Schmeichel er nummer 1 - også på listen over årets bedste spillere

16x9
Kasper Schmiechel har spillet på landsholdet siden 2013. Foto: Darren Staples / Ritzau Scanpix

KLUMME:

'Årets spiller' på det danske landshold kan kåres nu: Kasper Schmeichel.

Han er et godt bud efter √•rets kampe, hvor fodboldlandsholdet slutter af mod Irland i √Örhus - uden den danske m√•lmand. Han er i karant√¶ne. Og et bud skabt p√• baggrund af mine karakterb√łger efter de 12 rigtige landskampe.

Den officielle k√•ring kommer f√łrst, n√•r 2019 melder sig, men TV 2-indicierne peger p√• Schmeichel efter et forrygende √•r, hvor han holdt buret rent i ni landskampe og havde de helt store og afg√łrende redninger fremme. 

Kigger man på de karakterer, som undertegnede har givet i forbindelse med årets landskampe, ligger Schmeichel og Simon Kjær stort set lige.  

Kasper scorede to topkarakterer i √•rets l√łb - og den eneste med 6-taller (skalaen g√•r fra 0-6). Det var efter pr√¶stationerne mod Peru og Kroatien under VM-slutrunden. 6 = h√łj klasse‚Ķkald¬†det verdensklasse.

I den indledende kamp mod Peru i Saransk fik vi tre redninger af h√łj, h√łj klasse. F√łrst et venstrebensspark fra Carillo, s√• den vel nok vigtigste p√• afslutningen fra Flores - den kom minutter efter det danske f√łringsm√•l¬†og kunne have bragt Peru for alvor tilbage i kampen - og senere en reaktionsfodparade overfor Farfan. Desuden havde Kasper Schmeichel den psykologiske t√¶ft p√• det VAR-d√łmte straffespark, som Cueva s√• sparkede over.¬†

Retfærdigvis skal det nævnes, at Yussuf Poulsen lavede det danske sejrsmål, og på sport.tv2.dk skrev jeg bagefter:

“Det kan godt være, Yussuf Poulsen lavede målet, men Kasper Schmeichel vandt kampen. Målmandsspil uhyrlig tæt på verdensklasse. Ikke alene stod han godt, rigtig godt - han stod også rigtigt. Og blandt mange fremragende redninger kom den måske vigtigste kort efter det danske mål. De bedste målmænd redder på de rigtige tidspunkter."

Verdens bedste Schmeichel

Hans udtryk er ganske enkelt til store kampe. Redninger vandret, redninger med f√łdderne, indgreb i luften.¬†Han dirigerer¬†med sin aura. "En rigtig Schmeichel".

Det andet 6-tal kom efter ottendedelsfinalen mod Kroatien, hvor Danmark r√łg ud efter straffespark. 1-1 i den ordin√¶re kamp, hvor Kasper Schmeichel snuppede et straffespark fra Modric fire minutter f√łr slutfl√łjtet i den forl√¶ngede spilletid. Og under det, der blev afg√łrelsen, snuppede han yderligere to straffespark - men det var desv√¶rre ikke nok.

Det blev til f√łlgende ord efter kampen:

‚ÄúBeh√łver jeg skrive det?¬†Verdensklasse. I de d√łende minutter var det¬†en fremragende Schmeichel. Og jeg glemmer alt om senior. Det burde alle¬†g√łre. Kasper¬†var helt p√• toppen, is√¶r omkring de kritiske minutter midt i 1. halvleg. Leverede to store redninger, da det var mest hektisk. Men straffesparket fra Modric. Hold nu k√¶ft.¬†Verdens bedste Schmeichel‚ÄĚ.

Efter VM-turneringen k√•rede Michael Laudrup som TV2's ekspert VM's bedste spillere og satte sit eget All Star-hold.¬†Her var Kasper Schmeichel med som eneste dansker med f√łlgende begrundelse:

‚ÄúNormalt ser vi p√• de m√•lm√¶nd, hvis hold n√•r l√¶ngst, men jeg bed√łmmer ogs√• ud fra, hvor meget hver enkelt redder sit hold undervejs. Derfor skal Kasper med p√• mit hold.‚ÄĚ

Typisk Kasper

Den 32-√•rige m√•lmand, der blev k√•ret som '√•rets spiller' i 2016 efter Leicesters mesterskabss√¶son, sluttede 2018 af med et par store redninger fra Gareth Bale i Wales fredag aften. Is√¶r Bales frispark mod slutningen helt oppe i √łverste hj√łrne var af h√łj klasse. Det skabte genlyd og store roser fra en hel fodboldverden. Og Wales-manager Ryan Giggs sagde p√• pressem√łdet efter kampen: ‚ÄúDen slags er kampafg√łrende‚ÄĚ.

