Fodbold

Fyring ville stemple Bendtner-projekt som en fiasko, mener norsk journalist

Norsk journalist og Rosenborgs fanformand sætter ord på Nicklas Bendtners voldsdom og klubbens håndtering af sagen.

50 dage bag tremmer.

Det var udfaldet af den seks timer lange retssag fredag i Københavns Byret for Nicklas Bendtner.

Bendtners lejr har allerede anket dommen, men under retssagen kom det frem, at den danske angriber har slået en taxachauffør med knytnæve og - ifølge kendelsen - sparket ham efterfølgende.

- Det er slemt. Sådan kan man ikke gøre. Punktum. Det er helt uacceptabelt, fastslår Espen Viken, der er formand for Rosenborg BKs officielle fanklub, overfor TV 2 SPORT.

Birger Løfaldli, der er journalist og fodboldkommentator hos den Trondheim-baserede Adresseavisen, kalder sagen "forfærdelig for Bendtner".

- Nu er den gal igen, og derfor er det svært at tro på, at han har ændret sig, siger han til TV 2 SPORT og uddyber:

- Nicklas Bendtner har ikke været indblandet i en eneste ikke-sportslig, problematisk sag i sin tid her, før sagen dukker op i september. Med tanke på hans fodboldfremtid, generelle omdømme, værdi og muligheden for at komme til andre klubber er det alvorligt.

Det ville blive et tab for begge parter og et bevis for kritikerne om, at projektet med at hente Nicklas Bendtner var en fiasko

Birger Løfaldli, journalist Adresseavisen

Ifølge Espen Viken har sagen delt vandene blandt Rosenborgs fans. Ikke desto mindre blåstempler han klubbens beslutning om at beholde Bendtner.

- Vi ser helst, at vores superstjerner er pletfri og gode forbilleder, men verden er ikke sort og hvid. Som leder af fanklubben accepterer jeg, at klubben beholder ham. Jeg tror, Trondheim får den gode Nicklas Bendtner frem, mens en del andre sammenhænge måske får den knap så gode Nicklas frem. På den måde kan man sige, at det kan være klogt at lade Nicklas fortsætte.

Reddet af værdigrundlag

Når Espen Viken udtaler sig sådan, skal det ses i lyset af Rosenborg BKs værdier. Det mener i hvert fald den norske sportsjournalist Birger Løfaldli.

- Rosenborg er vældig tydelige på deres værdigrundlag, og klubben stiller store krav. Den her episode bryder meget af det, Rosenborg står for og stiller klubben med to valgmuligheder, siger Løfaldli.  

- Den mest drastiske er at sparke ham ud. Den anden er at tage vare på ham. Det første alternativ ville blive et tab for begge parter og et bevis for kritikerne om, at projektet med at hente Nicklas Bendtner til Trondheim var en fiasko. 

Udtrykket "tage vare på" stammer fra Rosenborg BKs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug, der brugte ordene, da hun bekendtgjorde, at angriberen fortsætter i den norske klub. 

- Ved at tage vare på ham giver de Bendtner en ny chance, og det passer fint med Rosenborgs værdigrundlag. Det er en klub baseret på sammenhold og kammeratskab og det at tage vare på en, der ligger ned, klæder klubben, vurderer Birger Løfaldli, der håber Trondheim-klubben havde reageret på samme måde, hvis en reservespiller var blevet voldsdømt.

Det samme gør fanformand Espen Viken.

- At Nicklas fortsætter som Rosenborg-spiller har intet at gøre med, han hedder Nicklas Bendtner. Jeg vil gerne sige, at det egentlig ikke handler om Nicklas, og så må alle mene, hvad de vil, men for os er det vigtigt med principper, og det oplever jeg, Rosenborg har, forklarer han.

Ikke uden fortilfælde

Espen Viken fortæller videre, at han oplever en anden Nicklas Bendtner i den norske by.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at Nicklas kunne have gjort sådan noget i Trondheim, men jeg aner ikke, hvordan det er at være Nicklas Bendtner i Danmark. Jeg tænker, det er lidt anderledes, og jeg tror, Trondheim får den gode Nicklas Bendtner frem.

