Fodbold

Et af verdens vildeste lokalbrag udgør historisk finale

Boca Juniors har ligesom lokalrivalerne fra River Plate spillet sig i finalen i Copa Libertadores.  Marcos Brindicci / Ritzau Scanpix

Argentinske Boca Juniors og River Plate mødes i finalen i Copa Libertadores, der er Sydamerikas udgave af Champions League.

Alverdens fodboldelskere er blevet velsignet med lidt af en gave fra Sydamerika.

Natten til torsdag spillede den ikoniske Buenos Aires-klub Boca Juniors sig nemlig i finalen i Copa Libertadores. Her venter lokalrivalerne River Plate, så 'Superclasico' er komplet. Det er første gang i turneringens 58-åige historie, de to rivaler mødes i finalen i Sydamerikas svar på Champions League.

Boca Juniors spillede sig videre fra semifinalerne med en samlet sejr på 4-2 over sidste sæsons vindere, Palmeiras fra Brasilien. River Plate sikrede finalepladsen natten til onsdag efter en scoring fem minutter inde i overtiden af returkampen mod brasilianske Gremio. Det sikrede River Plate avancement via reglen om udebanemål, da de to semifinaler endte 2-2 samlet.

Gonzalo Martinez scorede det afgørende mål, da River Plate spillede sig i finalen.

Finalen i Copa Libertadores spilles over to kampe, så både La Bombonera og El Monumental kommer til at danne ramme om de specielle kampe.

Utrolig kulisse 

De to hovedstadsklubber har et langt og betændt forhold til hinanden. Det er blandt andet eksemplificeret ved, at man på Boca Juniors’ hjemmebane har kæmpet med et problem på tilskuerpladserne.

I en periode genbrugte fansene på de øverste afsnit deres krus og tallerkener til at opsamle enten urin eller afføring, som de så kastede ned på deres fjender. Derfor måtte man flytte rundt på fordelingen af afsnit, er det blandt andet blevet fortalt ved en rundvisning på klubbens stadion.

Siden blev der indført et forbud mod udebanefans i Argentinsk fodbold. Det eksisterede i flere år, og selvom andre klubber gerne må have fans med på udebane, så spilles Superclasico fortsat kun med hjemmeholdets fans på tribunerne. 

Dog er kampene mellem de to klubber hovedsageligt kendt for et imponerende engagement på tilskuerpladserne. Både ved spillernes indløb på banen og under kampene sker der så meget på tribunerne, at det kan få en nytårsaften på Rådhuspladsen i København til at virke som en stille og rolig affære.

Sådan så det ud på La Bombonera inden det seneste derby mod River Plate. Ved den lejlighed vandt River Plate 2-0.

Kampene mod River Plate bliver Boca Juniors’ 11. finale i Copa Libertadores. For River Plates vedkommende bliver det finale nummer seks.

Boca Juniors har vundet turneringen, hvor vinderen skal repræsentere Sydamerika ved VM for klubhold, i 1977, 1978, 2000, 2001, 2003 og 2007. River Plate har vundet i 1986, 1996 og 2015.

Finaledatoerne er endnu ikke fastlagt.