FC Midtjylland åbner friskole

16x9
FC Midtjylland starter en friskole, der skal kombinere fodbold og uddannelse. Målet er, at det verdens bedste spillere skal komme fra friskolen. Foto: Anders Kjærbye/ Ritzau Scanpix / Scanpix Danmark

Fra sommeren 2019 åbner FC Midtjylland en friskole, der kommer til at have elever fra 0. klasse. Klubben vil uddanne verdens bedste fodboldspiller.

I august 2019 starter en flok elever i 0. klasse i Ikast, der formentlig er lidt gladere for fodbold og håndbold end de fleste andre. Og om 20 års tid skulle en af dem gerne være verdens bedste fodboldspiller. 

Så klar er FC Midtjyllands ambition for friskolen Guldminen, der åbner til august.

- Målet er, at skolen skal uddanne verdens bedste fodboldspillere, siger Claus Steinlein, der er administrerende direktør i FC Midtjylland, i Go'Morgen Danmark.

Derfor er det også kun de børn og forældre, der har en helt oprigtig interesse for fodbold og for håndbold, der kommer til at gå på Guldminen.

- Det er dem, der drømmer maksimalt. Vi er ikke interesseret i nogle, der synes, at fodbold er bare lidt sjovt. Vi skal tiltrække nogle forældre og børn, der virkelig synes, at fodbold og håndbold er det fedeste og virkelig bare er den der store drøm, siger Claus Steinlein.

Børneekspert bekymret: - Børn skifter interesser

Sofie Munster, der er Go'Morgen Danmarks faste ekspert, når det handler om børneopdragelse, er ikke i tvivl om, at det er godt, når børn dyrker sport, men hun er bekymret, fordi børn i den alder skifter interesser.

- Når sport bliver brugt rigtigt, giver det børn nogle gode værdier; man lærer at spille på et hold, man lærer at gøre sig umage, man lærer at øve sig med noget, og man lærer, at det ikke hele tiden handler om at blive den bedste, siger hun.

Men i forlængelse af det, påpeger hun, at det ikke nødvendigvis handler om at blive den bedste, og derfor løfter hun pegefingeren og siger, at det stiller store krav til skolen.

- Man skal være opmærksom på, at man nu tager noget, som har været fritidsinteresse og 100 procent lystbåret og barnets frie valg og lige pludselig bringer det ind i en hverdag, hvor det bliver mere pligtbåret, siger hun.

Claus Steinlein er og overbevist om, at både leg og ambitioner kan og skal kombineres, når skolen åbner.

- Det er klart, at når man arbejder med børn på seks år, så skal det jo være sjovt. Vi spiller for at vinde guld, men vi skal lege for også at vinde guld, siger han.

Tre timers motion om dagen

På en typisk hverdag for de unge elever og fodboldspillere vil der ifølge Claus Steinlein komme være tre timers motion.

- Alle elever kommer til at have halvanden times motion om morgenen, hvor den første halve time er musik og bevægelse. Så bliver der en halv times atletik eller gymnastik, og så bliver der en halv time med fodbold eller håndbold. Og det samme om eftermiddagen, siger han.

Ikke nok med at ambitionerne er, at der skal uddannes fodboldspillere i verdensklasse, så skal eleverne også uddannes på et højt niveau i timerne.

Kunne jeg være kommet ind i det tidligere, så er der ingen tvivl om, at det ville have udviklet mig endnu mere.

Simon Kjær

- Ved at de bruger kroppen om morgenen, så tror vi på, at de er mere indlæringsparate om dagen, siger han.

Dertil kommer også et stort fokus på kosten samt fokus på at hjælpe forældre til at pace deres børn på den helt rigtige måde, forklarer den administrerende direktør. 

Simon Kjær: - Var blevet bedre, hvis jeg havde gået på den skole.

FC Midtjylland startede i 2004 deres akademi, og klubben har derfor erfaring med at kombinere sport og uddannelse.

- Da vi i 2004 startede Danmarks første fodboldakademi, der drømte vi også om at få to med til VM i 2010. Det grinede folk lidt af, men da der var VM i 2010, så kom Simon Kjær og Winston Reid. Det var to af de drenge, der var med, som havde startet på efterskole i 9. klasse, siger Claus Steinlein.

Selvfølgelig betyder det noget, at man starter tidligt med at være målrettet. Man kan sige at for mig, der betød det, at jeg fik debut på landsholdet, da jeg var 16

Pernille Harder

Simon Kjær, der i dag er anfører for det danske landshold, ville ønske, at han selv havde haft muligheden for at komme på sådan en skole, da han var ung.

- Kunne jeg være kommet ind i det tidligere, så er der ingen tvivl om, at det ville have udviklet mig endnu mere. Hvis man bare kigger væk fra sport i alt det her, så er det jo en ting, der gør, at du udvikler børn og identiteter, som gør, at du er klar over, hvilke redskaber de måske skal bruge senere i livet, siger Simon Kjær.

Han bakkes op af Pernile Harder, der er blevet kåret til Europas bedste fodboldspiller, og som også har fået en del af sin fodboldopdragelse i det midtjyske.

- Selvfølgelig betyder det noget, at man starter tidligt med at være målrettet. Man kan sige at for mig, der betød det, at jeg fik debut på landsholdet, da jeg var 16. Det skal ikke blive for seriøst for tidligt. Det skal være en blanding af, at man er ambitiøs, og at man har glæden ved fodbolden, siger hun.

Står det til Claus Steinlein, bliver næste generation af fodboldspillere endnu bedre end de to nuværende landsholdsprofiler.

- Vi har uddannet rigtig dygtige fodboldspillere – anføreren både for mænd og damer (landsholdene, red.) kommer fra vores akademi. Men vi har ambitioner om at udvikle Messi og Ronaldo. Vi skal længere op, og det kræver, at man starter tidligt, siger han.