16x9

To timer før afgang hoppede flere spillere fra - her er vikarlandsholdets kaotiske timer i rødt og hvidt

Da det lå fast, at det etablerede landshold ikke skulle spille mod Slovakiet, startede jagten på et hold, der kunne rykke hurtigt ud.

Den 3. september står det klart.

Det etablerede fodboldlandshold med navne som Christian Eriksen, Simon Kjær og Kasper Schmeichel vil ikke stille op i rødt og hvidt på grund af konflikten mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen.

I stedet er det amatører som Christian Offenberg, Anders Fønss og Christoffer Haagh, der trækker i dragten til landskampen mod Slovakiet.

Men inden de når så langt, går de grueligt meget igennem. Det her er deres historie og fortællingen om de 65 turbulente timer, der for altid vil stå som et lysende minde for dem.

- Fuck det

Det er mandag, og Christian Offenberg er til ørelægen i Hørsholm med sin datter. Den 30-årige account manager har fået tidligt fri fra arbejde. Nu sidder de i venteværelset. På sin telefon læser Avarta-angriberen via Ekstra Bladet, at DBU søger divisionsspillere til at repræsentere landsholdet.

Datteren får lagt dræn, og de går ud til bilen.

Her ringer Christian Offenbergs telefon. Det er hans sportschef fra Avarta, der spørger ham, om han har lyst til at spille landskamp for Danmark. Christian Offenberg er amatørspiller, og er derfor ikke medlem af nogen forening. Han svarer uden at tøve. "Ja".

Nogenlunde samtidig, på Fyn, befinder bådmekanikeren Anders Fønss sig. Hans fodboldklub, Tarup-Paarup Idrætsforening (TPI), har ligesom de andre divisionsklubber modtaget denne mail fra DBU:

square to 16x9

Mailen er blevet delt i førsteholdets interne gruppe på Facebook. Det står spillerne frit for, om de vil tage imod tilbuddet. Det kan de, som der står skrevet, gøre ved at svare på DBU’s mail eller direkte via en SMS til elitechefen Kim Hallberg.

30-årige Anders Fønss læser mailen mandag middag. “Det er sgu da meget sjovt”, tænker han. “Fuck det”. Han finder mobilen frem.

03-09-2018  12:49
Hej. Jeg Anders Fønss fra Tpi 2. division stiller mig hermed til rådighed for landsholdet. Vh Anders Fønss
03-09-2018  15:48
Hej Anders. Tak for besked, og ikke mindst tilkendegivelse. Jeg vender tilbage når jeg har et overblik over situationen. Kim Hallberg, DBU

Intet nyt fra DBU

Tilbage på Sjælland er Christian Offenberg ved at bestille en sandwich, da telefonen ringer igen. Denne gang er det Hasse Kuhn, træneren i Skjold Birkerød. Han skal være assistenttræner for landsholdet i Slovakiet og vil sikre sig, at Christian Offenberg virkelig er klar til en kamp, hvis konflikten ikke bliver løst.

Igen falder svaret hurtigt: “Ja".

Han skal sende sine kontaktoplysninger til DBU. Derfra hører han ikke rigtig mere.

Du er udtaget til det danske landshold. Du får en mail om, hvad du skal medbringe

Hasse Kuhn til Christian Offenberg

Det er ikke kun divisionsspillerne, der er blevet kontaktet af DBU. Det danske landshold i indendørsfodbold-disciplinen futsal har også fået besked på at tage stilling til, hvorvidt de vil spille for A-landsholdet.

Målmanden Christoffer Haagh og holdkammeraterne sidder samlet og diskuterer. De frygter, at det også kan få konsekvenser for deres landshold, hvis kampene mod Slovakiet og Wales bliver aflyst. Futsal er nemlig ligesom almindelig fodbold organiseret under UEFA.

Derfor ender de med at stille sig til rådighed. De regner imidlertid ikke med, at det er noget, DBU vil gøre brug af.

Christoffer Haagh, der arbejder som sekretær til daglig, forventer, at mange andre melder sig for oplevelsens skyld. "De må stå foran os", tænker han.

Klokken 19.00 mandag er der deadline for tilbagemeldinger til DBU for de spillere, der vil stille op til kampene.