Kasper Schmeichel på flyvetur for at nå Gareth Bales frispark.
Kasper Schmeichel på flyvetur for at nå Gareth Bales frispark. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Udenfor i √•rets¬†sidste landskamp - og alligevel ikke. For Kasper insisterede p√• at tage med til det jyske, selvom han var t√¶ttere p√• Leicester efter kampen i Cardiff. ‚ÄúTypisk Kasper‚ÄĚ, som √Öge Hareide siger det. Han er s√• meget landsholdsspiller, at han vil v√¶re med omkring holdet - det har ogs√• en smittende effekt p√• alle de andre.

En stor dansk sportsmand med et hjerte af r√łdt og hvidt.

Men han blev bidt i haserne af en spiller med et lige så stort landsholdshjerte og samme udstråling, Simon Kjær, der heller ikke nåede sidste landskamp i Århus (skadet), men scorede fem 5-taller i 2018 og viste sig som en af Europas bedste duelspillere og en rigtig leder.

Han blev - godt set af Hareide -¬†udn√¶vnt til landholdets anf√łrer efter Daniel Agger¬†og har hele vejen g√•et forrest - ogs√• selvom han ind imellem har k√¶mpet med st√łrre eller mindre skader. Et stort VM i alle fire kampe - og¬†nu har Simon Kj√¶r efterh√•nden st√•et overfor alle de store forwards¬†og klaret dem.¬†

Af andre bem√¶rkelsesv√¶rdige efter dette succes√•r med 12 landskampe (under Hareide), ingen nederlag, videre kvalifikation fra gruppespillet ved VM og f√łrsteplads i Nations League-gruppen, er Yussuf Poulsen, der n√•ede et par 5-taller - mod Peru, hvor han lavede sejrsm√•let (og straffesparket) samt i Wales, hvor han var med i begge m√•l og leverede fart og farlighed.¬†

Yussuf Poulsen scorede det enlige mål i VM-kampen mod Peru i sommer.
Yussuf Poulsen scorede det enlige mål i VM-kampen mod Peru i sommer. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Mathias Zanka J√łrgensen kom lidt senere ind ‚Äúi klassen‚ÄĚ, fik sit gennembrud midt under VM og siden har v√¶ret fast mand til tre 5-taller, Thomas Delaney, der har ligget j√¶vnt omkring 4 og 5 med sit store engagement og betydning for holdet, mens √¶rgrelserne har ligget hos Christian Eriksen, der uden at have v√¶ret d√•rlig¬†p√• noget tidspunkt, blot n√•ede et enkelt 5-tal i 2018. Hans betydning for holdet gennemstr√•lede √•ret, men forventningerne til ham er nok for store til en gentagelse af det han leverede i 2017 og gjorde ham til '√•rets spiller'.¬†

Nicolai J√łrgensen var en anden, hvor forventningerne ikke n√•ede m√•let, og selvom den generelle sk√¶ldud - eller skuffelse - glemte hans store (ogs√• defensive) arbejde i mange kampe, s√• √¶rgrede det, at hans VM ikke fungerede. Nicolai J√łrgensen fik oprejsning mod Wales i Cardiff med et fremragende m√•l.¬†

Og s√• er der Pione Sisto, som de fleste og ikke mindst √Öge Hareide, har haft s√• store h√•b til. Han havde sin optur mod Panama med sejrsm√•let, har vist glimt af sine ekvilibristiske evner, men har ikke haft den √łnskede fremdrift, specielt fra VM og resten af efter√•ret.¬†

2018 sagde et f√łr VM-farvel til Andreas Bjelland og Nicklas Bendtner. Bjelland er vendt tilbage. Et definitivt farvel til William Kvist og Michael Krohn-Dehli. Et gensyn med Pierre-Emile H√łjbjerg og Kasper Dolberg.

Mine karakterb√łger i 2018: