Fodbold

Her er Danmarks drømme- og skrækpulje i EM-kvalifikationen

Søndag den 2. december trækkes der lod til EM-kvalifikationen. MATTHEW CHILDS / Ritzau Scanpix

Uanset modstanderne har Danmark ifølge Flemming Toft en rigtig god chance for at kvalificere sig til EM i 2020.

Søndag den 2. december bliver der trukket lod til EM-kvalifikationen frem mod slutrunden i 2020, der spilles i byer rundt om i Europa, herunder København.

Danmark er placeret i andet seedningslag, når fem puljer á fem hold og fem puljer á seks hold skal falde på plads. Ét hold fra hvert seedningslag ender i gruppe sammen.

De to bedste hold fra hver pulje sikrer sig en plads ved EM, men husk på, at skulle det kikse, har Danmark en ekstra chance for at kvalificere sig, efter det blev til en førsteplads i Nations League-gruppen.

Herunder kan du få fodboldkommentator Flemming Tofts bud på, hvor heldigt og uheldigt lodtrækningen kan falde ud for Danmark.

Toft EM 2020 drømmepuljen

Polen er ikke, hvad Polen har været. De blev sat på plads i Parken (4-0) sidste år og har ikke vundet de seks sidste landskampe i 2018. De røg ned i B-ligaen i Nations League. VM blev den helt store skuffelse, hvor de kom som nummer otte i verden, men tabte til Senegal og Colombia og vandt så 1-0 i en ligegyldig kamp over Japan. Stjernen Robert Lewandowski scorede kun (to mål) i venskabskampe i 2018.

Nordirland vandt to venskabskampe i 2018 - det var alt. Der er færre spillere fra Premier League-klubber end fingre på en hånd. Fire nederlag i Nations League og stærkt utilfredse tilskuere på hjemmebanen i Belfast. De røg ud af Nations League B-række med et klart 0. Formentlig ny træner i 2019.

Litauen spillede 14 kampe i 2018 og vandt blot to venskabskampe - over Armenien og Sri Lanka. En lilleputnation og aldrig med i en slutrunde. Nummer 129 på FIFA's verdensrangliste.

Gibraltar, 35.000 indbyggere, mindre end Mandø i størrelse. Optaget i UEFA i 2013. Har spillet blot omkring 36 landskampe - vundet de 4. Behøver jeg skrive mere?

San Marino - lidt det samme. Verdens femtemindste land helt omsluttet af Italien. Er nummer 209 på verdensranglisten - kun Bahamas, Turks og Caicosøerne i Caribien ligger under. Har vundet én fodboldlandskamp - venskabsmødet med Liechtenstein i 2004.

Konklusion

Det må være ønskepuljen for Danmark, og det ligner en dansk førsteplads.

Toft EM 2020 skrækpuljen

Frankrig knusende stærke som verdensmester. 18 landskampe i 2018 og blot to tabte. Den ene noget overraskende til formstærke Holland i Nations League. Danmark har vundet ét af de seneste otte møder med Frankrig, VM 2002, hvor franskmændene kom som verdensmestre. Senest 0-0 ved VM 2018.

Serbien, mest af alt fordi det altid er svært at spille i Beograd. Vi har godt nok spillet der før uden tilskuere. Og vandt 3-1. Serbien vandt sin Nations League gruppe C foran Rumænien.

Et andet svært sted at spille er i Rumænien, hvor hjemmeholdet skifter rundt mellem de mest engagerede byer til deres landskampe. Og det går ikke stille for sig. Danmark havde besvær i VM-kval’en med to uafgjorte. Rumænien tabte ikke en eneste landskamp i 2018.

Og så er der Makedonien fra femte lag - Skopje og dansk 0-3-nederlag i 2013. De vandt deres Nations League-gruppe med ét nederlag (til Armenien). Okay, Gibraltar og Liechtenstein var de to andre i gruppen. Men der kan ventes “grimme” udekampe, også i Hviderusland, Armenien og Aserbajdjan, hvis...

Endelig Malta, som ligner den stærkeste nation fra sjette lag. Men de burde ikke volde problemer. En af de få opmuntringer for Malta i 2018 var uafgjort mod… Færøerne. Letland er måske mere la-la…

Konklusion

Frankrig og Serbien fra de to lag rundt om Danmark må være de værste at trække, selvom der er mange svære modstandere i øverste lag. Jeg nævner også Belgien. Det bliver Danmark og Serbien i kampen om andenpladsen - med bedste danske odds.

Fem af de ti puljerne kommer til at bestå af blot fem hold.

Seedningslagene

  • 1. lag: Schweiz, Portugal, Holland, England, Belgien, Frankrig, Spanien, Italien, Kroatien og Polen.
  • 2. lag: Tyskland, Island, Bosnien-Hercegovina, Ukraine, Danmark, Sverige, Rusland, Østrig, Wales, Tjekkiet.
  • 3. lag: Slovakiet, Tyrkiet, Irland, Nordirland, Skotland, Norge, Serbien, Finland, Bulgarien, Israel.
  • 4. lag: Ungarn, Rumænien, Grækenland, Albanien, Montenegro, Cypern, Estland, Slovenien, Litauen, Georgien.
  • 5. lag: Makedonien, Kosovo, Hviderusland, Luxembourg, Armenien, Aserbajdsjan, Kazakhstan, Moldova, Gibraltar, Færøerne.
  • 6. lag: Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.