Fodbold

United-profil vil ikke hædre dræbte soldater

Nemanja Matic spiller uden den ikoniske valmue, der fungerer som symbol på de britiske soldater, der omkom under 1. verdenskrig.

Remembrance Day er en af de mærkedage, der hersker særlig stor tradition og en endnu større respekt omkring i Storbritannien. 

Det er den 11. november, der er helliget den specielle dag. Men i hele ugen op til mindes de militærfolk, der mistede livet i tjeneste under 1. verdenskrig.

Det mest synlige bevis på respekten er den røde og efterhånden ikoniske valmue. Den ses hos mange folk i det britiske i disse dage - også i sportens verden.

Bare ikke Manchester United-spilleren Nemanja Matic. Serberen var den eneste fra 'de røde djævle', der ikke havde valmuen på trøjen, da Manchester United søndag slog Bournemouth med 2-1 i den engelske Premier League. Men det var der en helt særlig grund til.

- Jeg anerkender fuldstændig, hvorfor folk bærer valmuen. Det respekterer jeg alles ret til, og jeg har sympati for alle, der har mistet nogle i krigen.

- Men for mig er det kun et minde om det angreb, jeg personligt mærkede og blev skræmt af som 12-årig dreng i Vrelo, da mit land blev ødelagt af bomber i 1999, skriver Matic om mindet af den NATO-offensiv, der drev serbisk militær ud af Kosovo, på sin Instagram-profil.

Midtbanespilleren oplevede selv angrebet, men det har tidligere i karrieren ellers ikke forhindret ham i at optræde med den røde valmue på brystet.

Men heller ikke i den kommende weekend kommer valmuen tilbage på trøjen, når Matic og United møder rivalerne fra Manchester City på Remembrance Day søndag.

- Selvom jeg har båret valmuen tidligere, så føler jeg ikke, at det er rigtigt for mig at bære den på min trøje nu. Jeg vil ikke underminere det som et stolt symbol eller provokere nogen, uddyber serberen på sin Instagram-profil.

- Jeg håber, alle forstår mine grunde, nu når jeg har forklaret dem. Nu kan jeg koncentrere mig om at hjælpe holdet med at vinde de kampe, der ligger foran os.

Selvom Nemanja Matic' beslutning har vakt en del opsigt i det engelske, så er det helt op til spillerne selv at bestemme, om de vil bære valmuen eller ej.

- Beslutningen skal være et personligt valg, har den Royale Britiske Legion tidligere udtalt.