Det er ikke første gang, en af Trondheims profilerede borgere bliver idømt fængselsstraf. I 2014 fik den norske skistjerne Petter Northug en dom på 50 dage bag tremmer for at køre spritkørsel.

- Det var lidt samme diskussion, og da valgte alle de vigtigste sponsorer og samarbejdspartnere at forlænge deres aftaler med Northug. Det førte til, at han fik en stor optur i sin karriere og blev kongen ved VM i skiløb året efter, siger Birger Løfaldli, der understreger Nicklas Bendtners status i lokalsamfundet.

- Northug har været Trondheims og Norges mest omdiskuterede og profilerede idrætsmand i 10 år. Bendtner har - i hvert fald i Trondheim - konkurreret med Northug og overtaget tronen som den mest interessante sportsperson for medierne. 

Får konsekvenser for holdet

Nicklas Bendtner adskiller sig dog fra Petter Northug på et vigtigt punkt: Den danske angriber udøver holdsport.

- Nu er det jo Bendtner, der lægger navn til, og det er hans ansvar, at han i det hele taget er havnet i den her sag, uafhængigt af hvad der sker i landsretten. Sagen er en stor belastning for ham, og den kræver tid og energi - ikke bare for Bendtner, men også for holdet i den allervigtigste kampperiode for Rosenborg, mener journalisten Birger Løfaldli, der følger Trondheim-klubben tæt.

Der resterer tre runder af den bedste norske liga, og Rosenborg skal forsvare et forspring på fem point til Brann for igen at blive norske mestre.

Og sagen kan få konsekvenser for mesterskabsjagten ifølge den norske fodboldkommentator.

- Bendtner skaber vældig meget støj med så vanskelig en sag, og det har energimæssige omkostninger. For en gruppe, der ønsker at præstere bedst muligt, er det meget negativt, forklarer Løfaldli, der mener, Nicklas Bendtner må træde i karakter.

- Kun gode præstationer på banen og et helt tydeligt signal om, at han ønsker at ændre sig, så det her ikke gentager sig, kan rette op på det, han har gjort

Kan spille søndag

Bare to dage efter den lange retssag kan Nicklas Bendtner starte inde for Rosenborg. Klubben står over for Odd Grenland i Eliteseriens tredjesidste spillerunde søndag klokken 18.

- Han var til træning lørdag, men om han starter eller ej, ved jeg ikke. Det er en diskussion i Trondheim, om Nicklas Bendtner eller Alexander Søderlund skal starte som spidsangriber, så det bliver spændende at se, hvem træneren vælger. Det kan være, at de begge to kommer til at starte, men så bliver det formentlig med Bendtner som fløjspiller, vurderer Birger Løfaldli.

Selv sagde Nicklas Bendtner følgende til NRK efter lørdagens træning. 

- Jeg har det godt. Det er dejligt at være tilbage. Det var en lang dag i går (fredag i retten, red.), så det var godt at starte med at spille fodbold igen i dag.

- Vi kender ikke startopstillingen endnu, men jeg satser på at være involveret. Det er en enormt vigtig kamp for os for at tage de tre point for at få lukket mesterskabskampen fuldstændig og sikre os pokalen.

Nicklas Bendtner blev dømt efter straffelovens paragraf 247. Han og advokat Anders Nemeth har anket dommen på 50 dages ubetinget fængsel, så sagen skal nu for landsretten. 

Herunder kan du få overblik over, hvordan sagen forløb, inden der blev fældet dom:

Nicklas Bendtners voldssag

 1. 2018

  1. Bendtner anmeldt for vold

   Søndag 9. september kommer det frem, at Nicklas Bendtner er anmeldt for vold efter en episode med en taxachauffør om natten.

    

   - Chaufføren har været eller skal på operationsbordet med en brækket kæbe. Hvad status er med chaufføren, ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, sagde kommunikationschef i Dantaxi Rasmus Krochin til TV 2 dengang.

  2. Bendtners kæreste deler forklaring

   Mandag 10. september udsender den danske angribers norske klub, Rosenborg, en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at en "svært nedtrykt Nicklas Bendtner selv kontaktede klubben og informerede om, hvad der var sket".