Imens er der træning i TPI. Her finder Anders Fønss ud af, at flere af holdkammeraterne ligesom ham selv også har skrevet til DBU, at de er klar til at spille. Han er imidlertid den eneste, der har fået et svar fra Kim Hallberg, hvilket undrer ham. Han tolker det som om, at der ikke er brug for deres hjælp.

- Du er udtaget til landsholdet

Stik mod forventningen bliver spillerne på futsallandsholdet ringet op af DBU. Unionen vil have dem til at møde op i Brøndby tirsdag formiddag.

"Nu går det pludselig stærkt", tænker Christoffer Haagh.

Da alvoren går op for dem, falder nogle af spillerne fra og vil alligevel ikke være med. Andre, for eksempel holdets anfører, Christoffer Haagh, er stadig friske på at stille op. Målmanden tager fri fra arbejde dagen efter.

Men der er stadig ikke enighed på holdet, og aftenen igennem har spillerne en fælles samtale kørende på Facebook, hvor det fortsat diskuteres, om de rent faktisk skal møde op i DBU næste dag.

Du skal med! Og vi skal finde tre andre fra klubben

Christian Bannis til Anders Fønss

Sent om aftenen i Lyngby er Christian Offenberg gået i seng efter en lang dag. Da han ikke har hørt mere om landsholdsudtagelsen, har han parkeret tanken. Men bedst som han er ved at falde i søvn, ringer telefonen. Igen er det Hasse Kuhn.

- Du er udtaget til det danske landshold. Du får en mail om, hvad du skal medbringe, lyder den kortfattede besked.

Christian Offenberg styrter ind i stuen til sin kæreste og overbringer nyheden. Der går ikke længe, før også familie og venner hører om udtagelsen.

- Det er helt vildt. Jeg skal til Slovakiet i morgen.

- Kom nu bare af sted. Vi har travlt

Det er tirsdag morgen. Dagen inden kampen mod Slovakiet. Anders Fønss er hjemme i Middelfart, da den gode ven og holdkammerat fra TPI, Christian Bannis, ringer. Han har modtaget et opkald fra DBU.

- Du skal med! Og vi skal finde tre andre fra klubben, fortæller Christian Bannis.

DBU vil have dem til at finde en målmand, en central forsvarsspiller og en back. De har ikke sat navn på, hvem det skal være. Der skal bare findes nogen.

De fem landsholdsspillere fra TPI

square to 16x9
De fem landsholdsspillere fra TPI Foto: Privatfoto

Det kræver en del overtalelse, før Anders Fønss tror sin kammerat. Men da det går op for den 30-årige angriber, at Christian Bannis taler sandt, får han travlt. Han når ikke at genoverveje noget som helst, før han har smidt tøj og tandbørste i træningstasken og ringer til sin kæreste, der er på arbejde. Hun skal køre ham ud til klubben, hvor han skal mødes med de andre.

- Hvis jeg skal tage fri, skal du altså være sikker på, at du skal afsted, siger hun.

- Kom nu bare af sted. Vi har travlt, kommanderer han.

Fodboldkammeraterne fra TPI - foruden Anders Fønss og Christian Bannis er det målmand Victor Vobbe Larsen og forsvarsspillerne Mads Bertelsen og Kasper Skræp - mødes i klubben, hvor de skal hente deres fodboldstøvler.

Så kommer John "Faxe" Jensen og Hasse Kuhn lige pludselig gående ind. Vi anede ikke, at de skulle være vores trænere

Anders Fønss

I bilen mod Sjælland er stemningen imidlertid på grænsen til panik. Dels ved spillerne ikke, om de rent faktisk er udtaget til landsholdet, dels har to spillere problemer med deres pas. 23-årige Victor Vobbe Larsen er mest nervøs. Hans pas er udløbet, men også Mads Bertelsens udløber om bare to dage. Han har forgæves forsøgt at få et nyt hos kommunen om morgenen.

Anders Fønss kan ikke lade være med at drille sine yngre holdkammerater, selvom han ikke kender dem så godt.

