Fodbold

Van der Vaart burde være stoppet for længe siden, mener kommentator

Rafael van der Vaarts 18-årige karriere på topplan sluttede med to drøje år i den danske Superliga, hvor han aldrig fandt fordums styrke.

Side om side stod de med store smil. Sportsdirektør Claus Steinlein og fodboldspilleren Rafael van der Vaart. Med den sorte og rødstribede FCM-trøje imellem sig, mens kameraerne brugte masser af energi. Fanget i et øjeblik, hvor troen på at internationalt stjernedrys kombineret med en solid, jysk klub kunne skabe noget stort.

- Det er en stor klub i Danmark, og jeg håber, at jeg kan gøre den større. Rent privat er det også et godt træk for mig. Min søn og min kæreste er ikke langt væk, så jeg er glad, sagde Rafael van der Vaart umiddelbart efter, han var blevet præsenteret i FC Midtjylland.

Men den hollandske kreatør skulle slet ikke være blevet præsenteret som ny spiller på Heden den augustdag i 2016, mener TV 2 SPORT’s fodboldkommentator, Flemming Toft. Faktisk skulle Rafael van der Vaart have indstillet karrieren for år tilbage.

- Han er jo kommet til Danmark først og fremmest på grund af kærlighed, og det er jo fair nok. Men det er som om, at han ikke har haft de store ambitioner med at spille og slet ikke på topplan. Sådan har det ikke virket i hvert fald. Han har jo ikke rigtig været der siden 2014, hvor han måtte melde fra til VM.

Van der Vaart bosatte sig i Esbjerg med sin kæreste, Team Esbjerg-spilleren Estavana Polman. Men gennembruddet i Superligaen lod vente på sig, og skader prægede opstarten for den hollandske stjernespiller, der blandt andet har klubber som Real Madrid og Hamburger SV på sit CV.

Manglende form og få kampe

Og ifølge den hollandske fodboldkommentator Arno Vermeulen, som har arbejdet sammen med Rafael van der Vaart på TV-stationen NOS, så har han længe kæmpet med at komme i kampform.

- Han har haft problemer med sin form de seneste år, og jeg tror, at han vidste, at hans karriere var ovre nu. Hans fysiske tilstand var ikke længere god nok til at spille fodbold på topplan.

I maj 2017 havde Rafael van der Vaart bare spillet 14 ud af 35 kampe for midtjyderne og stod noteret for to mål. Det fik sportsdirektør Claus Steinlein til at lufte sin utilfredshed i et interview med Canal 9.

- Jeg tror, det er herfra og så til plejehjem. Men som udgangspunkt så har vi ham i to år. Jeg synes, han har set lidt rusten ud, haft en del skader og er ikke rigtig kommet tilbage. Så havde vi ikke haft et år mere med ham, havde vi sikkert fundet en aftale og sagt, det var hans sidste år i FC Midtjylland.

Mens kritikken ramte Rafael van der Vaart, så slog hovedpersonen alligevel fast i et modsvar, at han havde tænkt sig at blive indtil kontrakten udløb i sommeren 2018.    

- Det er lige meget, hvad de (klubben red.) vil, eller hvad de gør med mig. Jeg vil blive.

- Det føles, som om folk vil af med mig. Men jeg har en nyhed til dem. Jeg bliver et år mere, fortalte han til TV3 SPORT.

Konflikten blev yderligere optrappet, da Rafael van der Vaart et par uger senere ikke ville fejre 3-0 sejren over Randers i Europa League-kvalifikationen efter at have siddet på bænken hele opgøret. Mens holdkammeraterne satte sig i græsset og jublede med fansene, gik hollænderen direkte i omklædningsrummet.  

- Alle skal være en del af vores sejr. I vores klub er ingen over holdet, og det er Rafa heller ikke, sagde daværende cheftræner for FC Midtjylland, Jess Thorup, dengang ifølge BT til TV3+, og påpegede også at den efterfølgende fodboldpause kunne blive vendepunktet for Rafael van der Vaart.

- Vi har haft en snak med Rafael i forhold til den ferie, vi går på nu. Den skal vi bruge rigtig fornuftigt. Der venter rigtig mange kampe, og Rafael bliver en vigtig del af FC Midtjylland, så vi skal have gjort noget ved specielt formen, og det kommer vi til at gøre rigtig meget ved, så Rafael også kan blive en vigtig del af Midtjylland i næste sæson.

Et ulykkeligt ægteskab

Men partnerskabet mellem Jess Thorup og Rafael van der Vaart kom aldrig for alvor til at fungere, ifølge TV 2 SPORT's fodboldkommentator, Flemming Toft.

- Det virkede fra start som om, at de aldrig fandt sammen. Og det er jo lidt underligt, når man selv er ude og hente en spiller, at man så distancerer sig lidt fra ham, og på et tidspunkt var han jo ikke engang med i truppen. Og det kan både være hans egen skyld og Jess Thorups skyld, men de fandt aldrig en kemi, der passede sammen.

Hverken en pause eller samtaler med Jess Thorup kunne få Rafael van der Vaart og FC Midtjylland til at finde fælles fodfæste. Hollænderen fortsatte med at lufte sine frustrationer i pressen – også om den danske fodboldkultur helt generelt.

- Det er virkelig forfærdeligt. Nogle gange spiller du på stadioner, hvor der sidder 800 tilskuere. For mig virker det som om, at de ikke kan lide fodbold her, sagde Rafael van der Vaart ifølge Telesport til hollandske Bureau Sport.

I efteråret 2017 var Rafael van der Vaart fortsat henvist til bænken og træningsbanen. Han nåede kun at få seks minutter på banen i det, der blev hans sidste sæson for FC Midtjylland.

I et afskedsinterview med Herning Folkeblad gav Rafael van der Vaart da også udtryk for sine frustrationer omkring sin egen situation.

- Når du har en spiller som mig, bør du tænke, at her har vi 'Rafa', og vi ved, hvad han kan og vil, og så bygger vi et hold rundt om ham.

- Det var det, jeg havde forventet, men det skete aldrig.

Sidste chance i Esbjerg

Det sidste forsøg på at finde sig til rette i Superligaen blev skiftet til Esbjerg forud for denne sæson. Men heller ikke her kunne Rafael van der Vaart blive skadesfri og spille sig ind som fast mand på holdet.

Rafael van der Vaart nåede blot at få spilletid i fire kampe. Tre måneder efter skiftet til det vestjyske valgte den hollandske kreatør at indstille karrieren.  

- Han har været en virkelig stor spiller for både Holland og i Europa. Og når man er med på et hold, der kommer i VM-finalen, så kan man ikke nå meget mere. Det er nogle gange svært at sige ’hvornår skal jeg stoppe’, men det burde han have gjort før, siger TV 2 SPORT's fodboldkommentator, Flemming Toft.

Tiden i Danmark vil de dog ikke huske i Holland, når de tænker tilbage på en af deres helt store fodboldprofilers 18 år lange karriere. 

- Det ændrer ingenting i forhold til, hvordan vi ser tilbage på Rafael van der Vaarts karriere. Vi har ikke fulgt ligaen i Danmark intenst i Holland de seneste to år, så vi så ham ikke spille. I Holland er han stadig meget populær. Han er en af de bedste fodboldspillere, vi har haft i de seneste 25 år, og så er en han god fyr. Så det vil ikke ændre noget for os, fortæller den hollandske fodboldkommentator Arno Vermeulen til TV 2 SPORT.