Deadline for ny landsholdsaftale nærmer sig

Lørdag er der bestyrelsesmøde i Dansk Boldspil-Union (DBU). Den midlertidige aftale mellem DBU og Spillerforeningen udløber 1. oktober.

Når klokken søndag aften skifter fra 23.59 til 00.00, udløber den midlertidige aftale, som Dansk Boldspil-Union (DBU) og landsholdsspillerne anført af Spillerforeningen blev enige om dagen efter vikarlandsholdets 0-3-nederlag til Slovakiet, 6. september.

Hvad forhandles der om?

DBU og Spillerforeningen forhandler om en aftale for herrelandsholdet. Parterne skal blive enige om, hvilke vilkår spillerne har, når de optræder for landsholdet. Det drejer sig om alt fra betaling, bonusser, rettigheder, forsikring, behandling, fysiske omgivelser og kost.

Hvad er så stridspunkterne? Det er især de individuelle kommercielle rettigheder, parterne ikke kan blive enige om, og som DBU ikke vil give sig på. Derudover er der en principiel uenighed om, hvorvidt DBU skal være arbejdsgiver for spillerne, når spillerne møder ind i landsholdslejren. Læs mere om landsholdskonflikten her.

I dag, lørdag, kan der dog komme hvid røg op af skorstenen, hvis DBU's bestyrelse bliver enige om at godkende det aftaleudkast, som det forventes, at den vil blive forelagt på et møde, der begyndte klokken 13.00.

Ønsker DBU-bestyrelsen derimod at revidere det, som unionens udsendte folk og Spillerforeningen er kommet frem til i forhandlingerne, er der søndag til at få de sidste ting på plads, så en aftale kan underskrives inden deadline.

Stor, fælles interesse i aftale

Til nøds er der også nogle redningsdage, 1. og 2. oktober, da DBU har udsat landstræner Åge Hareides udtagelse af landsholdstruppen til kampene mod Irland og Østrig til onsdag 3. oktober.

- Jeg tror, at begge parter er så stærkt interesserede i at nå en aftale, at de kommer igennem det her i løbet af weekenden eller i løbet af mandagen, siger TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Men vi kender hverken indholdet eller stemningerne i forhandlingerne, for denne gang har der virkelig været lukket ned. Så det bliver nogle gætterier om, hvor langt de er, og hvad det er, de egentlig strides om her til allersidst.

- Det ved man nogenlunde. Der er selvfølgelig det omkring spillernes kommercielle rettigheder og DBU's rettigheder i samme åndrag, og så det, som måske er det vigtigste, arbejdsgiver-/arbejdstagerforholdet mellem DBU og spillerne.

Netop det sidste var også et stridspunkt i sidste års forhandlinger om en ny landsholdsaftale for kvindelandsholdet og U21-landsholdet. Spillerne mente, at DBU skulle være arbejdsgiver, når spillerne var mødt ind i landsholdslejren, mens DBU var af en anden opfattelse.

På det område kom fodboldunionen og Spillerforeningen frem til en aftale med følgende ordlyd:

- Der er enighed om, at der som hidtil ikke i aftalerne forholdes til, om DBU er arbejdsgiver i forhold til landsholdsspillere. Parterne forbeholder sig hver deres principielle stilling i den forbindelse.

- Der er samtidig enighed om, at ingen af parterne eller enkelte spillere kan påberåbe sig ændringer i de fornyede aftaler mellem DBU og Spillerforeningen i forhold til de hidtil gældende som argument for, at spillere er at betragte som lønmodtagere i forhold til DBU eller ej, eller som argument for, at DBU er at betragte som arbejdsgiver for spillere eller ej.

Skarp tone i forhandlinger

Den faste aftale mellem DBU og herrelandsholdet udløb 1. august, og siden da har parterne arbejdet hårdt for at nå frem til en ny aftale.

Det førte til tider en skarp tone med sig i medierne indtil 6. september, hvor den midlertidige aftale blev indgået for at sikre kampen mod Wales i Nations League. Her blev DBU og Spillerforeningen enige om, at ingen af parterne ville gå til offentligheden med detaljer om forhandlingerne, inden en permanent aftale var på plads.

- Det er meget afgørende, at aftalen får et indhold, som begge parter virkelig kan læne sig op ad og sige, at det er tilfredsstillende, fordi det kan få vidtrækkende konsekvenser for dansk idræt, hvis der indgås en aftale, som ikke er DBU-venlig, siger Flemming Toft.

- Det er dét, de andre specialforbund også kigger på. Så der er virkelig meget på spil denne gang, og tiden er såmænd knap.

At DBU og Spillerforeningen ikke kunne blive enige om en ny aftale inden DBU's egen deadline 31. august kl. 23.59 medførte, som mange nok er bekendt med, at Danmark stillede med et vikarlandshold i Slovakiet 5. september.

Usandsynligt med nyt vikarlandshold

Det er ifølge Flemming Toft meget usandsynligt, at samme scenarie vil gentage sig, for skulle konflikten fortsætte forbi 13. oktober, spøger mulige sanktioner fra det europæiske fodboldforbund, UEFA. Det er både DBU og spillerne klar over.

