Fans dropper det norske landshold trods succes

16x9
Færre og færre tilskuere møder op, når det norske landshold spiller på hjemmebane. Foto: Cornelius Poppe / Ritzau Scanpix

Det norske herrelandshold i fodbold er i en øjeblikkelig dal hvad angår opbakning. Fremmødet på landsholdets hjemmebane er det dårligste i 32 år.

På banen går det fremad for det norske herrelandshold i fodbold, men på tilskuerpladserne er det gået den modsatte vej.

Trods sejre i syv af årets otte landskampe og lutter hjemmesejre i over et kalenderår bliver en del tilskuerne nemlig væk fra Norges hjemmekampe.

Blot 9523 tilskuere havde indløst billet til nationalarenaen Ullevaal, da Norge slog Bulgarien med 1-0 i Nations League tirsdag aften. Det var Norges sidste hjemmekamp i 2018, hvor tilskuergennemsnittet ender på 8483. Ifølge det norske medie VG er det landsholdets ringeste tilskuergennemsnit siden 1986.

I gennemsnit har kun en tredjedel af sæderne været besat på Ullevaal. Stadion i Oslo har plads til lidt over 25.000 tilskuere.

Midt i tilskuerkrisen har Norge ellers leveret på banen, og med sejren tirsdag aften topper nordmændene deres gruppe i Nations Leagues C-liga. Efter fire Nations League-kampe har både Norge og Bulgarien ni point i gruppen, der også rummer Cypern og Slovenien. Norge ligger nummer et med en bedre målscore på 4-1. De to hold har slået hinanden med 1-0 på hver deres hjemmebane.

Danmarks snit er dalet markant

Danmark har indtil videre kun spillet én hjemmekamp i Nations League, hvor 17.506 mennesker så Åge Hareides mandskab slå Wales i Aarhus.

Derudover har Danmark kun spillet testkampe frem mod VM, hvilket traditionelt har vanskeligere ved at lokke folk af huse end kvalifikationskampe, i dette kalenderår. Danmarks tilskuergennemsnit for kampene mod Panama, Chile, Mexico, Wales og Østrig ligger på 12.789.

Sammenlignet med 2017, hvor Danmark spillede de sidste VM-kvalifikationskampe og play off mod Irland, er det et markant fald. 30.566 var i gennemsnit på stadion til kampene mod Tyskland (testkamp), Polen, Rumænien og Irland.

Danmarks sidste Nations League-kampe spilles i Wales den 16. november og den 19. november i Aarhus, hvor Irland kommer på besøg.

De danske tilskuergennemsnit er regnet ud fra DBU’s landsholdsdatabase.