- Prøv at hør’, gutter. I bliver sendt hjem igen, og så tager de to københavnere med. I må hente os i lufthavnen, når vi lander i stedet for, joker han.

Flere spillere springer fra

I en stue i Brøndby er stemningen anderledes alvorlig.

Der er lidt mere end en time til, at spillerne efter planen skal mødes ude foran DBU’s hovedkontor i Brøndby. Men 12-13 af futsallandsholdets spillere holder møde. Stuen, der for en stund er blevet omdannet til mødelokale, tilhører Christoffer Haaghs mor. Hun bor belejligt tæt på DBU.

Men det, spillerne diskuterer, er, om de overhovedet skal møde op, eller om de skal springe fra i sidste øjeblik. Der er uenighed, og det ender med, at fem-seks af spillerne melder fra.

Imens ruller bilen med de fem fodboldkammerater fra TPI som den første ind på DBU’s parkeringsplads. En kvinde og landsholdets læge tager imod Anders Fønss og holdkammeraterne. De bliver sendt ind i et tomt lokale.

Presserummet i DBU er blevet omdannet til ventelokale
Presserummet i DBU er blevet omdannet til ventelokale Foto: Privatfoto.

Han og holdkammeraterne ved stadig ikke, om de er udtaget til landsholdet. Ikke før de får selskab af elitechef Kim Hallberg og flere af spillerne fra københavnsområdet, der også begynder at drysse ind.

- Og så kommer John “Faxe” og Hasse Kuhn lige pludselig gående ind. Det er første gang, vi ser dem. Vi anede ikke, at de skulle være vores trænere, fortæller Anders Fønss.

EM-helten fra 1992 går rundt og giver hånd til spillerne. “John”, siger han, når han stikker næven frem. Den kække bådmekaniker er lige ved at svare: “Jeg ved sgu godt, hvem du er”, men for en gangs skyld vælger han ikke at være rap i replikken.

Kim Hallberg tager ordet og meddeler, at han vil gøre det kort. De skal nå et fly i Roskilde klokken 15.30, fortæller han. Spillerne kigger rundt på hinanden. Sagde han virkelig det? De ved, at der skal bruges 24 mand til truppen. I lokalet sidder kun 17.

- Tror du overhovedet, den kan flyve?

Klokken er 13.45. Det er en halv time efter DBU’s angivne mødetidspunkt, da de syv spillere fra futsallandsholdet ankommer. Mødet hos Christoffer Haaghs mor trak ud og er altså endt med, at fem-seks spillere er sprunget fra.

Resten stiger op i bussen, hvor de øvrige landsholdsspillere allerede sidder og venter. Christoffer Haagh kigger rundt. Det er første gang, det nye danske landshold er samlet.

Det er sgu da ikke normalt, at der holder brandbiler foran en flyver

Mads Bertelsen til Anders Fønss

Flere af spillerne møder hinanden for første gang. Stemningen er løssluppen. Det er svært ikke at grine lidt af det hele. De har svært ved at forstå, at de er på vej til landskamp for Danmark.

Men den er god nok. Klokken 14.55 bekræfter DBU over for TV 2 SPORT, at de har samlet nok afløsere, og at kampen mod Slovakiet spilles.

20 minutter senere ankommer holdet til Roskilde Lufthavn, hvor de bliver kørt helt ud til flyveren på landingsbanen. Ved siden af flyveren står der flere brandbiler. Det undrer spillerne sig over.

Spillerne ankommer til Roskilde Lufthavn

square to 16x9
Spillerne ankommer til Roskilde Lufthavn Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Mads Bertelsen prikker Anders Fønss på skulderen.

- Det er sgu da ikke normalt, at der holder brandbiler foran en flyver. Tror du overhovedet, den kan flyve?

Anders Fønss giver ham ret i, at det virker underligt.

- Det ligner ikke en gang brandbiler, for de er ikke røde. De er gule. Det er jo kæmpestore, tank-agtige brandbiler.

Brandbilerne bliver rullet ind for at skærme spillerne fra fotografernes linser.
Brandbilerne bliver rullet ind for at skærme spillerne fra fotografernes linser. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

- Vil du være anfører?

Da flyet letter med kurs mod den slovakiske hovedstad klokken 15.56, er der ingen vej tilbage for det, der i medierne er blevet døbt 'vikarlandsholdet'.