- Ikke alene vil landsholdet og DBU blive trukket ud af Nations League, men det vil også give et dårligt omdømme hele vejen rundt i Europa. Det vil ødelægge forholdet mellem spillerne og DBU i lang tid, så jeg håber, at de finder en løsning her i weekenden, siger Toft.

- Men der er ingen tvivl om, at DBU står meget skarpt denne gang, fordi sidst en fireårig aftale blev indgået (20. marts 2015, red.), vag baglandet i DBU absolut ikke tilfreds med aftalen, og den kostede også DBU tre millioner kroner efter en voldgiftssag.

- Det bliver et DBU, der står meget stærkt på deres, og omvendt ved vi, at Spillerforeningen også tidligere har stået meget stærkt på deres. Så der skal bøjes fra begge sider, lyder det fra Flemming Toft.

Danmarks 'rigtige' landshold slog Wales 2-0 på to mål af Christian Eriksen. 13. oktober mødes Danmark og Irland i Dublin i Nations League, og tre dage senere spiller det danske landshold venskabskamp mod Østrig i Herning.

Landsholdskonfliktens forløb
2018
1. august
Landsholdsaftalen udløber
Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.
20. august
Spillerforeningen melder ud
Efter en periode med træge forhandlinger meddeler Spillerforeningen 20. august, at den ønsker at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der vil være en afklaring før venskabskampen mod Slovakiet 5. september.
27. august
DBU's seks lokalforeninger skriver brev
DBU's seks lokalforeninger skriver et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrer spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.
- Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lyder det i brevet.
27. august
Spillerne vil forlænge den gamle aftale
- De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt
- De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer
 
Thomas Delaney siger følgende til TV 2 SPORT:
- Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger den danske landsholdsspiller.
28. august
DBU udskyder frist for aftale
På grund af de forestående landskampe 5. september og 9. september sætter Dansk Boldspil-Union (DBU) en deadline for en ny aftale til fredag 31. august kl. 23.59.
1. september
DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum
Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen 31. august kl. 23.59, indstiller DBU forhandlingerne.
I stedet tilbyder DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under en delaftale. Samtidig giver DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag 3. september.
1. september kl. 17.30
Spillerne afviser DBU's tilbud
Spillerne nægter at spille landskampene uden en ny aftale. Den tidligere landsholdsspiller William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.
- Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesseret i. Vi er interesseret i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.
Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.
2. september kl. 17.00
Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale
Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at den tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til 1. oktober.
- Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de seneste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.
2. september kl. 18.00
DBU's deadline for ultimatum er overskredet
2. september kl. 18:45
DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud
Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau:
- Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.
3. september
DBU kontakter danske klubber
I forsøget på at skrabe et landshold sammen kontakter DBU først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. division og 2. division.
Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej til landsholdet.
3. september omkring middag
DBU udtrykker bekymring
DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en e-mail til klubberne i 1. og 2. division, hvori der blandt andet står:
- Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte.
3. september
Hareide bliver hjemme - DBU skal finde ny træner
Ikke nok med at DBU skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe, fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.
Åge Hareide kommer såldes ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet 5. september og Wales 9. september.
4. september
Futsal- og divisionsspillere melder sig klar
Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsallandshold og spillere fra 2. division meldt sig klar til venskabskampen mod Slovakiet.
Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsallandsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta.
4. september kl. 13.00
De første spillere på vikarlandsholdet bliver offentliggjort
To spillere fra 2. divisionsklubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er angriberen Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.
4. september kl. 14.00
John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner
Det bliver den tidligere europamester fra 1992 John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i venskabskampen mod Slovakiet. Det bekræfter DBU over for TV 2.
4. september kl. 15.00
DBU bekræfter, at Danmark stiller med vikarlandshold mod Slovakiet
Danmark kommer til at spille mod Slovakiet onsdag aften samt Nations League-kampen mod Wales i Aarhus søndag 9. september. Det bekræfter DBU, der har udtaget et alternativt landshold, som unionen selv vælger at døbe 'vikarlandsholdet', til kampene.
5. september
Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet
Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet taber venskabskampen i Slovakiet onsdag 5. september med 0-3.
6. september
DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale
Efter lang tids tovtrækkeri mellem DBU og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale, der løber frem til 1. oktober.
9. september
Danmark slår Wales i Aarhus
Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.
29. september kl. 13.00
Bestyrelsesmøde i DBU
Denne lørdag er der bestyrelsesmøde i DBU. Her forventes det, at bestyrelsen får forelagt det, som man eventuelt er kommet frem til i forhandlingerne mellem DBU's udsendte folk og Spillerforeningen. Bestyrelsen skal enten godkende eller revidere aftaleudkastet, inden det kan blive endeligt. Det er dog ikke givet, at en ny landsholdsaftale falder på plads lørdag.
29. september kl. 16.17
DBU og Spillerforeningen indgår aftale
På et pressemøde præsenterer DBU-formand Jesper Møller en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet. Den nye aftale mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen løber til og med EM-slutrunden i 2024. Læs om aftalens indhold her.
3. oktober
Hareide udtager landsholdstrup
Onsdag 3. oktober udtager landstræner Åge Hareide sin trup til kampene mod Irland 13. oktober (Nations League) og Østrig 16. oktober (venskabskamp).