Der er grund til glæde på det danske herrelandshold, der takket være en super defensiv har haft et godt 2018.

Det bedste landskampsår nogensinde!

12 kampe under Åge Hareide - og ingen tabte. Ni clean-sheet, altså kun tre landskampe, hvor der er scoret mod Danmark. 

Dette er skrevet inden årets sidste match - mod Irland i Århus mandag aften og med vikarlandsholdets 0-3 in mente. Den tæller godt nok i statistikken, men ingen tager den vel alvorligt.

2018 mod nationer som Peru, Australien, Frankrig og Kroatien ved en VM-slutrunde plus Wales og Irland om points i Nations League samt test- eller venskabsmøder med Panama, Chile, Sverige, Mexico og Østrig.

Læg dertil, at Hareide-holdet inden Irlands-kampen nu har spillet 23 kampe på stribe uden nederlag - startende 11. november 2016 mod Kasakhstan (4-1). Det giver en øjeblikkelig plads som nummer 10 på FIFAs verdensrangliste med nationer som Argentina, Tyskland, Holland og Italien liggende under Danmark.

Danmark er med andre ord blandt de store - ikke kun fordi der nu skal spilles i den absolutte bedste liga i Nations League, men også fordi landsholdet er det hold af alle, der er bedst defensivt indstillet. Blot tre mål er der altså gået ind i 2018, og det kan ingen andre præstere.

Hareide har fokus på EM

Hvis de nærlæsende går tilbage i historien, kan de nok finde år med et ubesejret dansk landshold, men så skrives der 1941 med tre kampe og 1943 med en enkelt landskamp - under anden verdenskrig. Eller endnu tidligere, hvor der var en eller maksimalt to landskampe på et år.

- Jeg er stolt af drengene - de har præsteret noget, som mange danskere ikke forstår betydningen af. Nu er vi blandt de store. Vi har i 2018 spillet mod andre store nationer og vigtige kampe under et VM, siger Åge Hareide.

- Men intet går af og kommer af sig selv. Vi skal bevare en nøgtern tro på, at vi kan gøre det godt og blive bedre. Men vi kan matche de såkaldt store hold, og vores helt klare mål og drøm er at spille EM-kampe i Parken 2020 - det vil blive en fest uden lige, siger nordmanden på 67 år, der har kontrakt med DBU til netop 2020.

Tænker du ikke, det er et godt tidspunkt nu, at tale forlængelse med DBU?  

- Jeg ved da godt, alderen ikke er med mig, men jeg har det så godt med drengene og hele DBU-staben, at jeg gerne vil blive. Men jeg tænker ikke lige nu på min egen fremtid. Lige nu tænker jeg på, at få Danmark med til EM 2020 - det er det vigtigste.

Og så er det slut for dit vedkommende?

- Det kan da godt være, at det så er nok for mig, hvis vi skal spille EM i Parken, men det spekulerer jeg ikke på lige nu, understreger Hareide, der altså ikke har tænkt sig at bede om en snak med DBU om en eventuel forlængelse.

- Vi kan blive endnu bedre

Og det på et tidspunkt, hvor han har skabt et landshold, der tilsyneladende ikke kan tabe - eller har svært ved at tro, at de kan. 80'er-holdet var underholdning med flere personligheder og de første kvalifikationer, 90'erne var præget af det eneste hold, der hidtil har vundet noget (EM 1992) og senere 98'erne, der er det hold, der har nået længst ved et VM (kvartfinalen) og så dette 2017-18 hold, der altså ikke har tabt i mere end to år.

- Vi kan blive endnu bedre, og det arbejder vi stenhårdt på. Defensiven var det vigtigste udgangspunkt, og så skal der bygges på. Vi har en midtbane, der er god på bolden, men vi skal være meget bedre til at holde fast i spillet på den sidste tredjedel af banen. Det er nok det sværeste i fodbold, og vi har ikke så meget tid sammen, så der skal tålmodighed til, siger Hareide.

- Men det er en fantastisk samling, der har det godt sammen og er loyale overfor det at spille på landsholdet og overfor hinanden og vores måde at spille på. Og så er det en god blanding af spillere omkring de 30 år, og så ganske unge talenter, der evner at glide direkte ind på holdet - det er en stor fornøjelse.

Danmark spiller årets sidste landskamp mod Irland i Aarhus mandag aften.