    

   - Vi vil i fred og ro gennemgå det, som er sket, og vurdere, hvordan klubben skal reagere. Vi vil behandle Nicklas på den måde, han har krav på, uanset handlingen.

    

   Samme dag fortæller Nicklas Bendtners kæreste, Philine Roepstorff, via Instagram sin version af sagen:

    

   - Taxametret viste lidt over 50 kroner, da vi i utilfredshed står af ved Nationalbanken og nægter at køre videre med chaufføren. Det får ham til at gå amok. Han laver en U-vending og speeder efter os og råber ting som luder og bitch og kælling. Til sidst kører han ind foran os og springer ud af bilen og kaster en flaske imod mig. Den rammer ikke, men det er tæt på. Derefter farer han frem mod os, og min mand slår ham en gang og rammer åbenbart meget uheldigt.

    

   Dantaxis kommunikationschef Rasmus Krochin afviser forklaringen over for TV 2:

    

   - Ifølge de informationer, som vi har, stemmer hendes forklaring ikke overens med det, som man kan se på video- og lydmaterialet fra taxaen. Ifølge vognmanden, som har set videomaterialet (taxachaufførens leder, red.), er det ikke sådan, hændelsesforløbet har været. Ifølge vores oplysninger, så viser videomaterialet noget andet.

  3. Bendtner siger ord - nægter sig skyldig

   På et ekstraordinært pressemøde i Trondheim 11. september sætter Nicklas Bendtner for første gang ord på hændelsen, der fandt sted natten til søndag 9. september:

    

   - Som I har kunnet læse i medierne, har jeg rigtigt nok været involveret i en yderst uheldig og for mig stærkt ubehagelig situation omkring klokken to natten til søndag. Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den kunne udvikle sig, som den gjorde. Jeg er ekstremt ked af, at udfaldet blev så uheldigt, som det blev.

    

   Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug udtaler følgende ved samme lejlighed:

    

   - Vi har ikke vurderet, hvad vi gør, hvis Nicklas bliver dømt for vold. Så må vi vurdere situationen igen.

    

   Samme dag siger Nicklas Bendtners advokat, Anders Németh, til TV 2, at Bendtner "nægter sig skyldig", og taxachaufførens bistandsadvokat Luise Høj udsender følgende udtalelse:

    

   - Min klient passede natten mellem lørdag og søndag sit arbejde som taxachauffør. Han kørte i den forbindelse med to kunder, som efterfølgende nægtede at betale for turen. Min klient blev derefter udsat for et groft overfald. I den forbindelse afvises alle påstande om, at min klient på nogen som helst måde har givet anledning til overfaldet.

    

   Af udtalelsen fremgår det desuden, at chaufføren mandag 10. september blev opereret for dobbelt kæbebrud og derfor først tirsdag var i stand til at reagere på Philine Roepstorffs udlægning af forløbet.

  4. Taxadirektør afviser forklaring

   Onsdag 12. september udtaler Jan Britze, direktør for vognmandsfirmaet Jan's Taxi i Slangerup, der har taxachaufføren ansat, sig ifølge Fagbladet 3F:

    

   - Som jeg ser det, er overfaldet ikke foregået som Nicklas Bendtners kæreste har beskrevet det i medierne. Når man ser optagelserne fra videoovervågningen, er der ikke tvivl om, hvad der er sket, og at han er blevet overfaldet.

  5. Taxachauffør sigtes forsøg på vold

   Onsdag 21. september kommer det frem, at taxachaufføren, nøjagtig som Bendtner, vil blive sigtet efter straffelovens mildeste voldsparagraf, hvor strafferammen går op til tre års fængsel.

    

   - Han skal sigtes for forsøg på vold efter paragraf 244, bekræfter taxachaufførens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, over for TV 2.

  6. Taxachaffør overrasket over tiltale

   Torsdag 11. oktober giver taxachaufførens advokat, Mette Grith Stage, udtryk for, at hendes klient er overrasket over at være blevet tiltalt for forsøg på vold:

    

   - Overordnet set må jeg sige, at det kom bag på min klient, det her. Han anser sig selv som offeret i den her sag. Min klient blev sigtet af politiet for noget tid siden, så vi var forberedte på, at der måske også ville komme et anklageskrift rettet mod min klient.