John “Faxe” Jensen bruger tiden i luften på at lære sine spillere at kende. En efter en. Han har ingen indflydelse haft på truppens sammensætning, og der er flere af spillerne, han må spørge om, hvilken position på banen de spiller.

Han kender dog Christian Offenberg fra Avarta, som han har mødt i sit tidligere virke som træner for Fremad Amager. Derfor kalder den vikarierende landstræner Christian Offenberg frem forrest i flyet, hvor han og assistent Hasse Kuhn sidder.

Christoffer Haagh og holdkammerater kort efter afgang.
Christoffer Haagh og holdkammerater kort efter afgang. Foto: Privatfoto

- Kunne du være interesseret i at være anfører?, spørger John “Faxe” Jensen den 30-årige account manager.

Endnu en gang falder svaret uden tøven.

- Ja.

Trænerteamet noterer. Beslutningen bliver først taget næste dag, men Christian Offenberg er én af tre kandidater, fortæller den midlertidige landstræner.

Kort før bussen med 'vikarlandsholdet' ankommer til Grand Hotel River Park i Bratislava, har DBU offentliggjort navnene på spillerne. Nu venter fotograferne på at få de første levende billeder af amatørerne, der allerede er blevet stemplet som både helte og skruebrækkere i offentligheden.

“Sikke et cirkus”, tænker Christian Offenberg, da han ser alle pressefolkene. Det hele begynder for alvor at gå op for ham i dette moment.

Andre taler om, at de ikke vil se dumme ud på tv. Anders Fønss beder et par af kammeraterne om at tjekke ham under armene.

- Har jeg græker?, spørger han, inden busdøren åbner.

Enkeltværelser og king-size bed

Ingen af spillerne får lov at snakke med pressen.

Imens John “Faxe” Jensen og Kim Hallberg holder pressemøde, går spillerne i lobbyen og får udleveret deres DBU-træningstøj. De får også udleveret nøglekort til værelserne. De får et hver.

- Jeg troede, vi skulle bo sammen to og to, lyder det overrasket fra Anders Fønss.

Glæden stiger kun, da han ser sit værelse, hvor en king-size bed er centralt placeret. Der er også badekar, bemærker han.

Anders Fønss på sit enkeltværelse.
Anders Fønss på sit enkeltværelse. Foto: Privatfoto

Aftenen bruger vikarerne på at nyde livet som landsholdsspillere. Dagen efter venter alvoren igen.

Har ikke stået på 11-mands i et år

Klokken 11.00 begynder vikarlandsholdets træning forud for aftenens kamp. Slovakkerne har lånt deres nationale anlæg ud.

Markspillerne bliver sat i gang med nogle indledende småspilsøvelser, og John ”Faxe” Jensen spørger, om målmændene vil være med. Det vil de ikke. De vil hellere i gang med deres egen, særskilte træning.

Jeg får lært navnene på de andre - i hvert fald på dem i bagkæden

Christoffer Haagh

Særligt futsallandsholdets målmand Christoffer Haagh glæder sig til at få en normal fodbold imellem hænderne igen. Han har ikke stået på et rigtigt 11-mands mål i et år. Han har heller ikke haft sine handsker på i det tidsrum, og de var i forvejen ved at være ret slidte.

Den sidste halve time går med mere kamprelaterede øvelser. De 11, der er udvalgt til at starte i aftenens kamp, bliver sat sammen, så de kan styrke de interne relationer. Det glæder Christoffer Haagh.

- Jeg får lært navnene på de andre – i hvert fald på dem i bagkæden.

Christian Offenberg får desuden at vide, at han skal være anfører. Kort efter træning ved familie og venner det også.

Anfører Christian Offenberg i det udleverede DBU-sæt.
Anfører Christian Offenberg i det udleverede DBU-sæt. Foto: Privatfoto

Tryk på trøjerne

Med halvanden time til kampstart ankommer spillerne til stadion i Trnava.

Bussen er blevet fulgt fra hotellet i Bratislava af “politieskorte og hele lortet”, som Anders Fønss formulerer det. De har haft eftermiddagen fri til at hvile sig, men den efterhånden store mængde adrenalin i kroppen har dog gjort det umuligt for de fleste af de 24 amatører at finde ro.

