Fodbold

Bendtner idømt 50 dages ubetinget fængsel

Anklageren krævede en ubetinget fængselsdom på tre måneder, mens forsvareren krævede frifindelse.

Den danske fodboldspiller Nicklas Bendtner er ved Københavns Byret blevet kendt skyldig for vold og idømt 50 dages ubetinget fængsel. Dommen er blevet anket.

Bendtner var tiltalt for at have slået og sparket en taxachauffør i hovedet under et sammenstød natten til 9. september i København. En handling med en strafferamme på op til fire og et halvt års fængsel.

Anklager Marie-Louise Kruse krævede dog kun en ubetinget fængselsdom på tre måneder for vold, der ikke var uprovokeret. Bendtners forsvarer, Anders Nemeth, påstod frifindelse for vold, da der var tale om nødværge, eller en betinget dom med samfundstjeneste, hvis han skulle dømmes.

- I forbindelse med strafudmålingen lagde jeg vægt på, at volden var udøvet mod en taxachauffør, som via sit arbejde er særligt udsat for vold. Jeg lagde også vægt på skadernes omfang, og vi kunne høre i forbindelse med domsafsigelsen, at retten var enige, siger anklager Marie-Louise Kruse.

- Det er helt klart udgangspunktet, når man udøver vold mod en taxachauffør, at straffen gøres ubetinget.

I domsafsigelsen blev der lagt vægt på videomaterialet, som ifølge dommeren viste både spark og knytnæveslag. Bendtner blev dømt efter straffelovens paragraf 247.

Det var en formildende omstændighed, at der blev kastet en flaske efter Bendtner forud for slaget og sparket, men han kunne ikke blive frikendt på grund af nødværge.

Ankede med det samme

Nicklas Bendtner ønskede ikke at udtale sig efter retssagen. Senere skrev følgende besked på instagram, hvor han sendte en besked til den kræftsyge tidligere målmand Lars Høgh, som fredag blev opereret:

- Jeg har ikke så meget at sige; ikke andet end at jeg selvfølgelig anker. Mine tanker resten af denne dag skal gå til guttermanden Lars Høgh. Alt det bedste til dig og dine kære, Lars.

Umiddelbart efter dommen udtalte hans forsvarer sig, og han var selvsagt ikke tilfreds med dommen på 50 dages fængsel.

- Jeg så helst, at Nicklas var blevet frifundet, og derfor er dommen også anket til landsretten, sagde Anders Nemeth og fortsatte:

- Det er med tilfredshed, at jeg konstaterer, at straffen alene lyder på fængsel i 50 dage og ikke de tre måneder, anklagemyndigheden ønskede.

- Det er kommet åbent frem, at der ikke er tale om, at Nicklas helt umotiveret har begået vold mod en tilfældig taxachauffør. Det var det, der var fremme i pressen på et tidspunkt. Nu har alle kunnet se, hvordan forløbet har været, og det, man kan konstatere helt objektivt, er, at der var et forudgående forløb, der gav anledning til episoden, så kan man diskutere de skøn og valg, der er truffet undervejs i episoden, men man kan konstatere, at der har været en forudgående episode, siger Anders Nemeth.

Bendtner var desuden tiltalt for ikke at have sikkerhedssele på og for at gå fra taxaregningen, og her erklærede Bendtner sig i begge tilfælde skyldig. Han skal også betale en erstatning til chaufføren på 11.350 kroner.

Forsvarsadvokat Anders Nemeth anker dommen på 50 dages ubetinget fængsel samt et erstatningskrav på 11.350 kroner. Video: TV 2 SPORT

Hans norske klub, Rosenborg, har meddelt, at Bendtner fortsætter i klubben trods dommen.

Dansk Boldspil-Unions fodbolddirektør, Peter Møller, slår fast, at Bendtner kan få plads på landsholdet, når han har udstået sin straf.

Chauffør frikendt

Taxachaufføren blev frikendt for forsøg på vold, men skal betale en bøde på 3000 kroner, fordi han ikke havde sele på og talte i håndholdt mobiltelefon.

- Jeg er selvfølgelig godt tilfreds. Min klient har nægtet sig skyldig fra starten. Min mission som forsvarer var at få ham frifundet, og det lykkedes. Vi kan ikke være andet end yderst tilfredse, siger taxachaufførens forsvarer, Mette Grith Stage.

Chaufførens forsvarer: Vi er yderst tilfredse Video: Anders Hjort

Der var nedlagt navneforbud mod taxachaufføren.

Erkendte slag, nægtede spark

Sammenstødet mellem Bendtner og chaufføren fandt sted i København, hvor Bendtner under et skadesforløb var hjemme i Danmark og i byen med sin kæreste, blogger og model Philine Roepstorff.

Om natten tog de en taxa hjem, men kom op at skændes med chaufføren og endte med at forlade taxaen uden at betale, fortalte Bendtner selv i retten.

Her erkendte Nicklas Bendtner at have slået chaufføren, men at det skete, efter at de begge havde løftet armene i en konfrontation, hvor Bendtner så slog først. Hændelsen kunne ses på videoer, som blev vist i retten.

