Fodbold

Meget mere end en fodboldkamp: Alt kan ske, når Boca og River mødes

Rivalerne River Plate og Boca Juniors mødes i finalen i Copa Libertadores. Historien viser, at alt kan ske i 'verdens vildeste derby'.

Finalen over alle finaler har udviklet sig til en farce, hvor 'spillet' uden for banen har fyldt meget mere end fodbolden. 

Returkampen i Copa Libertadores mellem rivalerne River Plate og Boca Juniors er udsat på ubestemt tid, efter Bocas spillerbus blev angrebet af fans på vej mod stadion lørdag aften dansk tid. Flere spillere kom til skade, en sikkerhedsminister er trådt tilbage og fra øverste hold forsøger man nu at få bugt med fodboldbøllerne i Argentina.   

Der var masser af drama og intensitet på banen, da de to argentinske fodboldklubber spillede 2-2 i den første af to kampe i Copa Libertadores-finalen, som er Sydamerikas svar på Champions League. Flere gange var spillerne ved at ryge i totterne på hinanden, men det er ingenting, i forhold til hvad der tidligere er sket af kuriøse ting under de såkaldte 'superclasicos'. 

De to opgør bliver afviklet uden tilskuere på udebaneafsnittene. I fem år har fans af udeholdene været forment adgang til argentinske klubkampe, fordi der har været problemer med hooliganisme, men selvom forbuddet er blevet ophævet, så er de to finaleopgør en undtagelse. 

For fodboldens største rivalisering har en lang række af fortilfælde af episoder på og uden for banen, der overgår fantasien for, hvad man troede var muligt ved fodboldkampe.

Eksempelvis har man på Boca Juniors’ hjemmebane kæmpet med et problem på tilskuerpladserne. I en periode genbrugte fansene på de øverste afsnit deres krus og tallerkener til at opsamle enten urin eller afføring, som de så kastede ned på deres fjender. Derfor måtte man flytte rundt på fordelingen af afsnit, er det blandt andet blevet fortalt ved en rundvisning på klubbens stadion.

Her følger fem andre eksempler, der viser, at kampene mellem Boca Juniors og River Plate er meget mere end en fodboldkamp mellem to hold fra den argentinske hovedstad Buenos Aires.

Udvist for kyllingedans

Argentinske Carlos Tevez scorede i en semifinale ved Copa Libertadores i 2004 kort før tid, hvad der virkede til at være det afgørende mål for Boca Juniors. I sin vilde jubel smed Carlos Tevez sin trøje, og skreg sin glæde ud.

I en del af jubelen brugte Carlos Tevez sine arme og forestillede at agere som en kylling. Det var i hvert fald, hvad dommeren mente. Derfor gik dommeren uden tøven hen til Carlos Tevez og viste med fakter, hvad Carlos Tevez havde gjort forkert, og så viste han en måbende Carlos Tevez ud.

River Plate bliver af Boca Juniors i folkemunde kaldt for ’las gallinas’, som betyder ’kyllinger’. Det øgenavn har de fået, efter at de i 1960’erne ikke kunne fastholde føringer og ifølge Boca Juniors’ fans manglede mandsmod. I 1966 blev der sågar smidt en levende kylling på banen for at drille River Plate med, at klubben havde sat en 2-0 føring over styr og tabt 4-2 i en Copa Libertadores finale.

I kampen, hvor Carlos Tevez blev udvist for sin kyllingedans, havde River Plate også fået en mand vist ud, mens både træner og to assistenter for River Plate var blevet bortvist på det tidspunkt.  

Oppustelig gris udskyder halvleg

I en kamp mellem de to klubber i 2012 måtte dommeren udskyde anden halvleg med syv minutter, fordi en stor oppustelig gris svævede rundt inde over banen.

Grisen var iklædt Boca-Juniors' farver, som er blå og gul, og den havde svævet rundt i pausen af kampen.

Det var River Plates fans, der havde taget den oppustelige gris med ind på stadion og spændt den fast i en snor på det nedre tribuneafsnit. Herfra holdt de den fast, så den svævede foran fansene fra Boca Juniors, der var på tribuneafsnittet over.

Forklaringen på den oppustelige grise skal findes i, at River Plates kalder Boca Juniors-fans for los chanchitos (små grise), fordi de mener, at der lugter i området La Boca omkring Boca Juniors' stadion, La Bombonera. 

Spillere angrebet med peberspray

Da Boca Juniors og River Plate mødtes i 1/8-finalerne ved Copa Libertadores i 2015 blev fire River Plate-spillerne angrebet med en form for peberspray af en Boca Juniors-fan, da de var på vej ud igennem spillertunnellen i pausen af returkampen.

Spillerne blev ramt i ansigtet, og det førte til, at kampen blev afbrudt, mens de fire spillere efterfølgende blev kørt til hospitalet.

River Plate havde vundet den første kamp 1-0, og da angrebet fandt sted stod det 0-0. Konsekvenserne blev, at Boca Juniors blev smidt ud af turneringen.

Med politiskjolde væk fra banen

River Plates træner Marcelo Gallardo bliver eskorteret væk fra et superclasico med politiskjolde til at skærme for ham i 2016.

Fejring med hvide lagener

Efter at Boca Juniors havde sikret sig det argentinske mesterskab i 2017, tog flere af spillerne hvide lagener over dem, så de var dækket, og fotograferne ikke kunne tage billeder af dem.

Det skulle ses som en hån mod River Plates spillere. Ifølge Boca Juniors’ fans er River Plate-spillerne svært glade for opmærksomhed og for paparazzi.

Vinderen af Copa Libertadores skal repræsentere Sydamerika ved VM for klubhold.