GO'

Kræftsyge Lars Høgh skal opereres fredag: - Jeg er ikke bange for at dø

Første halvleg i kampen mod kræft har været hård og brutal. Men han er positiv og klar til anden halvleg, fortæller målmandsikonet.

Da Lars Høgh i august blev diagnosticeret med kræft, fik han at vide, at chancerne for, at han ville overleve, var minimale. Helt konkret talte kun syv procent for, at han om fem år stadig vil være i live.

I dag er udsigterne efter et kemoforløb blevet en smule bedre, og den tidligere topmålmand står nu midt i sit livs kamp.

- Jeg har altid fokuseret på de positive ting og fremgang. Jeg er tilsmilet med et positivt sind, og jeg er ikke bange for at dø. Rent mentalt tænker jeg kun på de gode og positive ting. Jeg tænker slet ikke på de mere mørke sider af det, fortæller han torsdag i 'Go’ aften Danmark'.

Hårde odds

Den 59-årige målmandstræner og tidligere topspiller er ramt af kræft i bugspytkirtlen. En kræftform, der rammer omtrent 1000 danskere årligt.

Jeg har vundet første halvleg

Lars Høgh

I Lars Høghs tilfælde forværrede det blot hans overlevelseschancer, at knuden sad op ad en pulsåre, hvilket gjorde det tæt på umuligt at gå ind og operere.

Efter et forløb med kemoterapi har knuden dog løsnet sig, og fredag formiddag skal fynboen på operationsbordet.

- Jeg har vundet første halvleg, så i morgen skal jeg ind og opereres, fortæller han.

Landstræner Åge Hareide, assisterende landstræner Jon Dahl Tomasson og målmandstræner Lars Høgh ved en træning sidste år.

Svært for familien

Da Lars Høgh og familien blev overbragt beskeden om hans kræftsygdom, blev hele deres verden vendt på hovedet. Selv beskriver han det som en form for choktilstand.

- Min familie har været en sindssyg støtte for mig, og vi skal ikke glemme, at det ofte er sværere for dem, der står på sidelinjen, i mit tilfælde min kone og mine børn. Jeg har jo en plan inde i mit hoved, men de har jo ikke en plan. Så de ser nok mere død og ødelæggelse end mig.

Lars Høgh nåede at repræsentere de stribede fra Fyn hele 817 gange over 23 år.

Selvom sindet som udgangspunkt er positivt, skal Lars Høgh ikke underkende, at det har været et hårdt og brutalt forløb, som han selv beskriver det. Men selvom situationen er alvorlig, og selvom statistikkerne ikke har været på hans side, har han holdt hovedet højt.

- Jeg ser kun, at jeg skal blive rask, siger han.

Støtte fra fodbold-Danmark

Fynboen er en legende i OB, som han spillede for i hele sin professionelle karriere. Her oplevede han både at blive danmarksmester og at være med til at slå Real Madrid ud af UEFA Cuppen.

Lars Høgh har ligeledes spillet flere kampe for landsholdet, som han til dagligt er målmandstræner for, ligesom han også udøver trænergerningen hos Brøndby IF.

Netop i den fodboldverden, han er så inkarneret i, står både spillere, fans og ledere på tilskuerrækken og hepper på Lars Høgh, mens han kæmper mod kræften. 

- Jeg har på en måde været tilskuer til min egen død med alle de tilkendegivelser, jeg har fået, og det bruger jeg positivt. De gode tanker, giver mig sindssygt meget, fortæller han.

Sportsmand til benet

Som den fodboldmand, han er, tager han med egne ord ”en etape ad gangen”. 

- Jeg arbejder meget med det mentale i mit arbejde som målmandstræner. Man skal ikke kigge for langt frem, og man skal holde sin vægt, selvom jeg har tabt mig meget af kemo. Vi har haft fokus på, at jeg skulle nok blive rask.

Næste skridt mod helbredelse tager Lars Høgh fredag:

- Budskabet er, at hvis du har troen på det, så kan du også klare det, lyder det fra Lars Høgh.