Fodbold

To personer er årsagen til Real Madrids krise - nu er de begge væk

KOMMENTAR.

Selv når det er vindstille i Madrid, er der blæst omkring den kongelige klub Real Madrid. Storheden står om ikke for fald, så truet i øjebliksbilledet, og så retter orkanens øje blikket mod persongalleriet. Sådan har det altid været.

I den aktuelle krise i Real Madrid har pegefingeren været rettet mod to personer: Julen Lopetegui og Cristiano Ronaldo. De to er årsagen til Real Madrids historisk dårlige start på denne sæson. Begge er forhenværende på Bernabeu, men med hvert sit farvel. Den ene sagde “adios” og vendte med nummer 7 ryggen til den storklub, han ikke kun var en del af - men en fremtrædende del af. Den anden fik sit “adios” dagen efter den sviende lussing i El Classico, 5-1-nederlaget i Barcelona. Det fik klubbens præsident Florentino Perez til at tage cigaren ud af munden og stikke det gyldne håndtryk til sin manager Lopetegui, cirka 140 dage efter deres goddag-hilsen.

Real Madrid har fået den dårligste sæsonstart i 50 år med en øjeblikkelig niendeplads - blot 14 point i 10 kampe og en historisk målscore, der er lige for og imod. Det er ikke set i nyere tid, og det er en ydmygelse af en storklub, der stort set kun har vendt sig om efter FC Barcelona i La Liga og i stedet gjort løftet af Champions League-trofæet til en vane. En vindblæst oktober har budt på Madrid-nederlag til Levante og Alaves – og så kom den resultatmæssige fornedrelse med de 5-1 på Camp Nou.

I modvind fra begyndelsen

Lopetegui får skylden. Det gør en manager oftere, når det går skidt, end når det går godt. I gode tider er det som regel hele holdets fortjeneste. Men hold da op hvirvelvind Lopetegui har været i fra begyndelsen af sin tid i Real Madrid. Han fik en gylden mulighed som styrmand i en af verdens absolut største klubber, men den tidligere målmand greb den ikke. Først var han i stormvejr, da han skrev under med Real Madrid, mens han var spansk landsholdstræner. Det var da VM skulle fløjtes i gang, og det spanske forbund tog fat i Babuska-dukken, dagen før det gik løs i Rusland. Lopetegui blev hevet til side, og Fernando Hierro blev hevet frem som afløser.

Så gik La Liga-sæsonen i gang med pæne, forventede resultater, men så begyndte det for alvor, det med modgangen. Og efter hver dårlig seance kunne Lopetegui læse, hvem der skulle afløse ham. Det var ikke klubbens udmeldinger, men mediernes. Og der var masser af navne i det fiktive spil. Blandt andet blev Michael Laudrup helt udokumenteret nævnt, som om han selv havde henvendt sig. Hvis man kender bare en lille smule til Laudrup, ville man vide, at han aldrig ville blande sig - og slet ikke på den facon. Men Real Madrid er som så mange storklubber guf for spekulationer, rygter og fake news. Den eskalerende nedtur var dog den rene sandhed. Og derfor måtte Lopetegui leve med at være temmelig alene.

Conte i spil kort inde i sæsonen

Det er kommet frem, at allerede tidligt i sæsonen - angiveligt efter fire-fem kampe i ligaen - skulle Real Madrid-toppen have henvendt sig til Antonio Conte. Det var altså samtidig med, at den samme ledelse bakkede op om Lopetegui i medierne. Men Conte kunne ikke rejse til Madrid på daværende tidspunkt, fordi han stadig havde et mellemværende med Chelsea, som fyrede ham efter Premier League-sæsonen.

Madrilenerne skulle have henvendt sig endnu engang, men i bestyrelseslokalet var stemningen, at Conte ikke opfyldte de kvalitetskrav, der blev stillet.

