Fodbold

FCM-spiller voksede op i lerhytte og fik 'et måltid om dagen'

Awer Mabils vej til FC Midtjylland var ret så usædvanlig. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Awer Mabil havde en yderst skrabet opvækst i en kenyansk flytningelejr. For nylig scorede han i sin debut for Australien.

Sult og beskedne rammer var grundvilkår i Awer Mabils første leveår.

Den nu 23-årige FCM-spillers forældre flygtede fra borgerkrigen i Sudan, inden Mabil blev født i en kenyansk flygtningelejr.

- Vi byggede en hytte af mudder af samme størrelse som et soveværelse i et normalt hus i "den vestlige verden", som I kalder det. Her levede vi fire mennesker. Min mor, bror, søster og jeg, fortæller han i et større interview med den britiske tv-station BBC.

Men det var ikke kun pladsen indenfor hjemmets vægge, der var knap. 

- Vi fik et måltid om dagen. Der var hverken morgenmad eller frokost. Vi måtte bare komme igennem dagene med den smule aftensmad, vi fik, og sætte pris på det, siger Awer Mabil, der tidligt fik øjnene op for sporten.

- Jeg elskede at spille fodbold. Det var det eneste, der holdt mig ude af problemer. Jeg fulgte Manchester United meget, men der var kun et tv to timer væk, og det kostede en dollar at bruge. Hvis jeg ikke kunne se kampen, måtte jeg bare sikre mig, at en af mine venner fortalte mig resultatet.

Udsat for racisme

I 2006 lagde Awer Mabil og familien livet i flygtningelejren bag sig og kom til Australien.

- Jeg tænkte, at det var min chance. Hvis jeg arbejdede hårdt, kunne alt ske, og jeg kunne følge min drøm. Takket være fodbolden begyndte jeg at tale engelsk og give udtryk for mine følelser, fortæller Mabil.

Hvis jeg har to ugers fri, bruger jeg den ene i flygtningelejren og den anden med min familie

Awer Mabil, FC Midtjylland

Selvom der nu var mad på bordet og bedre levevilkår, var alt ikke fryd og gammen. 

- Da jeg var 16, blev jeg angrebet af en af mine naboer. Det første, jeg gjorde, var at smække døren og gemme mine søskende. Jeg bad dem gå væk, men de blev ved med at sige: "Tag hjem til dit eget land".

Og det blev ikke ved den ene oplevelse. Faktisk beskriver Mabil det som "normalt", at han fik kommentarer om sin hudfarve.

- Når jeg gik langs vejen, dyttede folk og råbte efter mig. Det var en hverdagsting.

Scorede i landsholdsdebut

Selvom livet i det australske ikke var uden problemer for Awer Mabil, er han på ingen måde bitter.

- Jeg dømmer ikke Australien som et racistisk land. Det er en del af mig, for jeg har levet der halvdelen af mit liv. Landet har givet mig og min familie en ny chance i livet. Jeg kalder det mit hjem, så jeg er stolt af at repræsentere Australien, siger fodboldspilleren, der fik sin første kontrakt hos Adelaide United som 16-årig. 

To år efter skiftede han den australske sydkyst ud med den midtjyske hede, da han skrev under med FC Midtjylland. I oktober kom debuten for det australske landshold, hvor Mabil scorede i det 88. minut i 4-0-sejren over Kuwait.

- Målet var for min mor. Hun har ofret meget mig og min familie, sagde han efterfølgende til Fox Sports.

(artiklen fortsætter under tweetet)

Den reaktion blev delt af Patrice Evra, og den franske stjerne gav Awer Mabil nogle store ord med på vejen.

- Reaktionerne har været fantastiske. Jeg voksede op med at se Evra spille for Manchester United, og at blive lykønsket af en stor spiller som ham betyder, at jeg er på rette spor. Jeg vil fortsætte med at arbejde hårdt, siger den 23-årige kantspiller, der har oprettet 'Barefoot to Boots' for at hjælpe folk i flygtningelejren Kakuma, hvor han er født.

- Jeg donerer støvler, fodboldudstyr og lægemidler til flygtningene, og hvis jeg har to ugers fri, bruger jeg den ene i lejren og den anden med min familie.

Awer Mabil forlængede for nylig sin kontrakt med FC Midtylland, så den nu gælder til sommeren 2022. Den kenyanskfødte australier har spillet 10 Superligakampe i denne sæson, hvor det er blevet to mål og fem assists.