Adrenalinen stiger kun, da det nye landshold træder ind på stadion med plads til 20.000 tilskuere.

Omklædningsrummet er gjort klar
Omklædningsrummet er gjort klar Foto: Privatfoto

Forbløffelsen fortsætter i omklædningsrummet. Forholdene er lidt noget andet, end de er vant til. Flere finder telefonerne frem og fotograferer landsholdstrøjerne, som DBU har nået at trykke deres navne på.

Som 30-årig fik Christian Offenberg sin første landsholdstrøje.
Som 30-årig fik Christian Offenberg sin første landsholdstrøje. Foto: Privatfoto

Holdet har fået startopstillingen, der nu også er ude i medierne. Der er fire Vanløse-spillere med. To af dem i det centrale forsvar foran Christoffer Haagh i målet. Christian Offenberg er ene mand på toppen, og det betyder, at Anders Fønss starter på bænken.

Det er første gang, han ikke er skuffet over at sidde derude. Han er faktisk heller ikke nervøs. Det ligger ikke til hans personlighed. Han har tidligere spillet på Brøndby Stadion for FC Fyn.

Mange af dem, der skal starte opgøret, er imidlertid begyndt at lade sig mærke af omstændighederne. Særligt nogle af de yngre spillere bærer nerverne uden på tøjet.

Efter opvarmningen og de sidste taktiske dessiner fra John “Faxe” Jensen beslutter Christian Offenberg sig for at tage ordet.

- Vi kommer nok aldrig til at opleve det her igen, så nu går vi bare ud og giver den fuld smadder, lyder beskeden fra anføreren.

Sommerfuglene finder for alvor vej til hans mave, da han står i spillertunnellen og ser sig til siden, hvor modstanderens anfører står. Martin Skrtel fra Fenerbahce. “Det er da lidt noget andet end Nielsen og Andersen fra 2. division”, tænker Avarta-angriberen for sig selv, inden han fører sit hold på banen.

De danske spillere skulder ved skulder.
De danske spillere skulder ved skulder. Foto: Radovan Stoklasa / Ritzau Scanpix

Christian Offenberg fører også an, da de danske vikarer tager hul på nationalmelodien.

“Jeg skal ikke kigge ind i kameraet”, tænker han, da de første toner lyder. Troen til egen sangstemme er ikke stor nok til at stemme i fra start, så det bliver mest af alt til nynnen af 'Der er et yndigt land' for anføreren.

- Kom så gutter!, råber John ”Faxe” Jensen, da sidste strofe lyder.

- Opkast i pausen

20.45 fløjter den østrigske dommer opgøret i gang.

Efter 10 fornuftige, danske minutter broderer slovakkerne sig igennem i højre side. Bolden bliver sendt i en bue til bagerste stolpe. Her springer Adam Nemec højere end 21-årige Simon Vollesen på højre back. Christoffer Haagh i målet kan ikke nå ned til afslutningen, der heades på tværs i målet.

“Åh, nej”, tænker målmanden. Han frygter allerede nu at få det største nederlag i dansk fodboldhistorie.

Han er kraftedeme go'

Christian Offenberg om Martin Skrtel

Nu er det vigtigt at stå fast, og det gør danskerne. Målmanden må godt nok hive bolden ud af nettet en gang mere før pause, men danskerne er rigtig tilfredse med kun at være nede med to mål. Christian Offenberg har endda været tæt på at score i den anden ende, og Christoffer Haagh har haft gode aktioner.

Christoffer Haagh med én af flere gode aktioner

square to 16x9
Christoffer Haagh med én af flere gode aktioner. Her er det Michal Duris, der forsøger at komme forbi danskeren. Foto: Radovan Stoklasa / Ritzau Scanpix

I pausen i det danske omklædningsrum er John “Faxe” Jensen i gang med et par justeringer. Den danske højre back, unge Simon Vollesen, har det ikke godt. Han kaster op. I stedet bliver Kastrup-spilleren Adam Fogt bedt gøre sig klar.