Og der er sagt farvel til Lopetegui, der tog over fra Zinedine Zidane. Franskmanden var træner fra januar 2016 til sommeren 2018. Han gik frivilligt efter et mesterskab og tre Champions League-triumfer. Zidane afløste Benitez, der fik 25 kampe inden sparket. Benitez havde afløst Carlo Ancelotti, der vandt Copa del Rey, Super Cup, VM for klubhold og Champions League, hvorefter han røg ud - kåret som verdens bedste træner.

Men tilbage til Lopetegui, der kom med større erfaring som landstræner i alle aldre end som klubtræner. Han kom som afløser for den meget vindende og populære Zidane, og han kom til et hold, der trængte til fornyelser og endnu vigtigere: Han kom til et hold, der lige havde mistet en spiller, der var god for 40-50 mål per sæson. Cristiano Ronaldo scorede mål, næsten som det passede ham. Og hvis ikke Ronaldo selv scorede, så lagde han op til mål eller bandt to-tre modstandere i hver eneste kamp. Guldklumpen og stjernen var der ikke mere. Han var taget til Juventus. En udfordring, der synes umulig at få i vater for Lopetegui og Real Madrid.

Savnet af Ronaldo

Derfor er der et ’skyldsspørgsmål’ til Ronaldo for den nedtur, Real har gang i. Selvfølgelig er det legalt at skifte klub – især når man får beløb i milliardstørrelsen for det. Men at det har fået så stor betydning og så store konsekvenser for en af verdens største klubber er lidt skræmmende. Der spiller måske mere ind, men det står bøjet i neon på lystavlen på Bernabeu, hvor stor en spiller Cristiano Ronaldo var for Real Madrid.

Selvfølgelig peger kritikken ikke ned på en stærkt savnet Ronaldo. Men der skydes med spredehagl fra alle sider. Den tidligere spiller, træner og sportsdirektør i klubben Jorge Valdano er særlig skarp i sin kritik. Han mener, at Real Madrid “altid skal have en træner i forhold til spillermaterialet”. Han sigter ikke direkte mod Lopetegui, for han peger (også) mod spillerne: “Stjernerne tror, de kan gøre, som det passer dem, selvom det går ud over kollektivet”. Det blev sagt efter 1-5-blamagen i Barcelona til sportsmagasinet Marca, og han er især skarp over for Gareth Bale. “De sidste fem år korresponderer ikke med, hvad Bale har kostet - selvom han hver sæson bliver rost for 'årets mål'".

Den næste chef i rækken?

Valdano peger mere på Roberto Martinez, som nu er træner for det belgiske landshold, end på alle andre, der tilsyneladende er i spil.

Indtil videre er det altså træneren for Real Madrids B-hold, Castilla, Santiago Solari, der overtager. Født i samme by som Leonel Messi - Rosario. Her stopper mange sammenligninger. Men denne argentiner nåede at vinde to mesterskaber og en Champions League-titel med Real. Siden tog han tilbage til Argentina og blev senere træner for ungdomsholdene i Real og senest B-holdet. Castilla er reserveholdet i Real Madrid - her hvor Flemming Povlsen spillede i midt 80'erne.

Solari får lov - for første gang - at stå i spidsen på topniveau. Men der er en tidsfrist på 14 dage. Så længe tillader det spanske fodboldforbund en såkaldt midlertidig kontrakt. Så skal han enten retur til reserverne eller have et manifest fra Real-ledelsen. Og så har han i øvrigt samme trænerbaggrund som Zidane, der også kom direkte fra Castilla-afdelingen.

Nu’et varer som regel ikke så længe i Real Madrid. Og det er her, den hidtil mest oplagte som Lopeteguis afløser, Antonio Conte, er parkeret. Han overvejer, om spillerne egentlig vil have ham. Og det betyder, at omgivelserne fastholder mere snak.

Alt ovenstående har været undervejs længe, men efter det klassiske møde søndag blæste døren for alvor op. Real Madrid-ledelsen forsøger at rette op på tingene og at læne sig op mod kritikken og de øjeblikkelige fakta. Med en ny manager, med nye intentioner, med opsmøgede ærmer og vel nye investeringer. Men en ting ligger fast: De mangler stadig 50 mål per sæson. Cristiano Ronaldo.