Voldsomt angreb skaber 'stor usikkerhed' om suspenderet finale

Finalen i Copa Libertadores mellem Boca Juniors og River Plate er blevet udskudt til søndag aften, efter angreb på Bocas spillerbus.

Flere spillere kom til skade, da Boca Juniors' spillerbus blev angrebet med kasteskyts på vejen til Estadio Monumental, hvor de lørdag skulle have spillet finale i Copa Libertadores mod rivalerne fra River Plate. 

Angrebet betød, at de tæt på 70.000 fans, der havde fundet vej til Argentinas nationalstadion, måtte væbne sig med tålmodighed. I flere omgange blev kampen udsat, og efter tre timers forsinkelse valgte det Sydamerikanske Fodboldforbund (CONMEBOL) at suspendere kampen. 

- Det var et kæmpe cirkus, som argentinsk sportspresse også har kaldt det, siger freelance-korrespondent Rune Vitus Harritshøj i en telefon fra Buenos Aires til TV 2. 

På de sociale medier florerede der lørdag aften billeder og videoer, hvor man kunne se flere af Boca Juniors' spillere blive behandlet for skader i forbindelse med angrebet. Pablo Perez var en af de spillere, der blev hårdest ramt, og han måtte undersøges på hospitalet. 

Boca Juniors' stjernespiller Carlos Tevez fortalte til flere medier, at "spillerne ikke var i stand til at spille, men at forbundet pressede dem til det." Men efter flere møder og udskydelser valgte CONMEBOL altså at suspendere kampen og fastsætte et nyt kamptidspunkt til søndag aften klokken 21.00  dansk tid. 

Boca Juniors' Pablo Perez fik angiveligt glasskår i øjnene under angrebet på spillerbussen og måtte fragtes til undersøgelser på hospitalet.
Boca Juniors' Pablo Perez fik angiveligt glasskår i øjnene under angrebet på spillerbussen og måtte fragtes til undersøgelser på hospitalet. Foto: Juan Mabromata / Ritzau Scanpix

Men det er fortsat usikkert, om det kommer til at ske, fortæller Rune Vitus Harritshøj.

- Der er stærke rygter om, at Boca Juniors vil forsøge at få River diskvalificeret. Der er stor uvished om, hvad der kommer til at ske, siger Rune Vitus Harritshøj,

Finalen i Copa Libertadores, der er Sydamerikas svar på Champions League, spilles over to kampe. Det første opgør endte 2-2 på Boca Juniors' hjemmebane, La Bombonera. 

Frygt for voldelige sammenstød

Boca Juniors og River Plate har i over 100 år haft en indædt rivalisering kørende, der utallige gange har medført dramatiske kampe både på og uden for banen. 

Og netop på grund af historikken de to klubber imellem, har der på forhånd været frygt for, at der kunne komme voldsomme sammenstød i forbindelse med de to finaleopgør. 

- Myndighederne har helt op til den argentinske præsident sagt, at politiet må tage sig sammen og sørge for, at der ikke kommer voldelige sammenstød, siger Rune Vitus Harritshøj. 

Uden for Estadio Monumental røg politiet og tilhængere fra River Plate flere gange i totterne på hinanden.
Uden for Estadio Monumental røg politiet og tilhængere fra River Plate flere gange i totterne på hinanden. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

De to klubber har begge hjemmebane i den argentinske hovedstad, og der er kun 16 kilometer fra Estadio Monumental i et af Buenos Aires' finere kvarterer til La Bombonera i arbejderkvarteret Boca. 

De to opgør bliver afviklet uden tilskuere på udebaneafsnittene. I fem år har fans af udeholdene været forment adgang til argentinske klubkampe, fordi der har været problemer med hooliganisme. Selvom forbuddet siden er blevet ophævet, så har man alligevel valgt at indføre det til årets finaler. 

- Der er tiltagende problemer i argentinsk klubfodbold, og de har i flere år kørt med, at udeholdets fans ikke må komme på stadion. Det eneste, som politiet skulle, var at passe på Bocas spillerbus. Det fejlede, så fra øverste hold er politiets indsats blevet kritiseret ekstremt meget, siger Rune Vitus Harritshøj. 

Superclásico, som opgøret kaldes, er spillet 247 gange, og her er det Boca Juniors, der har overhånden med 88 sejre mod River Plates 81. 

Estadio Monumental, hvor det andet finaleopgør i Copa Libertadores skal spilles.
Estadio Monumental, hvor det andet finaleopgør i Copa Libertadores skal spilles. Foto: Ivan Pisarenko / Ritzau Scanpix
Politiet var talstærkt tilstede i området omkring Estadio Monumental.
Politiet var talstærkt tilstede i området omkring Estadio Monumental. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix
Flere tilhængere fra River Plate blev anholdt i forbindelse med urolighederne.
Flere tilhængere fra River Plate blev anholdt i forbindelse med urolighederne. Foto: Ivan Pisarenko / Ritzau Scanpix