Fodbold

Kikset VM-kvalifikation giver kvindelandsholdet en langvarig udfordring

Pernille Harder kæmpede i VM playoff-kampen mellem Danmark og Holland, men det blev ikke til en VM-billet. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Danmark skal ikke spille VM 2019. Kvindelandsholdet må derfor vente næsten et år med at spille en betydende landskamp.

Tårerne trillede, og blikkene var tomme.

VM-håbet var endegyldigt slukket da kvindelandsholdet tirsdag aften slæbte sig selv rundt om banen for at takke for støtten i Viborg. Havde det ikke været for projektørerne, havde der været bælgmørkt – lige så mørkt som inde i hovederne på de spillere, der klappede symbolsk ud mod tilskuerpladserne.

- Det er helt tomt lige nu. Det gør pisseondt inden i. Jeg kan slet ikke se mig ud af, at vi ikke skal spille om noget i 11 måneder, fortæller Sanne Troelsgaard til TV 2 SPORT.

Tirsdag aften tabte Danmark med 2-1 til Holland, og det samlede 4-1-nederlag til europamestrene betyder, at Danmark først skal spille en kamp i UEFA- eller FIFA-regi i efteråret 2019, hvor kvalifikationen til EM 2021 begynder. Indtil da får både spillerne og trænerstaben en udfordring med at opretholde motivationen på det niveau, den har været under den netop overståede kvalifikation til VM næste sommer.

- Selvfølgelig kommer det til at påvirke motivationen. Vi vil meget hellere til VM og møde de bedste i verden, end vi vil møde nogen, der bare prøver på at bygge på, siger Nadia Nadim, der scorede på straffespark i starten af første halvleg, til TV 2 SPORT.

- Belejligt er det absolut ikke. Det vigtige er, at vi kan sætte nogle mål, og lige i øjeblikket virker det godt nok lidt fjernt, supplerer Lars Søndergaard, der blev udnævnt som landstræner midt i kvalifikationen.

Lars Søndergaard tænker sig godt om under VM-playoffkampen mod Holland. Assistenttræner Katrine S. Pedersen noterer til højre i billedet.

Skrivebordsnederlag får ikke skylden

På det tidspunkt lå Danmark efter Sverige, takket være skrivebordsnederlaget i efteråret 2017, hvor Danmark udeblev fra kampen i Göteborg som følge af den hidsige konflikt om en ny landsholdsaftale mellem spillerne og Dansk Boldspil Union.

Den konflikt, der blev løst efter afbuddet til Sverige-kampen, popper uundgåeligt op på den aften, hvor VM-håbet blev slukket. Men det er ikke konflikten eller skrivebordsnederlaget, der nager spillerne. De er markant mere trætte af den sidste kamp i gruppespillet, hvor en sejr havde sendt Danmark til VM – men hvor Sverige vandt 1-0 i Viborg efter en falmet, dansk indsats.

- Vi taber ikke kvalifikationen i dag. Vi taber, da vi møder Sverige på hjemmebane. Hvis vi havde præsteret som i de første 80 minutter i dag, havde vi spillet Sverige ud af banen. Det gør ekstra ondt at ryge ud, når jeg ved, hvor godt vi kan præstere, når alle spiller på topniveau, lyder analysen fra Sanne Troelsgaard.

Hun ærgrer sig på lige fod med anfører Pernille Harder:

- Problemet har været, at der har været nogle kampe, hvor vi ikke har gjort det, vi skulle, siger Pernille Harder og uddyber:

- Sådan noget som den defensive organisation kan vi blive bedre til, når det høje pres ikke fungerer. Der er også nogle offensive ting, vi skal udvikle, så modstanderne får sværere ved at læse os.

Et lyspunkt i mørket

Under en af tribunerne i Viborg trasker de første spillere ud af Danmarks omklædningsrum en times tid efter slutfløjtet. Med nyvasket hår er de på vej væk fra stadion, hvor der ud over projektørerne rent faktisk er et lys i mørket.

TROELSGAARD! NADIM! TROELSGAARD!

Insisterende og håbefulde pigestemmer kalder på deres idoler for at få en autograf. Det får de – på bøger, autografkort og trøjer. Og som de unge piger står der med levende, beundrende øjne, kan de måske være inspirationskilden for de slagne landsholdsspillere det næste års tid.

- Det er et dejligt lyspunkt, at vi har sådan en kulisse i Viborg. Folk kommer og ser os, selv når vi ikke har præsteret på topniveau. Det betyder alt for os, slutter Sanne Troelsgaard.

Sanne Troelsgaard skrev autografer en time efter slutfløjtet mod Holland.

Efter sejren over Danmark skal Holland møde Schweiz i den sidste playoffrunde om en billet til VM 2019.