Tidligere fodboldspiller Flemming Nielsen er død
Flemming Nielsen, der var med til at vinde OL-sølv i 1960, er død efter kort tids sygdom, oplyser hans søn.
Den tidligere fodboldspiller Flemming Nielsen er død efter kort tids sygdom - 84 år gammel. Det oplyser sønnen Carsten Nielsen på Facebook.
Flemming Nielsen var med på det danske landshold, der ved OL i Rom i 1960 vandt sølv, og som derfor blev døbt 'sølvholdet'.
Han nåede at spille 26 A-landskampe og scorede fire mål. OL-finalen, som Danmark tabte til Jugoslavien med 3-1, blev hans næstsidste landskamp og det sidste mål af midtbanespilleren.
Efter fodboldkarrieren blev han journalist, hvor han blandt andre arbejdede for B.T.
Ramt af kræft
Flemming Nielsens lillebror Vagn Nielsen fortæller til Ekstra Bladet, at hans bror havde kræft.
- Der var intet at gøre, for kræften havde spredt sig og nu også nået spiserøret, siger Vagn Nielsen til Ekstra Bladet.
- Derfor var det bedst for alle, at det gik lidt hurtigt til sidst, så han slap for smerter og ikke skulle ligge og visne væk. Det havde været forfærdeligt.
På klubniveau spillede Nielsen for danske B93 og AB, italienske Atalanta og skotske Morton.
Hilsen fra Atalanta på dødslejet
Nielsen huskes stadig i Atalanta, som fredag på sin hjemmeside deler dens sorg med danskerens familie.
- Det er ikke kun en stor fodboldspiller og en stor mand, der har forladt os, men også en ægte atalantino, skriver Atalanta.
I 1963 var han med til at vinde Atalantas eneste titel, pokalturneringen. I alt nåede den danske midtbanespiller at spille 92 kampe for Bergamo-klubben.
Vagn Nielsen fortæller desuden til Ekstra Bladet, at broren på sit dødsleje fik en hilsen fra klubben underskrevet af dens nuværende førsteholdsspillere.
Sidste år, da Andreas Cornelius blev solgt til netop Atalanta, mødte TV 2 SPORT Flemming Nielsen, der gav angriberen gode råd med på vejen.
Til OL efter tragedie
Da Danmark vandt OL-sølv i Rom, spillede Flemming Nielsen en rolle som venstre halfback på holdet.
Medaljen kom i hus på bagkant af en stor tragedie, da en flyulykke to måneder før OL kostede otte unge fodboldspillere livet.
Tre af de omkomne, Per Funch Jensen, Arne Karlsen og Børge Bastholm Larsen, var udtaget til OL-truppen. Spillerne var på vej til en forberedelseskamp i Herning 16. juli, hvor de havde en sidste chance for at tilspille sig en plads på OL-holdet.
Det var på tale at trække det danske landshold fra OL, men Dansk Boldspil-Union besluttede at ære de afdøde spillere med deres deltagelse i Rom.
Kikset straffespark
Her spillede Danmark sig videre fra den indledende pulje med sejre over Argentina, Tunesien og Polen.
I OL-semifinalen mod Ungarn, der mest af alt bliver husket for målmand Henry Froms tyggegummi, der blev placeret på stolpen før et ungarsk straffespark, havde Flemming Nielsen forinden en stor chance for at bringe Danmark foran med 2-0.
Danmark fik tilkendt straffespark.
- Anfører Poul Jensen peger på Flemming Nielsen. Spilleren med det bedste skud, og den køligste, skriver Hans Mortensen i sin bog 'Sommeren 1960' om den danske OL-sølvmedalje.
Da Flemming Nielsen gik til bolden, blev han stoppet af dommeren, fordi han ville have to ungarske spillere væk.
- Nu begår Flemming Nielsen en begynderfejl. Ændrer sin beslutning i tilløbet, vil skyde i venstre side i stedet for i højre, som han oprindeligt besluttede. Han rammer elendigt. Bolden går to meter ved siden af stolpen, skriver Hans Mortensen.
Det blev dog ikke så skæbnesvangert som frygtet, da Henry From - efter at have placeret sit tyggegummi på stolpen - reddede straffesparket.
Siden scorede Danmark til 2-0 - kampens resultat, som bragte landsholdet i OL-finalen.
Her scorede Flemming Nielsen Danmarks eneste mål i 3-1-nederlaget.
- Sølvholdet i 1960 vil altid have en særlig plads i den danske fodboldhistorie, og med sit mål i finalen vil Flemming Nielsen være en vigtig del af denne historiske begivenhed, siger formand for Dansk Boldspil-Union (DBU) Jesper Møller på DBU's hjemmeside.
- Tak for hans kæmpe indsats for dansk fodbold, både på og uden for banen.