Fodbold

'Kæmpe skandale' rammer Belgien - politiet brød ind før Thorup-præsentation

Jess Thorup har fået en hektisk start på tilværelsen i KAA Gent, efter politiet ransagede klubben som en del af en større efterforskning.

Der var lagt op til en festlig dag i den belgiske klub KAA Gent, inden Jess Thorup blev præsenteret som klubbens nye cheftræner klokken 16. Samtidig kunne FC Midtjylland offentliggøre, at de forfremmer U19-træneren Kenneth Andersen til posten som cheftræner.

Timerne op til præsentationen blev midlertidig ganske hektiske. Det fortæller Kristof Terreur, der er journalist på det belgiske medie Het Laatste Nieuws.

Onsdag kom det nemlig frem, at politiet er i gang med en stor efterforskning i syv europæiske lande, hvor hovedfokus er Belgien. Derfor bliver flere store europæiske fodboldklubber ransaget efter mistanke om økonomisk svindel og matchfixing - heriblandt Jess Thorups kommende klub, KAA Gent.

- Det her en en kæmpe skandale i Belgien. Hos Gent kom politiet pludselig med en ransagningskendelse og brød ind på kontoret, mens Jess Thorup var til stede i klubben. Så han må have set, hvad der foregik, ligesom alle andre medarbejdere har set politiet.

- Det er virkelig et godt førstehåndsindtryk, lyder det lettere sarkastisk fra journalisten Kristof Terreur, inden han tilføjer:

- På den måde må det virkelig være en underlig første dag at se politiet komme ind og ransage det hele.

Thorup: - Ikke en del af mine tanker

Selv forklarede Jess Thorup senere onsdag ifølge Ritzau, at han ikke selv var en del af den seance, der blev afbrudt af politiet, men at hans agent havde set politiet. Selvom det hele foregik meget stille og roligt, reagerede personer omkring klubben på det.

- Jeg kunne godt mærke på folkene omkring, at selvfølgelig giver det noget uro og noget fokus, der skulle flyttes. Hvad er det lige, der er gang i belgisk fodbold? Selvfølgelig er det stort her, siger 48-årige Thorup til Ritzau og slår fast, det ikke har haft den store effekt:

- Selvfølgelig har vi snakket kort om det. Derefter har det ikke været en del af vores eller mine tanker overhovedet. Nu skal proceduren gå, som den går, og så må vi tage den derfra. Lige nu er det vigtigste for mig egentlig at få min aftale på plads.

Politiet tog bærbare computere og dokumenter

Det drejer sig om 44 ransagninger i Belgien og 13 i Frankrig, Luxemburg, Cypern, Montenegro, Serbien og Makedonien. Hele 220 betjente står for ransagningen, hvor det i Belgien har ramt klubber som Anderlecht, Club Brugge, Standard Liege og altså Gent.

Blandt andet skal Club Brugges træner, Ivan Leko, være blevet arresteret i forbindelse med aktionen, skriver AFP. Anderlechts tidligere direktør Herman Van Holsbeeck skulle også være involveret, mens det derudover drejer som om to konkrete agenter, der har haft store indflydelse og været i kontakt med mange klubber.

- Jeg kan ikke forestille mig, politiet har snakket med Jess Thorup, fordi de undersøger ting fra fortiden. Grundlæggende kommer de ikke til at udspørge alle sammen. De har på andre adresser anholdt specifikke personer som de to agenter, Anderlechts tidligere direktør og Club Brügges manager, Ivan Leko.

- Ransagningen var færdig klokken 14, hvor de forlod bygningen med bærbare computere og diverse dokumenter. I mellemtiden har Gent også annonceret, at de præsenterer sin nye manager senere, så det har ikke påvirket noget, tilføjer Kristof Terreur fra mediet Het Laatste Nieuws.

Jess Thorup er landet i Belgien til forhandlinger med klubben Gent. Video: TV 2 SPORT

Samtidig forventer han ikke, at pressemødet i Belgien kommer til at handle om meget andet end Jess Thorup:

- Gent har allerede kommunikeret ud omkring skandalen og undersøgelserne, som de ikke kan sige så meget om. Og at de vil hjælpe politiet. Så hovedfokus vil blive den nye manager, selvom der nok kommer spørgsmål til ransagningen.

- Det her handler om personer højt oppe, og ingen spillere er formentlig involveret. Og vi har tidligere haft en sag i 2005, der først blev afsluttet for nogle år siden, hvor de sidste retssager var færdige. Så Jess Thorup er sikkert ikke engang i klubben mere, når alt det her bliver afsluttet, slår Terreur fast.

Mistænkelige pengeoverførsler

På Twitter skriver Belgiens justitsminister, Koen Geens, om situationen:

- Matchfixing er med til at undergrave integriteten i sporten. Vi arbejder for en fair sport.

Ligeledes har Anderlecht bekræfter på klubbens hjemmeside, at den er blevet undersøgt af politiet.

- Klubben samarbejder fuldt ud i forbindelse med undersøgelsen og har ikke yderligere kommentarer, skriver klubben.

Anklagemyndigheden i Belgien hævder at have indsamlet materiale over det seneste år, der beviser, at agenter har foretaget mistænkelige pengeoverførsler.