Fodbold

For et år siden lå Brøndby nummer ét - nu er de i 'reel fare' for nedrykningsspil

Efter søndagens nederlag til FCK ligger Brøndby nummer ni i Superligaen med to point op til mesterskabsspillet.

Den 5. november 2017. For præcis et år siden.

Brøndby møder FCK på udebane. Efter 41 minutter kaster Christian Nørgaard sig ned ved bagerste stolpe og header nærmest liggende bolden i mål. Han slår sig på brystet. Lige der hvor klublogoet sidder. Skriger glæden ud. 

Kampen ender 1-0, og Brøndby vinder for første gang i Parken siden 2004, og samtidig sikrer sejren også klubben en førsteplads i Superligaen. 

Brøndby ligger i midterklyngen af hold lige nu, hvor det kan gå begge veje

Kasper Lorentzen, fodboldekspert TV 2 SPORT

Men her et år efter er situationen vendt fuldstændig på hovedet. 

Søndagens 0-1-nederlag mod FCK var det femte nederlag i de seneste otte kampe i Superligaen, og det er derfor et Brøndby-hold, der risikerer at skulle spille nedrykningsspil i stedet for at kæmpe om medaljer, vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen. 

- Der er reel fare for, at de havner i nedrykningsspillet. Når der er spillet så mange kampe, som der er nu, så har du dannet dig et billede af, hvor du ligger. Brøndby ligger i midterklyngen af hold lige nu, hvor det kan gå begge veje, siger Kasper Lorentzen.

Hjemmebanen svigter

Kontrasten er til at få øje på for Brøndby, der, efter at have tabt guldet ud af hænderne i næstsidste spillerunde i sidste sæson, var blandt favoritterne til at tage guldet i denne sæson. 

Men Alexander Zornigers hold, der ellers virkede så uovervindelige i store perioder af sidste sæson, har nu kun vundet én de seneste otte kampe. Især på hjemmebane har holdet kæmpet med resultaterne. 

- Man kan kalde det mange ting, og man skal altid passe på med at bruge ordet 'krise'. Men det er vel en krise, når man ikke har vundet i seks kampe på hjemmebane, siger Kasper Lorentzen.

Efter 15 kampe af den nuværende sæson ser statistikkerne markant anderledes ud i forhold til sidste sæson, da der var spillet 15 kampe.

 • Placering

  1
  9
 • Nederlag

  2
  7
 • Point

  33
  18
 • Mål scoret

  30
  23
 • Mål lukket ind

  12
  24

Kilde: Transfermarkt.

Nye spiller har ikke slået til

Men der er flere forklaringer på, hvorfor Brøndby siden den meriterende sejr over FCK i Parken for et år siden nu er placeret 16 point efter FCK på førstepladsen og ikke er 11 point foran de københavnske ærkerivaler, som holdet var på samme tidspunkt sidste år.

- De har ikke særlig meget selvtillid, og det er skabt af de dårlige resultater. Der er skiftet ud på nogle vigtige positioner, og her har de nye spillere ikke slået til. Holdet er ikke i balance, og de virker ikke til at have samme pres og tempo i spillet, som de havde for et år siden, siger Kasper Lorentzen. 

Christian Nørgaard, Teemu Pukki og  Frederik Rønnow er ikke længere at finde på Vestegnen, og Kasper Lorentzen mener ikke, at folk som Josip Radosevic, Dominik Kaiser, Ante Erzeg og Marvin Schwäbe har kunne erstatte dem.

- Sidste sæson havde Brøndby en målmand, som reddede rigtig mange point, og der var en akse op gennem midten, som tog ansvar. Erstatningerne har bare ikke været gode nok, siger Kasper Lorentzen.

Skal acceptere, at man er dårlig

Der er spillet 15 runder af grundspillet i Superligaen, og der resterer stadig 11 runder. Derfor er der masser af tid for Brøndby til at få vendt den dårlige periode.

- Brøndby har et godt hold, og de er et godt hold. Men det fungerer ikke, som det plejer, og så er det bare at blive ved med at knokle. Holdet har kvaliteten, men det kræver ekstra hårdt arbejdet nu. For de skal acceptere, at de er dårlige lige nu, og så kræver det mere knofedt på hænderne for at få vendt den her stime, siger Kasper Lorentzen.

Til januar får Brøndby muligheden for at forstærke holdet, men Kasper Lorentzen mener ikke nødvendigvis, at det er her, at løsningen skal findes. 

- Generelt har de bredden og truppen til at vende det her. Mange af de her spillere, der er hentet ind, har også langt mere kvalitet, end de har vist, siger han.

Brøndby får muligheden for at få en tiltrængt sejr fredag, når de på hjemmebane møder AGF.