Kritikken hagler ned over Irland: - De kommer måske aldrig til at score et mål igen

16x9
Martin O'Neill (th.) er under pres efter et år uden resultater for Irland. Foto: Paul Faith / Ritzau Scanpix

Irlands landshold har ikke vundet en betydningsfuld kamp i over et år, og nederlaget til Wales tirsdag aften har tændt op under krisestemningen.

Et enstemmigt kor af fans var enige om, hvordan landstræner Martin O’Neills irske landshold skulle hjælpes fra banen, efter de tirsdag aften tabte 0-1 til Wales i Danmarks Nations League-gruppe.

Hjemmepublikummet buhede således af deres irske helte, som igen formåede at skuffe på eget græs i Dublin. Nu skal der ske noget, for landsholdet er i krise, lyder det fra irske medier.

’Martin O’Neills tid er forbi. Nu skal vi beslutte, om det irske hold er værd at gå op i’.

Overskriften på den kritiske artikel fra det irske fodboldmedie Balls skrevet af journalisten Gavin Cooney er ikke til at tage fejl af.

- Holdet har ingen mærkbar identitet eller spillestil. De kommer måske aldrig til at score et mål igen. Udtagelsen af holdet er uregelmæssig.

Heller ikke hos Independent kan Martin O’Neill finde opbakning. Her langer den tidligere irske midtbanespiller Keith Andrews hårdt ud efter holdet og den nordirske manager.

- Det har været et af de værste år for irsk landsholdsfodbold. Så slemt har det været, siger Keith Andrews, som spillede 35 landskampe og stoppede i 2012.

Tomme irske blikke efter endnu en skuffelse, da de tirsdag aften tabte 0-1 til Wales.
Tomme irske blikke efter endnu en skuffelse, da de tirsdag aften tabte 0-1 til Wales. Foto: John Sibley / Ritzau Scanpix

- De ved ikke, hvad de laver. Han (O'Neill, red.) taler om teknisk kunnen, og at vi mangler ting på bestemte områder, men spillerne har ingen anelse om, hvad de laver.

Dansk afklapsning var begyndelsen

Faktum er, at Irland ikke har vundet en kamp af betydning i over et år. Den seneste af den slags var netop mod Wales 9. oktober sidste år, hvor irerne med en 1-0-sejr inviterede sig selv indenfor til to playoff-kampe om en VM-plads mod Danmark.

Jeg mener dybt seriøst, at vi kan spille en seriøs rolle i kvalifikationen til EM i 2020

Martin O'Neill

Det smertende 1-5-nederlag mod Danmark på eget græs skulle vise sig at blive begyndelsen på en hård og kold periode uden noget at varme sig på udover en sejr på 2-1 over USA’s kriseramte landshold i en venskabskamp i juni.

Men det er langt fra nok. Irlands fans og landets medier forventer mere. Meget mere.

Christian Eriksen scorede hattrick mod Irland i 5-1-sejren.
Christian Eriksen scorede hattrick mod Irland i 5-1-sejren. Foto: PAUL FAITH / Scanpix Denmark

- Hvad har Martin O'Neill siden ydmygelsen mod Danmark på 5-1 faktisk opnået andet end offentligt flirteri med Stoke City? spørger Balls-journalisten retorisk og uddyber:

- Ingen sporbar stil eller tilgang er blevet udfoldet siden Danmark-ydmygelsen.

Forlængede kontrakten i januar

Det irske fodboldforbund var stolt tilbage i begyndelsen af året, der senere skulle vise sig fra sin værste side. 23. januar skrev Martin O’Neill nemlig under på en ny kontrakt med landsholdet til 2020.

Dengang så han frem til det nye tiltag, Nations League, som han forventede sig meget af på Irlands landsholds vegne. Nu er de favoritter til at rykke ned til C-puljen.

Han har skabt minder, som vi lever videre på, men noget er gået fundamentalt i stykker

Gavin Cooney, Balls.ie

Endnu værre kan det vise sig at være for forbundet, at de valgte at tro på O’Neill-projektet tilbage i januar. For det betyder, at de kan komme til at betale en stor kompensation, skulle de vælge at fyre nordireren. Dette pointerer Keith Andrews hos Independent.

- Som det ser ud lige nu, hvor han underskrev kontrakt i januar, ville jeg blive forbløffet, hvis forbundet er glade for den beslutning. For hvis de beslutter sig for at ændre stilen nu, kommer det til at koste for mange penge, siger han og tilføjer:

- Det bliver nok bare ved det samme gamle. Jeg kan ikke se det skifte (fyring af O’Neill, red.), men mener jeg, at det burde ske? Sandsynligvis.

Irland har haft gode tider under O’Neill

I 2016 gik det godt. Det så lyst ud ved EM-slutrunden i Frankrig, hvor Irland formåede at spille sig videre til ottendedelsfinalen.

Her mødte de Frankrig, som foran hjemmepublikummet i Lyon som forventet sendte irerne ud. Men det var ok og acceptabelt, for Irland spillede en fin kamp mod de senere finalister, og Martin O’Neill kunne med oprejst pande forlade turneringen.

- Historien vil være relativ god ved Martin O’Neill. Han har haft en exceptionel managerkarriere og har opnået fine resultater for Irland, men det er slut nu. Han har skabt minder, som vi lever videre på, men noget er gået fundamentalt i stykker, lyder det i Balls.

Martin O'Neill har været landstræner for Irland siden 2013.
Martin O'Neill har været landstræner for Irland siden 2013. Foto: Clodagh Kilcoyne / Ritzau Scanpix

Selv er landstræneren godt klar over, at der er krisestemning omkring det irske landshold. Han påtager sig en del af skylden, men mener fortsat, at skuden kan vendes.

- Hvis du spørger om ansvar, tager jeg det, hver gang vi sparker til en bold, siger han, inden han taler om ambitioner for fremtiden:

- Jeg mener dybt seriøst, at vi kan spille en seriøs rolle i kvalifikationen til EM i 2020, sagde han ved pressemødet efter kampen mod Wales.

- Vi har brug for, at nogle af de store spillere vender tilbage, og jeg håber, det sker. Jeg tror også, at nogle af de yngre gutter, der spiller store kampe, vil gå tilbage til deres klubber og tage det med sig og forsøge at forbedre sig.

Irlands næste landskamp er en venskabskamp 15. november mod rivalerne fra Nordirland. Om Martin O’Neill får fornøjelsen af at stå i spidsen mod sit hjemland her, må tiden vise.

Herefter møder de Danmark 19. november i Nations League.