TV 2 SPORT talte med; de er klar til at spille igen på søndag i Nations League-kampen mod Wales - hvis det er nødvendigt.

Vikarlandsholdet, der er trådt til midt i den verserende konflikt mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og landsholdsspillerne, tabte onsdag med 3-0. En præstation, der var langt over forventning i kraft af nederlagets trods alt ringe størrelse.

Men Rasmus Johansson, en 2. divisionsspiller fra HIK, tror på, at hans A-landsholdsdebut også bliver den sidste landskamp for hans vedkommende.

- Jeg regner ikke med, at vi skal spille på søndag. Der tror jeg, de har fundet ud af noget inden, men man kan jo aldrig vide.

Hvad bygger du den tro på?

- Kampen på søndag betyder lidt mere end den i dag (i går, red.). Der er mere på spil, og der går jeg ud fra, de sender det landshold, der plejer at spille, og at de finder ud af noget. Det burde de i hvert fald snart. Men jeg regner ikke med, at vi skal spille den kamp på søndag.

Har de sagt, at I ikke skal spille?

- Nej, de har sagt, at de ikke ved noget endnu, så de siger, at det godt kan være, vi skal spille, men det kan også være, vi ikke skal. Der er ikke nogen, der ved det endnu, siger Rasmus Johansson til TV 2 SPORT.

Over for DR udtaler han, at DBU regner med, der kommer en aftale på plads, og at 'det rigtige landshold' spiller på søndag.

Kampen mod Wales er en kamp i UEFA's nye turnering, Nations League, der giver nationerne en ekstra chance for at kvalificere sig til EM-slutrunden i 2020 - ved siden af den 'normale' kvalifikation.

'Faxe' ved ingenting

DBU og spillerne har siden nytår forhandlet om en ny landsholdsaftale, hvor spillernes kommercielle rettigheder og arbejdsgiver-/arbejdstager-forholdet mellem union og spiller efter alt at dømme har været de største stridspunkter.

Uenigheden førte til indstilling af forhandlingerne og er altså endt i det skandaløse scenarie, hvor Danmark stillede op til venskabskampen mod Slovakiet med amatører fra 2. division og lavere rækker.

Heller ikke landstræner Åge Hareide var en del af landsholdet. EM-helten fra 1992 John 'Faxe' Jensen trådte til "for fodboldens skyld". Heller ikke han ved, hvad der skal ske frem mod søndagens kamp, hvor han potentielt kan få endnu en kamp som A-landsholdstræner på cv'et.

- Hvad der kommer til at ske, er ude af mine hænder og op til nogle helt andre, siger 'Faxe' efter Slovakiet-kampen.

Da forhandlingerne blev indstillet fredag ved midnat i sidste uge, stillede DBU spillerne et ultimatum: et tilbud om en række vilkår og beskeden om at melde sig til eller fra landsholdet inden søndag klokken 18.

Kort før den deadline kom spillerne med et tilbud om at spille på den gamle landsholdsaftale. Det blev af DBU ikke regnet for et tilbud, men i stedet betragtet som et afbud, hvorfor DBU gik i gang med at lede efter spillere.

Klubben var ikke helt glad for ja

Den søgning startede i Superligaen og siden i divisionerne, alt imens Spillerforeningen pressede på for, at ingen spillere sagde ja til DBU.

Fra landets to bedste fodboldrækker gav ingen spillere umiddelbart positive tilkendegivelser over for DBU, og ifølge Rasmus Johansson var der da også et vist pres på ham.

Overvejede du også at sige nej?

- Ja, det gjorde jeg også. Der var mange, der var imod det i klubberne, og i HIK, hvor jeg spiller til daglig, var der nogen, der ikke var helt glade ved situationen, og som ikke syntes, man skulle gøre det. Og selvfølgelig er der nogle højere oppe fra 1. division og Superligaen. De syntes ikke, man skulle gøre det, men det er ens eget valg. I dag er jeg sgu glad for, at jeg gjorde det, siger Rasmus Johansson til TV 2 SPORT.

Men han regner altså ikke med at skulle stå på banen i Aarhus, når Danmark søndag møder Wales.

Håber at stille det bedste hold

DBU's formand, Jesper Møller, afviste - igen - efter kampen mod Slovakiet, at deciderede forhandlinger mellem DBU og Spillerforeningen ville blive genoptaget før søndagens kamp.

Men formanden lukkede ikke for muligheden for, at landets bedste fodboldspillere ville komme i kamp.

- Jeg vil ikke udelukke noget. Jeg er positiv, det er spillerne også. Vi taler sammen, der er bare ikke forhandlinger. Der er kontakt mellem parterne. De vil gerne spille, og det vil vi også have, at de gør.

- Det er ikke sådan, at vi er sure på hinanden, spillerne og DBU. Lad os sove på det, og så må vi se, om det rigtige hold bliver udtaget, og hvem der så stiller op - og om vi så ikke finder en løsning.

Kan DBU leve med at stille med samme hold igen på søndag?

- Vi har en forpligtelse til at stille med et hold - det bedst mulige. Respekt for dem, der mødte Slovakiet. Vi prøver at stille det bedste hold. Det eneste afgørende for os er, at vi skal afvikle kampen. Vi har ikke noget valg, sagde Jesper Møller.

Sagen er nemlig den, at DBU har en betinget dom om udelukkelse fra UEFA hængende over hovedet, efter en konflikt sidste år mellem unionen og kvindelandsholdet førte til aflysning af VM-kvalifikationskampen mod Sverige.