Fodbold

FIFA fordobler VM-præmie til kvinder, men amerikansk stjerne er stadig utilfreds

FIFA fordobler præmiesummen ved VM i kvindefodbold, men det er ikke godt nok, mener den amerikanske stjernespiller Megan Rapione.

Når kvindernes VM i fodbold sparkes i gang i Frankrig til sommer, er der dobbelt så mange penge at spille om, som det var tilfældet ved de seneste verdensmesterskaber i Canada. FIFA har nemlig fordoblet præmiesummen fra 15 til 30 millioner dollars – svarende til knap 194 millioner kroner.

En ændring, FIFA formentligt forventer et klap på skulderen for. Men det er den amerikanske landsholdsstjerne Megan Rapione, ikke meget for at give det internationale fodboldforbund.

- 15 millioner dollars er ingenting for dem. Det kunne betyde noget for os. Jeg er med på, at det er en betydelig mængde penge for holdene, men hvor trækker de overhovedet det beløb fra? Hvis de bare vil gøre det vilkårligt, kunne de øge beløbet med 100 millioner dollars, og de ville ikke savne de penge, siger den forsvarende verdensmester ifølge Sports Illustrated.

Øget forskel på mænd og kvinder

For selvom man skulle tro, at væksten i præmiepenge vil bringe kvinderne tættere på deres mandlige kollegaer, forholder det sig ikke sådan.

Forskellen mellem præmiepengene til mænd og kvinder er tværtimod vokset, idet præmiesummen også var blevet øget ved herrernes slutrunde i Rusland - til 400 millioner dollars (omkring 2,6 milliarder danske kroner). Forskellen mellem præmiesummerne til de to køn er dermed gået fra 342,1 millioner til 370 millioner dollars, skriver Sports Illustrated. Det er en forskel på mere end to milliarder danske kroner, og det er langt fra godt nok, mener den amerikanske profil.

- FIFA viser ikke, at de virkelig går op i kvindefodbold. Ikke at de ikke gør noget – de gør tydeligvis noget for kvinderne. Men de bekymrer sig ikke om kvindefodbolden på den samme oprigtige måde, som de bekymrer sig om herrefodbold.

Megan Rapione er ikke hvem som helst inden for kvindefodbold. Midtbanespilleren, som til daglig spiller sammen med danske Theresa Nielsen i den amerikanske liga for Seattle Reign FC, er både forsvarende verdensmester og tidligere olympisk mester med USA. Desuden er hun nomineret til den fornemme pris Balloon d’Or, som for første gang uddeles til kvinder i år. Her er hun blandt andre oppe mod den danske landsholdsanfører Pernille Harder.