Fodbold

Medie: Far til 'AC' modtog millioner af kroner fra Chelsea

Ifølge Politiken blev Andreas Christensens far ansat og lønnet af Chelsea som talentspejder.

Chelsea betalte millioner til Sten Christensen, da hans søn - den nuværende landsholdsspiller Andreas Christensen - skrev under med klubben for seks år siden.

Det fremgår af en række lækkede dokumenter fra Football Leaks, som Politiken er i besiddelse af.

I sommeren 2012 tiltrådte 16-årige Andreas Christensen i den engelske storklub. På samme tid viser dokumenterne, at Sten Christensen tiltrådte som talentspejder i klubben. Over en fireårig periode stod han til at tjene fem millioner kroner. Mere end velrenommerede talentspejdere gjorde, skriver Politiken.

Den britiske sportsadvokat Dan Chapman fra virksomheden Full Contact betragter Chelsea handlinger som ulovlig.

- Enten kunne talentspejder-betalingerne være til for at skjule det faktum, at han på det tidspunkt var de facto agent for sin søn, men uden at have licens til det. Det vil betyde, at Chelsea betalte en ulicenseret agent, hvilket er et alvorligt brud på reglerne.

- Eller også brugte Chelsea ikke en ulicenseret agent, og spilleren var slet ikke repræsenteret af nogen. Men i det tilfælde ville sådanne betalinger til faren være et ulovligt lokkemiddel, siger han til Politiken.

Det er ødelæggende

Flemming Toft, fodboldkommentator

TV 2 SPORT har været i kontakt med Sten Christensen, som ikke ønsker at udtale sig, når Chelsea heller ikke vil kommentere konkret på sagen.

Til Politiken sagde Sten Christensen dog følgende, da han første gang blev forholdt til sagen. 

- Prøv at høre, det er en historie, som I har fået fra en eller anden ukrainer eller sådan noget. Det har jeg slet, slet ingen kommentarer til overhovedet, siger han.

Andreas Christensen har siden 2012 været under kontrakt hos Chelsea.

En af de journalister, som har været med til at skrive historien for Politiken er Jeppe Laursen Brock. Han fortæller, at det slet ikke er unormalt, at storklubber giver 'forældresalær, når de vil have en underskrift fra store talenter.

- Vi har ikke et absolut eller et konkret tal, men når vi ser på dokumenter fra nogle af de større klubber – for eksempel Chelsea og især Manchester City – er det helt normalt i omtalen af unge talenter, at de omtaler det som familiestøtte, familiegevinster eller familiesalær.

- Så i hvert fald når vi taler om de helt store fodboldtalenter og -klubber er meget udbredt. Vi har også set eksempler fra Frankrig og Tyskland, fortæller han til TV 2 SPORT.

Flemming Toft, fodboldkommentator på TV 2 SPORT, ærgrer sig på fodboldens vegne.

- Det er ødelæggende. Og risikerer en markant afstandtagen fra de millioner af fans, der elsker spillet, men hader alt hvad der foregår i kulissen.

I dag arbejder Sten Christensen som målmandstræner for Brøndbys førstehold.

En lang række historier

Historien om Andreas Christensen og hans far er blot en snebold i den lavine af historier, der har rullet ned over Europa de sidste to år.

I november 2016 stiftede omverdenen for første gang bekendtskab med betegnelsen Football Leaks. En whistleblower med dæknavnet 'John' havde lækket 18,6 millioner hemmelige kontrakter og interne dokumenter fra fodboldverden til det tyske medie Spiegel.

Derefter delte de det med medier over hele Europa i netværket European Investigative Collaborations. Det er her, Politiken har været inddraget.

Siden da har de europæiske medier drypvis skrevet historier ud fra dokumenterne. Politiken har forsøgt at behandle materialet med stor respekt, da de ikke ved, om oplysningerne er stjålne.

- Når man spørger kilden, om det her bygger på hackede dokumenter, så siger han, at han ikke har hacket nogen, men at han har et godt kildenetværk. For det andet kan en historie i fodboldverdenen med så mange følgere have en så stor samfundsmæssig interesse, at vi publicerer det, fortæller Jeppe Laursen Brock.

Her er nogle af de historier, der er kommet ud af Football Leaks:

  • Cristiano Ronaldo har sendt 1,1 milliard kroner af sine personlige sponsorindtægter i skattely
  • Michael Laudrups agent, Bayram Tutumlu, har tjent op til 32 millioner kroner på spillere, der blev hentet til Swansea fra 2012-2014
  • Danske klubber og spillere har byttet rundt på, hvem der betaler for spilleragentens arbejde. 
  • Den tidligere landsholdsspiller Søren Lerby har som fodboldagent ulovligt tjent på sine klienters fremtidige salgsværdi
  • Fodboldagenten Mino Raiola fik 365 millioner kroner for at presse prisen op på Paul Pogbas rekordskifte til Manchester United
  • Vejle Boldklubs hovedaktionære ville brug Vejle Boldklub til at udvikle kinesiske spillere
  • Manchester City kan gratis hente afrikanske talenter fra FC Nordsjællands fodboldakademi i Ghana