Men netop da byttet skal til at effektueres, kommer landsholdslægen løbende. Simon Vollesen er ikke parat til at lade sig udskifte. Han nægter faktisk.

I stedet får han et par hovedpinepiller at spille videre på. Han løber på banen og gør sig klar til endnu en halvleg.

Simon Vollesen i nærkamp efter pausen.
Simon Vollesen i nærkamp efter pausen. Foto: Radovan Stoklasa / Ritzau Scanpix

Den danske anfører og angriber Christian Offenberg har også på denne side af pausen svære arbejdsbetingelser over for Martin Skrtel. Det mærker han i duellerne, som den slovakiske anfører har en mere konsekvent tilgang til, end hvad han er vant til fra midterforsvarerne i den tredjebedste række i Danmark.

- Bravo!, råber Martin Skrtel, efter han i en hård duel har tacklet bolden fra og flået støvlen op på Christian Offenberg. Verdensstjernen kan godt lide, at danskeren rejser sig med det samme.

Der er ikke meget at stille op over for “monsteret”, må Avarta-spilleren erkende.

- Han er kraftedeme go’.

- Bare stil dig, hvor bolden kommer

I den anden ende har Christoffer Haagh for alvor spillet sig varm. Danskeren har flere gode redninger, hvor han udnytter de gode reflekser, han har tilegnet sig i futsallspillet. Særligt redningen, da Vladimir Weiss slipper alene igennem efter en time, er han glad for. Han lokker den tidligere Manchester City-spiller ud i et forsøg på at sparke den mellem benene på ham og parerer.

- Kom nu for helvede, bliver der råbt fra den danske bænk til en af de opvarmende danskere. Anders Fønss skal på banen i de sidste 20 minutter. Han var ellers begyndt at frygte, at det ikke ville ske.

Nu er sommerfuglene også nået i maven på den 30-årige bådmekaniker.

John
John "Faxe" Jensen dirigerer sine tropper. Foto: Radovan Stoklasa / Ritzau Scanpix

Og der er grund til nervøsitet for Anders Fønss, der ikke får de instruktioner, han behøver på sidelinjen. Assistent Hasse Kuhn bruger tiden på at vise ham, hvor han skal stå på modstandernes standardsituationer. Der er bare ét problem. Det er de forkerte instrukser.

Anders Fønss bliver vist papirerne til venstre back-positionen, men han skal ind som kantspiller. Det er først på den sidste side, at de opdager misforståelsen. Og inden det kan gøres om, er TPI-angriberen på banen.

- Vi råber instruktionerne til dig, kommer det fra bænken.

- Det kan jeg sgu’ da ikke høre, råber Anders Fønss tilbage.

- Bare stil dig, hvor bolden kommer, lyder modsvaret.

- Nu er vi et hold

Til sidst sender Adam Fogt bolden i eget net, da han rammer den uheldigt med hælen. Men vikarerne har stadig skindet på næsen, da sidste fløjt lyder.

De danske amatører taber kun med tre mål til de slovakiske stjerner i Trnava, og klarer det dermed langt bedre end bookmakerne og flere eksperter havde forventet.

På forhånd frygtede de at skulle lægge ansigt til det største nederlag i Danmarks historie. Men det ender i store smil i midtercirklen, hvor de danske spillere mødes efter slutfløjt. I en rundkreds. Skulder ved skulder og med armene om hinanden. “Nu er vi et hold”, tænker Anders Fønss, da han kigger rundt på de udmattede holdkammerater.

Anders Fønss og de fire andre TPI-spillere efter slutfløjt

square to 16x9
Der blev også tid til et billede efter kampens slutfløjt. Her er det Anders Fønss og de fire andre TPI-spillere. Foto: Radovan Stoklasa / Ritzau Scanpix

De for 30 timer siden ukendte danskere er populære i mixed-zone efter kampen. Særligt den 31-årige sekretær Christoffer Haagh, der nu også kan bryste sig af titlen som kampens spiller i sin landsholdsdebut, er journalisterne interesserede i. Ikke kun de danske. De internationale medier vil også have et interview med ankermanden.

Det tager så lang tid, at alle de andre når at gå i bad og er på vej ud i bussen, da Christoffer Haagh endelig kommer ned i omklædningsrummet.

