Landsholdskonflikten

Midlertidig aftale på plads - stjernerne kan spille mod Wales

Christian Eriksen og Kasper Schmeichel jubler over at være kvalificeret til VM. Søndag kan de igen komme i spil mod Wales. Lee Smith / Scanpix Denmark

Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen har indgået en midlertidig aftale, så de normale A-landsholdsspillere kommer i spil mod Wales.

Efter lang tids tovtrækkeri mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale.

Den midlertidige aftale, der tæller DBU's landsholdstrupper under herresenior og løber til og med 30. september i år, falder på plads dagen efter, at den langvarige landsholdskonflikt onsdag kulminerede. Her blev en række sekundaspillere sendt på banen i venskabskampen mod Slovakiet for at undgå en mulig sanktion fra det europæiske fodboldforbund UEFA.

Torsdag har de stridende parter mødtes for at forhandle, og her er man blevet enige om, at "kampen mod Wales spilles under de samme vilkår som tidligere, og at de kommercielle rettigheder håndteres som hidtil i aftalens løbetid". Det oplyser Spillerforeningen og DBU i en fælles pressemeddelelse.

- Det er godt for landsholdet og for alle i dansk fodbold, at vi kan spille den vigtige Nations League-kamp med det rigtige landshold og igen få fokus på det sportslige, siger DBU's formand Jesper Møller, mens Spillerforeningens direktør Mads Øland tilføjer:

- Aftalen er et skridt i den rigtige retning, og landsholdsspillerne er glade for, at de på det grundlag nu kan fokusere på kampen imod Wales på søndag.

Parterne slår samtidig fast, at de, af respekt for spillernes behov og ro til at koncentrere sig om Nations League-kampen mod Wales, ikke vil udtale sig i offentligheden. Samtidig vil de afsluttende forhandlinger om en permanent aftale ikke blive kommenteret, og forhandlingen påbegyndes straks.

Toft: - På tide de blev voksne

Udviklingen i konflikten mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen har den seneste uge nået et historisk lavpunkt, og fodboldkommentator Flemming Toft kaldte det for den sorteste dag i dansk fodbold, da det onsdag blev en realitet, at en flok amatører skulle repræsentere A-landsholdet.

Den skarpe retorik er der ikke ændret ved, men det glæder Flemming Toft, at parterne nu har fundet en løsning:

- Det var på tide, de blev voksne, og at begge parter nåede dertil, hvor de kunne se, at det, der skete i går, var så uskønt på alle måder. Det har været pinligt at være vidne til, siger Toft, der tror på, at løsningen kommer nu, fordi der simpelthen er for meget på spil i søndagens kamp mod Wales:

- Her kommer en kamp med betydning, og det mod Slovakiet skulle være en engangsforestilling. Det nytter ikke, at danskerne går og bliver folkeglade og sekundaspillere, der taber 0-3 og bliver klappet ind på DBU's kontor.

Den mangeårige fodboldkommentator har aldrig oplevet noget lignende, men han vurderer, at parterne nu er gået fra en langvarig armlægning til det punkt, hvor de er tættere på at give hinanden hånden.

- Det væsentlige er, at det har været en uskøn forestilling, som begge parter har fået på puklen for. Hele folkeopinionen har været delt, og både DBU og spillerne har fået lussinger og skæld ud. Imens er det en flok seriespillere, der vinder folkets kærlighed.

- Dansk fodbold som helhed er tabere på forhånd, og der er ingen vindere, selvom der er en midlertidig aftale. Men der er fornuft fra begge parter, og det er det eneste rigtige, slutter Flemming Toft.

Landsholdet møder Wales i Nations League på søndag klokken 18. Du kan følge kampen i vores liveblog her på tv2.dk