Fodbold

Jeg er nødt til at lære at leve med følelsen, siger Vestergaard om rolle

Jannik Vestergaard ved fodboldlandsholdets træning på MCH Arena i Herning, mandag 15. oktober 2018. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

For første gang i mere end 16 måneder startede Jannik Vestergaard inde, da Danmark tirsdag aften slog Østrig i en venskabskamp.

Da tre blev til fire i forsvaret, tabte Jannik Vestergaard slaget. Siden er han blevet den ’evige’ reserve på Åge Hareides landshold.

Forsvarsspilleren har været med i hele perioden under nordmanden, men blot fået knap en halv time på banen siden juni sidste år. Det var i sommerens VM-testkamp mod Sverige. Han kom som den eneste markspiller ikke på banen ved slutrunden i Rusland.

- Det er en lidt speciel følelse at være en del af det og have noget at tilbyde truppen, men at det ikke er på banen, siger Jannik Vestergaard til TV 2 SPORT om sin situation på landsholdet.

- Det bliver bekræftet i dag (tirsdag, red.), når der er så mange ændringer, og vi bare går ind og fortsætter, at vi er en harmonisk gruppe, der arbejder godt sammen. Det kræver også, at hele truppen arbejder for holdet og går i samme retning.

- Hvis vi lige pludselig slår op i banen og har dårlig attitude og dårlig indstilling, gør det livet sværere for dem, der skal på banen, og omvendt ville vi ikke kunne være i stand til at præstere på nogenlunde niveau, når vi får chancen. Det er en speciel følelse, men en følelse jeg er nødt til at lære at leve med, siger han.

Roser rivalen

Lidt ekstra ondt har det gjort, at Mathias ’Zanka’ Jørgensen er løbet med den plads, den nuværende FC København-spiller Andreas Bjelland sad på i den sidste del af kvalifikationen til VM.

- Selvfølgelig havde jeg håbet på pladsen ved siden af Simon (Kjær), men jeg må for det første acceptere, at der er hård konkurrence, og at træneren er nødt til at træffe et valg. Og så har det virket super godt med de to. De har gjort det fremragende, kommer det ærligt fra Vestergaard.

- ’Zanka’ er kommet ind og har spillet nogle virkelig gode kampe. Han har været solid dernede. Der er ikke en finger at sætte på det. Selvfølgelig vil jeg spille meget mere, sådan er det altid. Sådan har vi det alle sammen, men det er bare at acceptere situationen.

- Det eneste, jeg kan gøre, er at have fokus på det næste, der kommer. Det er tilbage i klubben, og så må jeg vise mig frem dér og få den spilletid, som jeg savner her på landsholdet, siger Southampton-spilleren.

Har du en løbende dialog med Åge Hareide om din rolle på holdet?

- Både og. En rolle på holdet kan også gå rigtig hurtigt. Fra den ene dag til den anden kan det se helt anderledes ud. Det handler om at holde sig klar og bidrage med det, den givne situation nu en gang har at byde på, svarer Jannik Vestergaard og fortsætter:

- Selvfølgelig er der kommunikation, men vi er også alle sammen klar over, at det kan se anderledes ud om en uge. Så der er ikke nogen grund til at hæfte sig for meget ved den situation, der lige er i nuet.

- Rart at kunne bidrage mere direkte

Tirsdag aften i venskabskampen mod Østrig var Vestergaard med fra start for første gang siden 3-1-sejren over Kasakhstan i VM-kvalifikationen 10. juni 2017.

- Det var rart at være på banen igen. Det var rart at kunne bidrage lidt mere direkte. Det var rart at vinde kampen, spille til nul og fortsætte den stime, vi som hold er inde i.

Kampen var hans 17. i rødt og hvidt. Hans niende i startopstillingen siden debuten på landsholdet 14. august 2013.

26-årige Vestergaard blev i sommer Danmarks dyreste, da han byttede Borussia Mönchengladbach i den tyske Bundesliga ud med Premier League. Southampton måtte slippe 186 millioner kroner for Hvidovre-drengen.