Chaufføren fortalte, at han efter slaget var omtumlet. Han blev efterfølgende opereret for et kæbebrud, og i retten blev der vist billeder af flere buler og skrammer i hans ansigt.

Sammenstødet opstod, efter chaufføren havde kastet en tom dåse efter ham, og Bendtner udtrykte, at han handlede i selvforsvar.

- Jeg frygtede for at blive overfaldet eller kørt ned bagfra. Jeg tænkte på min kæreste. Jeg havde en skade, og jeg kunne ikke løbe væk derfra. Derfor opsøger jeg situationen for at afværge situationen, sagde Bendtner i retten.

Det store stridspunkt i retten var dog, om Bendtner skulle have sparket den liggende chauffør i hovedet. Det afviste han selv, og videoen i retten viste ikke tydeligt, hvad der præcis skete. Selv sagde Bendtner, at han trådte indover chaufføren og spurgte ham, om han var okay.

Anklageren fandt det tydeligt, at Bendtner også havde sparket ham, og lagde vægt på, at et slag ikke ville være nok til at påføre de skader, chaufføren havde i ansigtet. Det mente forsvareren ikke, at der var bevis for.

Samtidig plæderede forsvareren altså for, at Bendtner handlede i nødværge, da chaufføren - efter de havde forladt taxaen - satte efter dem og altså kastede en dåse mod dem.

Nicklas Bendtners voldssag

 1. 2018

  1. Bendtner anmeldt for vold

   Søndag 9. september kommer det frem, at Nicklas Bendtner er anmeldt for vold efter en episode med en taxachauffør om natten.

    

   - Chaufføren har været eller skal på operationsbordet med en brækket kæbe. Hvad status er med chaufføren, ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, sagde kommunikationschef i Dantaxi Rasmus Krochin til TV 2 dengang.

  2. Bendtners kæreste deler forklaring

   Mandag 10. september udsender den danske angribers norske klub, Rosenborg, en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at en "svært nedtrykt Nicklas Bendtner selv kontaktede klubben og informerede om, hvad der var sket".

    

   - Vi vil i fred og ro gennemgå det, som er sket, og vurdere, hvordan klubben skal reagere. Vi vil behandle Nicklas på den måde, han har krav på, uanset handlingen.

    

   Samme dag fortæller Nicklas Bendtners kæreste, Philine Roepstorff, via Instagram sin version af sagen:

    

   - Taxametret viste lidt over 50 kroner, da vi i utilfredshed står af ved Nationalbanken og nægter at køre videre med chaufføren. Det får ham til at gå amok. Han laver en U-vending og speeder efter os og råber ting som luder og bitch og kælling. Til sidst kører han ind foran os og springer ud af bilen og kaster en flaske imod mig. Den rammer ikke, men det er tæt på. Derefter farer han frem mod os, og min mand slår ham en gang og rammer åbenbart meget uheldigt.

    

   Dantaxis kommunikationschef Rasmus Krochin afviser forklaringen over for TV 2:

    

   - Ifølge de informationer, som vi har, stemmer hendes forklaring ikke overens med det, som man kan se på video- og lydmaterialet fra taxaen. Ifølge vognmanden, som har set videomaterialet (taxachaufførens leder, red.), er det ikke sådan, hændelsesforløbet har været. Ifølge vores oplysninger, så viser videomaterialet noget andet.

  3. Bendtner siger ord - nægter sig skyldig

   På et ekstraordinært pressemøde i Trondheim 11. september sætter Nicklas Bendtner for første gang ord på hændelsen, der fandt sted natten til søndag 9. september:

    

   - Som I har kunnet læse i medierne, har jeg rigtigt nok været involveret i en yderst uheldig og for mig stærkt ubehagelig situation omkring klokken to natten til søndag. Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den kunne udvikle sig, som den gjorde. Jeg er ekstremt ked af, at udfaldet blev så uheldigt, som det blev.

    

   Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug udtaler følgende ved samme lejlighed:

    

   - Vi har ikke vurderet, hvad vi gør, hvis Nicklas bliver dømt for vold. Så må vi vurdere situationen igen.

    

   Samme dag siger Nicklas Bendtners advokat, Anders Németh, til TV 2, at Bendtner "nægter sig skyldig", og taxachaufførens bistandsadvokat Luise Høj udsender følgende udtalelse:

    

   - Min klient passede natten mellem lørdag og søndag sit arbejde som taxachauffør. Han kørte i den forbindelse med to kunder, som efterfølgende nægtede at betale for turen. Min klient blev derefter udsat for et groft overfald. I den forbindelse afvises alle påstande om, at min klient på nogen som helst måde har givet anledning til overfaldet.

    

   Af udtalelsen fremgår det desuden, at chaufføren mandag 10. september blev opereret for dobbelt kæbebrud og derfor først tirsdag var i stand til at reagere på Philine Roepstorffs udlægning af forløbet.

  4. Taxadirektør afviser forklaring

   Onsdag 12. september udtaler Jan Britze, direktør for vognmandsfirmaet Jan's Taxi i Slangerup, der har taxachaufføren ansat, sig ifølge Fagbladet 3F:

    

   - Som jeg ser det, er overfaldet ikke foregået som Nicklas Bendtners kæreste har beskrevet det i medierne. Når man ser optagelserne fra videoovervågningen, er der ikke tvivl om, hvad der er sket, og at han er blevet overfaldet.

