Fodbold

De burde skamme sig, siger svensk landsholdsprofil om FIFA

VM-kvalifikationen udløser ingen bonus til Nilla Fischer og resten af det svenske landshold David Moir / Ritzau Scanpix

De svenske fodboldkvinder får ingen økonomisk bonus, selvom de netop har kvalificeret sig til næste års VM i Frankrig.

Det svenske kvindelandshold i fodbold kunne tirsdag glæde sig over at have sikret en VM-billet med en 1-0-sejr mod Danmark i deres indbyrdes kvalifikationskamp.

Men glæden forvandlede sig hurtigt til irritation for de svenske 'flickor'. Spillerne kan nemlig ikke se frem til at blive belønnet med en økonomisk bonus fra FIFA for deres arbejde i kvalifikationen - som det ellers er tilfældet, når et herrelandshold tager en billet til en VM-slutrunde.

De svenske herrer modtog således 80 millioner svenske kroner (svarende til 56,3 millioner i danske kroner) fra FIFA, da de kvalificerede sig til verdensmesterskabet i Rusland. Kvinderne derimod kan kun se frem til en ekstra check fra FIFA, hvis de går videre fra gruppespillet ved slutrunden.

Den forskel er på ingen måde rimelig, hvis du spørger den svenske defensivprofil, Nilla Fischer, som udtrykte massiv kritik af FIFA.

- Helt ærligt, så bliver jeg pokkers ked af det. Jeg fatter ikke, hvad FIFA tænker, sagde Wolfburg-spilleren til den svenske avis Expressen.

- De siger, at de vil satse mere på kvindefodbold, og at den kommer til at vokse, og så agerer de sådan her. Det er bare en masse tom snak fra deres side og ingen handling. Jeg synes, de burde skamme sig.

Fischers kollega på det svenske landshold, Montpellier-spilleren Linda Sembrandt, ytrede også et ønske om at forbedre vilkårene i kvindefodbold. Ikke bare for sig selv og holdkammeraterne, men også for fremtidige kvindlige landsholdsspillere.

- Man ved jo selv, at man ikke kommer til at spille for evigt. Der er sket meget, siden jeg var 18, men det er vigtigt, at det hele tiden går fremad, og at vi får, hvad vi fortjener.

FIFA: Indtægter og udgifter skal overvejes

I FIFA har man hørt de svenske kvinders opråb, men det betyder ikke nødvendigvis, at der er flere bonusser på vej for kvindelandsholdene.

- Vi lever i en økonomisk virkelighed, hvor indtægter og udgifter skal overvejes i alle de projekter, vi arbejder med. Men vi ønsker også, at det bliver så lige som muligt, sagde FIFA’s pressechef, Hans Hultma til SVT Sport.

Pressechefen pegede samtidig på, at kvindefodboldkulturen i Sverige er unik, og at kvinder i fodboldstøvler ikke kan trække samme opmærksomhed i andre lande.

- Jeg ved, at kvindefodbold er stort i Sverige, men der findes mange andre steder i verden, hvor den ikke har samme position. Det kan man ikke diskutere. Derfor må vi i FIFA forsøge at finde en balance.

VM-slutrunden spilles i Frankrig i sommeren 2019, og der er fortsat mulighed for, at det danske kvindelandshold gør svenskerne selskab, hvis det lykkes dem at kvalificere sig via en playoff-turnering mellem kvalifikationens bedste toere.