    

   - Min klient nægter sig skyldig i det, han nu er blevet tiltalt for. Tiltalen mod min klient lyder på forsøg på vold, ved at han skulle have kastet en ukendt genstand mod Bendtner og hans kæreste uden at ramme, sagde hun til TV 2.

  7. Bendtner tiltalt for spark i ansigtet

   Tirsdag 23. oktober kommer TV 2 i besiddelse af anklageskriftet.

    

   Heraf fremgår det, at Nicklas Bendtner er tiltalt for at have givet en taxachauffør et knytnæveslag i ansigtet, som fik chaufføren til at falde. Efterfølgende skulle Bendtner have sparket taxachaufføren i ansigtet, hvilket resulterede i buler og rifter i ansigtet samt "et operationskrævende kæbebrud" for taxachaufføren.

  8. Bendtner og chauffør yderligere tiltalt

   Tirsdag 30. oktober bliver både Nicklas Bendtner og taxachaufføren tiltalt i yderligere to forhold.

    

   Bendtner og chaufføren er begge tiltalt for at undlade at anvende sikkerhedssele. Derudover er Nicklas Bendtner tiltalt for at være gået fra regningen på 52 kroner, mens chaufføren er tiltalt for at have talt i en håndholdt mobiltelefon under kørslen.

  9. Bendtner idømmes 50 dages ubetinget fængsel

   Den danske fodboldspiller Nicklas Bendtner bliver ved Københavns Byret kendt skyldig for vold og idømmes 50 dages ubetinget fængsel. Bendtner og hans forsvarer, advokat Anders Németh, anker dommen på stedet til frifindelse.

    

   Taxachaufføren bliver ved samme lejlighed frikendt for forsøg på vold, men skal betale en bøde på 3000 kroner, fordi han ikke havde sele på og talte i håndholdt mobiltelefon.

  10. Bendtner er velkommen på landsholdet efter afsoning

   Dansk Boldspil-Unions fodbolddirektør, Peter Møller, siger til TV 2 SPORT, at Nicklas Bendtner stadig godt kan spille på landsholdet, når han har udstået sin straf.

    

   Tre dage senere, 5. november, slår landstæner Åge Hareide hælene sammen i forbindelse med landsholdsudtagelsen til Nations League-kampene mod Wales og Irland. Den 9. september udelukkede Hareide ellers mere eller mindre, at Bendtner kunne have en fremtid på landsholdet, såfremt han ville blive dømt for vold.

    

   - Det vil være utænkeligt at have en mand dømt for vold på landsholdet, hvis det skulle komme så vidt, sagde Åge Hareide dengang.

  11. Rosenborg genvinder mesterskabet

   Rosenborg vinder det norske mesterskab for fjerde år i træk. Det er andet år i træk for Nicklas Bendtners vedkommende, idet han kom til klubben i marts 2017.

    

   30-årige Bendtner siger samme dag, at han regner med at være i Rosenborg næste sæson.

  12. Statsadvokat kontraanker Bendtner-dom

   Statsadvokaten for København vælger at kontraanke dommen fra Københavns Byret i sagen om Nicklas Bendtner. Statsadvokaten ønsker en hårdere straf til den danske fodboldspiller, der fik 50 dages ubetinget fængsel.

    

   Da den sigtede, Nicklas Bendtner, ankede dommen til frifindelse straks efter domsafsigelsen 2. november, er det normal procedure, at anklagemyndigheden kontraanker. Anklagemyndighedens krav om tre måneders fængsel blev heller ikke opfyldt i første instans.

  13. Bendtner dropper anke af voldsdom

   Nicklas Bendtner dropper sin anke af byrettens dom. I samme ombæring frafalder anklagemyndigheden også sin såkaldte kontraanke. Dermed står dommen mod Nicklas Bendtner ved magt. Dommen inkluderer, at 30-årige Bendtner skal betale sagens omkostninger samt en erstatning på 11.000 til taxachaufføren. Bendtner skal afsone sin straf i Danmark, men det er endnu uvist hvornår.