Forinden bliver 0-3-nederlaget fejret som en sejr. Der bliver både sprøjtet med og drukket øl. De fleste får én enkelt. Nogle får to. Men det er også de eneste øl, som bliver drukket af danske spillere den aften og nat i Slovakiet. Kræfterne er ganske enkelt ikke til flere.

Det danske nederlag fejres i omklædningsrummet.
Det danske nederlag fejres i omklædningsrummet. Foto: Privatfoto.

Det gælder også for anfører Christian Offenberg, der dropper landsholdstraditionen med holde tale for hver enkelt af truppens debutanter. Det ville alligevel være voldsomt at komme igennem lige i dag.

Direktøren for DBU, Claus Bretton-Meyer, kommer også ned i omklædningsrummet. Han holder på formerne og har en debutant-nål med til spillerne, som traditionen foreskriver.

Telefonerne bliver også fundet frem. Spillerne er nysgerrige efter at læse reaktioner på kampen. På Twitter finder de et opslag fra den tidligere landsholdsanfører Daniel Agger, som roser dem for indsatsen.

“Når Mr. Landsholdet skriver sådan, er det lige meget, hvad alle andre siger”, tænker Anders Fønss for sig selv.

200 notifikationer

Danskernes bus kører fra stadion ved midnatstid.

Spillerne mærker tydeligt, at interessen er eksploderet efter opgøret mod Marek Hamsik, Martin Skrtel og kompagni. Hele Europa skriver om det hæderlige 0-3-nederlag.

Anders Fønss hiver telefonen frem i bussen og åbner sin Facebook. 200 notifikationer.

Han ringer hjem, men lægger røret på med det samme. For en gangs skyld ved han ikke, hvad han skal sige.

Spillerne er tilbage på hotellet klokken 01.00. Der bliver spist aftensmad og John “Faxe” Jensen takker spillerne for den store indsats. Herefter går de hver til sit.

De er ellers blevet lovet fri bar. Men hotelbaren er lukket, og det passer egentlig alle fint. Kræfterne er sluppet op, og uret ringer tidligt.

- Kan du heller ikke sove?

Det viser sig imidlertid at være svært at finde ro.

Rundt omkring på hotellet kæmper spillerne med at falde i søvn. Adrenalinen kører stadig rundt i de udmattede kroppe.

Klokken 04.30 overmander trætheden endelig anfører Christian Offenberg på det ene af værelserne.

Så kom da ind til mig for helvede

Anders Fønss til Mads Bertelsen

På et af de andre er det helt umuligt at falde i søvn. Kampens spiller, Christoffer Haagh, er vågen hele natten. Uanset hvilket medie han klikker ind på, er der et billede af ham. Det er både sjovt og mærkeligt.

Han bruger også meget tid på Twitter. Særligt en bestemt type af tweets griner han længe af og gemmer på sin telefon.

I King-size-sengen opgiver Anders Fønss også at falde i søvn. I stedet går han på Facebook, hvor han kan se, at Mads Bertelsen er online. Han ringer op.

- Kan du heller ikke sove?

- Nej, svarer Mads Bertelsen.

- Så kom da ind til mig for helvede.

Det føles som en lejrtur for de to debutanter. I king-size-sengen ligger de og tjekker, hvad landet skriver om vikarerne.

På et tidspunkt falder de to landsholdskammerater i søvn i hver sin side af sengen. Snart er oplevelsen bare en drøm, der gik i opfyldelse.

Næste aften bliver DBU og Spillerforeningen enige om en midlertidig landsholdsaftale. Værnepligten er slut.

06-09-2018  19:46
John 'Faxe' Jensen
Kære alle DBU og Spillerforeningen er blevet enige om en delaftale. Jeg er helt sikker på at det er jeres skyld at de 2 parter er kommet til fornuft. Det kunne ikke ende bedre for os alle og det vil i mange år aldrig blive glemt, hvad I har gjort for det danske Landshold Jeg ringer ikke til jer i aften da jeg vil fejre det med min familie, det burde I også gøre. Endnu engang tak for en uforglemmelig tur. Mvh John Faxe