Fodbold

Ølkastende fans får karantæne og skal betale DBU's bøde

De tre danske fans, der kastede med ølkrus under Danmarks kamp mod Australien ved VM i Rusland, skal nu betale bøden på 65.000 kroner til FIFA.

Det kostede sår og våde landsholdstrøjer for de fans, der blev ramt af ølkrus under Danmarks landskamp mod Australien ved VM i Rusland.

Og nu koster det så også for ølkasterne. 

Landskampe skal være en fantastisk oplevelse for vores fans

Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU

Tre fans er blevet identificeret for ølkast, og de skal nu betale den bøde, som Dansk Boldspil-Union (DBU) har fået af det internationale fodboldforbund (FIFA). Bøden lyder på omkring 65.000 kroner, og samtidig har de tre danske fans også fået karantæne fra alle danske landskampe de næste to år.

Det skriver DBU i en pressemeddelelse torsdag.

- Vi mener jo, at den bøde skal gives videre. Derfor har vi i dag sendt et erstatningskrav til de tre omtalte – såkaldte fans – som jeg vil kalde dem. Landskampe skal være en fantastisk oplevelse for vores fans.

- Det skal være et sted, hvor man har lyst til at gå hen som familie uden at risikere at gå hen og få et eller andet tungt ølkrus i nakken, siger kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, til TV 2 SPORT.

De tre fans er blevet identificeret gennem videoovervågning og af det danske politi, der var til stede på stadion i Rusland. 

- FIFA har i deres sag lagt vægt på, at de tre personer under kampen i Australien opførte sig uacceptabelt og ødelæggende for de andre tilskuere og den generelle sikkerhed på stadion. Derfor bliver de holdt ansvarlige for den bøde, der er kommet fra FIFA på baggrund af bevismaterialerne, står der i pressemeddelelsen fra DBU.

Tunge krus gav sår i hovedet

Ølkrusene på de rusiske stadions under VM-slutrunden var tungere, end de tynde plastikkrus der ses på danske stadions, fordi ølkrusene var udstyret med små LED-batterier i bunden, der gav lys i krusene. 

En af de danskere tilskuere, der stod på tribunen under de ølkastende fans, var Jes Høgsberg Lind. Han blev ramt af ølkrusene, og det kostede ham et sår i hovedet. Det fik ham efterfølgende til at skrive følgende på Facebook:

- Lad nu være med at kaste med øl, drik det i stedet. Og lad nu være med at kaste med kopperne. De er tunge og gør ondt at blive ramt af, skriver han.

Allerede efter kampen mod Australien stod en af ølkasterne, Martin Bryhl, frem og fortalte, at han ikke havde i sinde at stoppe med at kaste med ølkrus.

- Scorer Danmark, så kaster vi da selvfølgelig vores øl igen. Det er ren reaktion. Når vi scorer, ryger alt væk, der er i hænderne. Om det er telefon eller øl, så ryger den væk, sagde han.

Bryhls advokat, Mette Grith Stage, fortæller til TV 2 SPORT, at Bryhl er en af de tre fans, der er blevet bedt om at betale erstatningen.

Skal være trygt at gå til fodbold

Der er tale om et erstatningskrav til de tre ølkastere, men hvis ikke erstatningskravet bliver mødt, så er DBU klar til at gå videre med sagen.

- Vi tager et skridt ad gangen, men jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi vil afse alle muligheder for, at dem der er skyldige i det her også kommer til at mærke, at det er dem, der bærer skylden, siger Jakob Høyer.

For ifølge kommunikationschefen handler det om at sende et signal til danske fans, om at det skal være trygt at gå til fodbold. 

- Det her handler om sikkerheden for de mange tusinde, der går til landskampe. Familier med børn, gode venner der går ind for at feste og støtte landsholdet eller deres yndlingsklubhold. De skal kunne gå derind uden at risikere at få et eller andet i nakken, siger han.

 DBU fik også en bøde af FIFA, fordi danske fans under kampen havde medbragt et sexistisk banner.