Dolberg er Danmarks bedste angriber og bør få mere tillid, mener ekspert

Åge Hareide bør ifølge Kasper Lorentzen satse mere på Kasper Dolberg, fordi han er landsholdets bedste angriber.

Kasper Dolbergs første startplads for Danmark mod Irland lørdag den 13. oktober bør være startskuddet til mange flere optrædener i startelleveren på det danske landshold.

Det mener den tidligere landsholdsspiller Kasper Lorentzen, der er fodboldekspert på TV 2 SPORT. Han ser den unge Ajax-angriber som Danmarks bedste på positionen i front.

- Han er Danmarks absolut bedste angriber og har de bedste kvaliteter. Han mangler lidt erfaring og selvtillid lige nu, men han er fremtidens mand i rødt og hvidt. Det er der ingen tvivl om, siger Kasper Lorentzen til TV 2 SPORT.

Kasper Dolberg formåede hverken at score, i de 79 minutter han spillede fra start i 0-0-kampen mod Irland i Nations League eller i den efterfølgende første halvleg i 2-0-sejren i træningskampen tirsdag mod Østrig.

På en skala fra 0 til 6 modtog Kasper Dolberg i begge opgør et 2-tal, som dækker over præstationen ’under middel’, i Flemming Tofts karakterbog med følgende begrundelser:

Tofts karakterskala

6 - HØJ KLASSE

5 - KLASSE

4 - OVER MIDDEL

3 - MIDDEL

2 - UNDER MIDDEL

1 - IKKE SÅ GODT

0 - DUMPET

Irland: - For første gang fra start på landsholdet. Vi så herlige førstegangsberøringer. Man skal kunne se Dolberg - både som tilskuer og som medspiller. Ment på den måde, at han skal tilbyde sig mere og medspillerne skal iscenesætte ham bedre. 

Østrig: - Det blev desværre heller ikke denne gang, han fik sit landsholdsgennembrud. Måske mere et hovedbrud – for Hareide. Hvor bliver den rigtige 9'er af? Dolberg, tror jeg stadig på. Men han skal selv lidt mere, og han skal også spilles noget mere og rigtigere.

Tryghed på landsholdet er nøglen

Danmarks landstræner Åge Hareide har tidligere erkendt, at Danmark mangler en spidsangriber med mål i støvlerne. Kasper Dolberg, der i begyndelsen af oktober fyldte 21 år, mener selv, at det er for tidligt at tale om ham som landsholdets nye målsluger.

- Nu har jeg startet inde for første gang, så vi må se, hvad der sker. Jeg håber at kunne starte inde noget oftere, men det er lidt tidligt at sige, at jeg skal være den, der scorer alle målene, siger Kasper Dolberg til TV 2 SPORT.

Dolberg skal tro på, at han engang imellem kan skabe noget selv

Kasper Lorentzen, fodboldekspert på TV 2 SPORT

Kasper Dolberg har i nu ni landskampe scoret et enkelt mål. Debutscoringen kom i 3-1-sejren over Kasakhstan i VM-kvalifikationen den 10. juni sidste år. Kun de seneste to landskampe har han optrådt fra start, og hvis det skal blive til flere mål fra danskeren kræver det, at tendensen med mere spilletid og flere startpladser fortsætter, også selv om scoringerne på det seneste er udeblevet.

- Han skal føle sig lidt mere tryg og vant i opstillingen. Hvis han får noget tillid og føler, at han bliver genvalgt, fordi han leverer et fint og solidt arbejde, så kan han også bedre koncentrere sig om at ramme sit niveau i stedet for at føle sig forpligtet til at score for at blive valgt af Åge Hareide.

- I takt med, at han kunne blive valgt noget oftere, så vil der komme flere selvtillidsaktioner. Jo mere han også føler, at han får genvalget, jo mere kan han også begynde at arbejde med at finde sig selv, når han spiller på landsholdet, siger Kasper Lorentzen.

Fodboldeksperten peger på, at landsholdet godt kan have tålmodighed med Kasper Dolberg i angrebet, da konkurrenterne i front over en længere periode ikke har slået til. Alligevel har Danmark skaffet sig sejre og klaret sig godt til VM, selv om målene ikke blev scoret fra førsteangriberen Nicolai Jørgensen.

Kasper Lorentzen påpeger også det faktum, at Kasper Dolberg har fået sine to startpladser på landsholdet i en periode, hvor han for nylig er vendt tilbage efter en skadesperiode, hvor selvtilliden ikke er på samme niveau som i debutsæsonen i Ajax.

Dengang scorede den tidligere Silkeborg-spiller sine mål nærmest efter behag.

- Han laver ikke de selvtillidsaktioner, som han lavede, da han var allerbedst, hvor han nærmest kunne drible modstanderne fra midten af banen, fordi han havde fart i sit løb med bolden og kunne skabe noget på egen hånd.

- Han skal tro på, at han engang imellem kan skabe noget selv, som man så ham gøre tidligere. Nu træffer han mere den simple løsning, fordi han ikke har så meget selvtillid. Det er noget af det, der mangler på det danske landshold, siger Kasper Lorentzen.

Dolberg skal suge til sig fra konkurrent

Kasper Dolberg har i indeværende sæson i Æresdivisionen scoret i de seneste to ligakampe i træk, efter at have gjort comeback i 3-0-nederlaget mod førerholdet PSV Eindhoven den 23. september.

Den største konkurrent i Ajax-angrebet er igen i denne sæson den tidligere Real Madrid-, Milan- og Schalke 04-angriber Klaas Jan Huntelaar, der har scoret seks mål i de første otte ligakampe.

Dolberg har større kvaliteter end Huntelaar

Kasper Lorentzen, fodboldekspert på TV 2 SPORT

Senest måtte den erfarne hollænder dog se til fra bænken, da Kasper Dolberg havde vundet pladsen i startopstillingen og scorede i 5-0-sejren over AZ Alkmaar. Når begge Ajax-angribere præsterer op til deres bedste niveau, mener Kasper Lorentzen også, at Kasper Dolberg bør foretrækkes.

- Hvis Dolberg kommer op i gear og får flere minutter, så er jeg ikke i tvivl om, at Dolberg har større kvaliteter end Huntelaar.

- Dolberg kan jo også lave samme type mål som Huntelaar laver, men Huntelaar kan ikke lave den type mål, som Dolberg laver, siger han med henvisning til, at Kasper Dolberg er en bedre dribler og kan afslutte bedre fra distancen, mens hollænderen ofte scorer sine mål i feltet efter indlæg.

Danskeren scorede til 1-0 i udekampen mod Ajax i starten af anden halvleg. Video: TV 2 SPORT

Alligevel kan den unge danske landsholdsangriber tage meget ved lære af sin hollandske klubkammerat.

- Huntelaar har den erfaring, at han går ikke ned med flaget, fordi han har spillet 90 dårlige minutter. Når han står derinde efter 91 minutter det rigtige sted, så ved han, at det er det, der tæller som angriber, og det er sådan nogle ting, som Dolberg også skal lære som ung spiller. Det er fint nok at være dårlig i 90 minutter, hvis man scorer efter 91 minutter. Det er det, som Huntelaar er så god til, siger Kasper Lorentzen.

Kasper Dolberg jagter flere scoringer i Æresdivisionen på lørdag, når Ajax, der også har Lasse Schöne og Rasmus Nissen Kristensen i truppen, på udebane møder Heerenveen. Du kan se kampen direkte på TV 2 SPORT fra kl. 20.40.