Premier League-dansker brugte FIFA til at finde ud af, hvem klubben var

16x9
Philip Billing måtte bruge computerspillet FIFA for at finde ud, hvem hans arbejdsgiver var. Foto: Darren Staples / Ritzau Scanpix

Philip Billing skiftede som helt ung til engelske Huddersfield, men danskeren havde ingen anelse om, hvilken klub han havde skrevet kontrakt med.

22-årige Philip Billing har i denne sæson spillet otte kampe i Premier League, og i alle otte kampe har han spillet fuld tid. Midtbanespilleren beviste endda, at han også kan lave mål, da han kom på tavlen mod Everton i sidste måned.

Danskeren har vist, at han er inde i en god periode, og han lægger heller ikke selv skjul på, at det går godt for ham lige for tiden. 

- Lige nu føler jeg mig stærk og i god form. Forhåbentlig kan det fortsætte sådan, siger Philip Billing til TV 2 SPORT.

Skruer vi tiden syv år tilbage, var der ikke meget, der tydede på, at danskeren skulle blive fast mand på et Premier League-mandskab.

Som 15-årig var den unge vestjyde end ikke på en ungdomskontrakt i Esbjerg, men i en U17-ligakamp for vestjyderne blev Billing udpeget af en scout fra Huddersfield, der dengang spillede i den næstbedste engelske række. 

Han fik pludselig muligheden for at vise sig frem til en prøvetræning i Championship-klubben og takkede ja til tilbuddet. Opholdet gik godt, Billing fik vist sig frem og fik efterfølgende tilbudt en kontrakt af den engelske klub.

Jeg vidste ikke helt, hvem Hudderfield var dengang, og jeg tjekkede dem på FIFA for at finde ud af, hvem de var.

Philip Billing

Adressen i Esbjerg blev derfor skiftet ud med en adresse i engelske Huddersfield, og den vestjyske teenager glædede sig over at kunne skifte skolebøgerne ud og satse hundrede procent på fodbolden.

- Jeg var skoletræt og tænkte bare, at nu får jeg fri fra skolen. Jeg vidste ikke helt, hvem Hudderfield var dengang, og jeg tjekkede dem på FIFA for at finde ud af, hvem de var. Jeg tjekkede, om de havde nogle spillere, jeg kendte, men det havde de faktisk ikke, siger han til TV 2 SPORT, inden han uddyber:

- Men jeg vidste også, at det var lige under Premier League, og så kan det ikke være så slemt. Jeg vidste, hvad jeg ville, og det vidste min familie også godt. Det var en ung alder at komme derover i, og selvfølgelig var det min drøm at spille i England.

Selvom skiftet og drømmen om skiftet til Huddersfield var gået opfyldelse, ventede der Philip Billing et hårdt miljø, som præger den britiske fodboldmentalitet. Den danske teenager var dog klar på udfordringen, der ventede og tog kampen op.  

- I engelsk fodbold er det hårdt, især når man kommer som ung spiller, men i de træninger jeg havde, der gjorde jeg det godt, og på den måde fik jeg sat mig selv i respekt. Hvis ikke man gør det, kan det hurtigt gå galt uden for banen, fortsætter Billing.

Mentaliteten skal ændres

Ikke alle danske teenagere har modet til at rejse til udlandet i en ung alder. Ensomhed og afsavn fra familie og venner kan komme til at fylde for meget i tankerne. Men også på banen bør mentaliteten ændre sig, hvis danskerne skal slå til i udlandet, mener Billing.  

- Jeg tror, der er mange unge danskere, der er bange for at tage til udlandet, fordi de har hørt historier. Det har meget med mentaliteten at gøre. Nogen tager til udlandet, og tror de er for gode, og at det er nemt. Når du kommer ud, spiller du mod mænd, som ikke bare spiller fodbold for at spille fodbold, men spiller for deres familie.

- Det er en anden side af fodbolden, end hvad man vant til hjemme i Danmark. Men du udvikler dig meget som spiller.

Philip Billing slår fast, at tiden i Huddersfield har været meget lærerig. Og nu er han så blevet en af profilerne på det danske U21-landshold, men midtbanespilleren håber, at fremtiden ligger på et andet dansk landshold.

- Nu er jeg her, og det er jeg rigtig glad for, men næste skridt er selvfølgelig A-landsholdet. Det er noget, jeg håber på, men selvfølgelig skal jeg stadig arbejde hårdt. Men drømmen er at komme på A-landsholdet, siger Philip Billing.

Drømmen om en dag at komme på A-landsholdet er formentlig ikke langt ude i fremtiden. Træner for U21-landsholdet, Niels Frederiksen, roser Philip Billing for at kunne spille sig ind i startopstillingen på et hold i Premier League.

- Han har ufattelig mange gode kvaliteter og er en rigtig dygtig spiller, som har været lidt undervurderet. Det er rigtig fint, at vi har unge danske spillere, som bider sig fast i de store ligaer. Han har været i et rigtig fint, men også hårdt miljø, og han har hele tiden lagt på.

- Det, der kendetegner ham, er, at hver gang du stiller ham over få en ny udfordring, så viser han, at han kan være med på et højere niveau, som vi så, da Huddersfield rykkede op i Premier League, siger Niels Frederiksen. 

Philip Billing og det danske U21-landshold spiller fredag en vigtig EM-kvalifikationskamp mod Polen i Aalborg. Danmark kan med en sejr sikre sig en plads ved EM-slutrunden næste år.