Fodbold

Medie: Ramos' navn dukkede op i Football Leaks - få overblikket her

Sergio Ramos, Mino Raiola og Andreas Christensen har alle været nævnt i lækagerne. VINCENT WEST, DAVID KLEIN, VALERY HACHE  / Scanpix Danmark

Ifølge Politiken slap Sergio Ramos sidste år for straf, selvom han afleverede en positiv test. Få overblikket over Football Leaks-sagerne her.

Football Leaks-afsløringerne har indtil videre været som en åben bog, hvor kapitlerne bare bliver flere og flere.

Fredag aften kunne Politiken melde, at Real Madrid-stjernen Sergio Ramos afleverede efter Champions League-finalen i 2017 en positiv dopingprøve, men undgik alligevel straf.

Der er ifølge dokumenterne tale om stoffet dexamethason, som er på listen over forbudte substanser hos Det Internationale Antidopingagentur, WADA.

Brugen af dexamethason hos læger, der behandler spillere, er lovligt mellem kampe. Men hvis det bruges, skal det fremgå af en protokol ved efterfølgende dopingprøver.

Og det gjorde det ikke i Sergio Ramos' tilfælde. Men alligevel slap anføreren for Real Madrid og det spanske landshold for straf trods præcedens for det modsatte i mange andre sager. Det skete blandt andet, fordi holdlægen efterfølgende påtog sig hele skylden for fejlen, skriver Politiken. Hos UEFA blev forklaringen godtaget, og Sergio Ramos slap for straf.

Den spanske fodboldprofil har taget kraftigt afstand fra dopingbeskyldningerne mod ham.

- Jeg er på det kraftigste imod doping. Jeg har aldrig deltaget i nogen form for dopingbrug. Jeg vil aldrig deltage i det. Jeg har aldrig indvilget i det, og jeg vil aldrig indvilge i det, udtaler Real Madrid-spilleren i en meddelelse på sin Twitter-profil.

Nogle af historierne fra Football Leaks

  • Cristiano Ronaldo har sendt 1,1 milliard kroner af sine personlige sponsorindtægter i skattely.
  • Michael Laudrups agent, Bayram Tutumlu, har tjent op til 32 millioner kroner på spillere, der blev hentet til Swansea fra 2012-2014.
  • Danske klubber og spillere har byttet rundt på, hvem der betaler for spilleragentens arbejde. 
  • Den tidligere landsholdsspiller Søren Lerby har som fodboldagent ulovligt tjent på sine klienters fremtidige salgsværdi.
  • Fodboldagenten Mino Raiola fik 365 millioner kroner for at presse prisen op på Paul Pogbas rekordskifte til Manchester United.
  • Vejle Boldklubs hovedaktionære ville bruge Vejle Boldklub til at udvikle kinesiske spillere.
  • Manchester City kan gratis hente afrikanske talenter fra FC Nordsjællands fodboldakademi i Ghana.
  • Chelsea betalte millioner til Sten Christensen, da hans søn - den nuværende landsholdsspiller Andreas Christensen - skrev under med klubben for seks år siden.
  • Real Madrid-stjernen Sergio Ramos afleverede efter Champions League-finalen i 2017 en positiv dopingprøve, men undgik alligevel straf. Spanieren afviser at have brudt dopingreglementet.

Sagerne kommet fra 'et godt kildenetværk'

I november 2016 stiftede omverdenen for første gang bekendtskab med betegnelsen Football Leaks. En whistleblower med dæknavnet 'John' havde lækket 18,6 millioner hemmelige kontrakter og interne dokumenter fra fodboldverden til det tyske medie Spiegel.

Derefter delte de det med medier over hele Europa i netværket European Investigative Collaborations, hvor Poltiken blandt andet er med.

Siden da har de europæiske medier skrevet historier ud fra dokumenterne. Politiken har forsøgt at behandle materialet med stor respekt, da de ikke ved, om oplysningerne er stjålne.

- Når man spørger kilden, om det her bygger på hackede dokumenter, så siger han, at han ikke har hacket nogen, men at han har et godt kildenetværk. For det andet kan en historie i fodboldverdenen med så mange følgere have en så stor samfundsmæssig interesse, at vi publicerer det, fortæller Jeppe Laursen Brock, der arbejder for Politiken, tidligere sagt til TV 2 SPORT.