  5. Taxachauffør sigtes forsøg på vold

   Onsdag 21. september kommer det frem, at taxachaufføren, nøjagtig som Bendtner, vil blive sigtet efter straffelovens mildeste voldsparagraf, hvor strafferammen går op til tre års fængsel.

    

   - Han skal sigtes for forsøg på vold efter paragraf 244, bekræfter taxachaufførens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, over for TV 2.

  6. Taxachaffør overrasket over tiltale

   Torsdag 11. oktober giver taxachaufførens advokat, Mette Grith Stage, udtryk for, at hendes klient er overrasket over at være blevet tiltalt for forsøg på vold:

    

   - Overordnet set må jeg sige, at det kom bag på min klient, det her. Han anser sig selv som offeret i den her sag. Min klient blev sigtet af politiet for noget tid siden, så vi var forberedte på, at der måske også ville komme et anklageskrift rettet mod min klient.

    

   - Min klient nægter sig skyldig i det, han nu er blevet tiltalt for. Tiltalen mod min klient lyder på forsøg på vold, ved at han skulle have kastet en ukendt genstand mod Bendtner og hans kæreste uden at ramme, sagde hun til TV 2.

  7. Bendtner tiltalt for spark i ansigtet

   Tirsdag 23. oktober kommer TV 2 i besiddelse af anklageskriftet.

    

   Heraf fremgår det, at Nicklas Bendtner er tiltalt for at have givet en taxachauffør et knytnæveslag i ansigtet, som fik chaufføren til at falde. Efterfølgende skulle Bendtner have sparket taxachaufføren i ansigtet, hvilket resulterede i buler og rifter i ansigtet samt "et operationskrævende kæbebrud" for taxachaufføren.

  8. Bendtner og chauffør yderligere tiltalt

   Tirsdag 30. oktober bliver både Nicklas Bendtner og taxachaufføren tiltalt i yderligere to forhold.

    

   Bendtner og chaufføren er begge tiltalt for at undlade at anvende sikkerhedssele. Derudover er Nicklas Bendtner tiltalt for at være gået fra regningen på 52 kroner, mens chaufføren er tiltalt for at have talt i en håndholdt mobiltelefon under kørslen.

  9. Bendtner idømmes 50 dages ubetinget fængsel

   Den danske fodboldspiller Nicklas Bendtner bliver ved Københavns Byret kendt skyldig for vold og idømmes 50 dages ubetinget fængsel. Bendtner og hans forsvarer, advokat Anders Németh, anker dommen på stedet til frifindelse.

    

   Taxachaufføren bliver ved samme lejlighed frikendt for forsøg på vold, men skal betale en bøde på 3000 kroner, fordi han ikke havde sele på og talte i håndholdt mobiltelefon.

  10. Bendtner er velkommen på landsholdet efter afsoning

   Dansk Boldspil-Unions fodbolddirektør, Peter Møller, siger til TV 2 SPORT, at Nicklas Bendtner stadig godt kan spille på landsholdet, når han har udstået sin straf.

    

   Tre dage senere, 5. november, slår landstæner Åge Hareide hælene sammen i forbindelse med landsholdsudtagelsen til Nations League-kampene mod Wales og Irland. Den 9. september udelukkede Hareide ellers mere eller mindre, at Bendtner kunne have en fremtid på landsholdet, såfremt han ville blive dømt for vold.

    

   - Det vil være utænkeligt at have en mand dømt for vold på landsholdet, hvis det skulle komme så vidt, sagde Åge Hareide dengang.

  11. Rosenborg genvinder mesterskabet

   Rosenborg vinder det norske mesterskab for fjerde år i træk. Det er andet år i træk for Nicklas Bendtners vedkommende, idet han kom til klubben i marts 2017.

    

   30-årige Bendtner siger samme dag, at han regner med at være i Rosenborg næste sæson.

  12. Statsadvokat kontraanker Bendtner-dom

   Statsadvokaten for København vælger at kontraanke dommen fra Københavns Byret i sagen om Nicklas Bendtner. Statsadvokaten ønsker en hårdere straf til den danske fodboldspiller, der fik 50 dages ubetinget fængsel.

    

   Da den sigtede, Nicklas Bendtner, ankede dommen til frifindelse straks efter domsafsigelsen 2. november, er det normal procedure, at anklagemyndigheden kontraanker. Anklagemyndighedens krav om tre måneders fængsel blev heller ikke opfyldt i første instans.

  13. Bendtner dropper anke af voldsdom

   Nicklas Bendtner dropper sin anke af byrettens dom. I samme ombæring frafalder anklagemyndigheden også sin såkaldte kontraanke. Dermed står dommen mod Nicklas Bendtner ved magt. Dommen inkluderer, at 30-årige Bendtner skal betale sagens omkostninger samt en erstatning på 11.000 til taxachaufføren. Bendtner skal afsone sin straf i Danmark, men det er endnu uvist hvornår.