Fodbold

Thorups nye klub er i en helt anden liga end FC Midtjylland

Jess Thorups skifte til belgiske KAA Gent er også et skifte til en helt anden liga, når det handler om økonomi, tilskuere og sportsligt niveau.

Jess Thorups har skiftet trænersædet hos de danske mestre, FC Midtjylland, ud med et belgisk trænersæde i KAA Gent.

Det er en klub og en liga, der både økonomisk, tilskuermæssigt og sportsligt er et niveau over den danske Superliga.

- Hvis man lige ser bort fra TV-aftalerne, så er det på alle parametre et skridt op fra Superligaen. Sportsligt er der flere belgiske klubber med i de europæiske turneringer, især topklubberne har langt større økonomi, og så er der også mange flere tilskuere og større stadions, siger sportsøkonom i Deloitte Jesper Jørgensen.

Sportsøkonomens navnebror, Jesper Jørgensen, som spillede i belgisk fodbold fra 2011 til 2016, spillede i sit første halvandet år i Belgien for netop Gent, og han er enig i, at der venter Jess Thorup en stor udfordring.

- Det er et skridt op i hvert fald. Et passende skridt op for ham. Med al respekt for FC Midtjylland, siger Jesper Jørgensen, der også tidligere har haft Jess Thorup som assistenttræner i Esbjerg.

Generelt er fodbold bare mere betydningsfuldt i Belgien, end det er i Danmark.

Jesper Jørgensen, tidligere Gent-spiller

Kan forvente stort pres

Det er formentlig ikke alle danskere, der har et indgående kendskab til Jess Thorups nye klub, der i daglig tale kaldes De Buffalo (buffaloerne, red.). Men det er en klub, der blev grundlagt helt tilbage i 1864, og som i 2015 vandt klubbens hidtil eneste mesterskab.

Fakta om KAA Gent

  • Fulde navn: Koninklijke Atletiek Associatie Gent
  • Grundlagt i 1864
  • Belgisk mester i 2015
  • Pokalvinder i 1964, 1984 og 2010
  • Spiller hjemme på Ghelamco Arena med plads til 20.000 tilskuere
  • Tidligere danske spillere i klubben tæller blandt andet: Jesper Jørgensen, Niclas Pedersen, Anders Nielsen, Søren Busk, Lasse Nielsen, Anders Christiansen

Klubben var også i Champions League i 2015, hvor man endda gik videre fra gruppespillet, og fansenes hungren efter igen at skabe sådan nogle resultater, kommer Thorup også til at mærke.

- Generelt er fodbold bare mere betydningsfuldt i Belgien, end det er i Danmark. Det er noget, der bliver talt mere om, og derfor er der også lidt mere hype omkring det. Og derfor er presset også større, siger han.

Spiller for 20.000 tilskuere hver gang

KAA Gent spiller sine hjemmekampe på Ghelamco Arena, der i 2013 blev udbygget, så der nu er plads til 20.000 tilskuere, og der er stort set fyldt hver gang. 

- Hvis du ser Gents stadion, så tror jeg, at de har 20.000 tilskuere hver gang. Og så har de bygget helt nyt træningskompleks, som er fuldstændig, fantastisk flot, siger den tidligere Gent-spiller om de forhold Thorup kan se frem til. 

Men også når Jess Thorup skal på udebaneture med sin nye klub, kan han forvente nogle andre rammer og sværere modstandere, end han er vant til i Superligaen.

- Der er mange klubber, som har mange flere tilskuere og langt større midler, end der er i Danmark. Det, der er forskellen, er, at bundholdene er kommet med op og også har en relativ fin økonomi. Dernede er der en 8-10 klubber, som kan betale langt større lønninger, end der er herhjemme, siger Jesper Jørgensen.

Købt spillere for op mod 100 millioner kroner

Gent ligger i øjeblikket på en 7.-plads efter en skidt sæsonstart, hvor klubben fyrede træner Yves Vanderhaeghe, der i de seneste ti kampe kun formåede at vinde fire gange. 

Det har været under forventningerne efter en sommer, hvor Gent ifølge Transfermarkt brugte, hvad der svarer til 96 millioner danske kroner på nye spillere. Til sammenligning købte klubberne i Superligaen ifølge hjemmesiden samlet spillere for omkring 118 millioner danske kroner.

- Især topklubberne har andre midler end de danske, når det kommer til køb, fordi der er god økonomi i ryggen. Men det er også væsentligt at se på, hvor mange belgiske spillere, der eksempelvis ryger direkte til Premier League for store summer, siger sportsøkonom Jesper Jørgensen.

Overtager et nyt hold

Jess Thorup overtager også et hold, hvor er i sommer har været stor udskiftning, fordi flere spillere er taget videre til de allerstørste europæiske ligaer. 

- Det er lidt et nyt hold, de bygger op. De har hentet nogle rigtig gode spillere, men de har måske ikke fået det til at fungere som hold. Det ved Jess udmærket. Men det bliver nok hans første opgave - at få dem til at spille som et hold, siger Jesper Jørgensen.

Selvom det er lang tid siden, at Jess Thorup og Jesper Jørgensen havde deres fælles tid i Esbjerg, tror den tidligere Gent-spiller på, at den nye træner kan komme med det, der skal til for at få klubben på ret kurs igen.

- Han er i hvert fald dygtig til at få skabt en trup, der arbejder godt sammen og skaber resultater. Så kan han føre det med sig videre, så tror jeg, at han kommer til at gøre det rigtig godt, siger han.

Jess Thorups første kamp i spidsen for sit nye hold bliver den 21. oktober, hvor Gent gæster Oostende i Jupiler League.