Fodbold

Dansk stjerne ærgrer sig over, at twerk-kommentar fylder mest

Mere eller mindre al fokus har været rettet mod en kommentar under showet fra den franske dj Martin Solveig, efter Ballon d'Or blev uddelt.

Siden 1959 har journalister verden over kåret verdens bedste mandlige fodboldspiller og uddelt prisen Ballon d'Or, 'Guldbolden'.

2018 var så året, hvor prisen også blev uddelt til kvindelige fodboldspillere, og den gik til norske Ada Hegerberg, der fik seks stemmer mere end den danske landsholdsanfører, Pernille Harder.

Det er lidt nedværdigende at blive spurgt, om man vil twerke

Pernille Harder

Men awardshowet i Frankrig har efterfølgende handlet om alt andet end den historiske pris til en kvindelig fodboldspiller, da medværten, den franske dj Martin Solveig, i forbindelse med kåringen spurgte Hegerberg, om hun kunne twerke - en dans, hvor man ryster bagdelen.

Han er blevet voldsomt kritiseret for sit spørgsmål og får da heller ikke ligefrem ros med på vejen fra danske Pernille Harder.

- Jeg synes godt, man kunne have undgået det, og det er også ærgerligt i dag, fordi det handler mest af alt om, at hun blev spurgt, om hun kan twerke, i stedet for at hun vandt prisen, og man i stedet kunne snakke om de sportslige præstationer, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.

- Det er det, der er mest ærgerligt, at der kommer så meget snak om det. Det er jo naturligt, fordi der i dag i samfundet tales meget om ligestilling og alle de ting, så det er meget unødvendigt.

Ada Hegerberg afslog spørgsmålet med et klart "nej", og hun lignede en, der var på vej til at forlade scenen med det samme, men kom dog tilbage og dansede i stedet en vals med Martin Solveig.

Harder: - Det er lidt nedværdigende

Tidligere i showet havde Martin Solveig fået den franske stjernespiller Kylian Mbappé til at danse, da han blev kåret til verdens bedste spiller under 21 år.

- Det virker til, de havde et eller andet med, at vinderne skulle ned til dj’en og danse et eller andet. Mbappé dansede, da han vandt, men Luka Modric dansede ikke noget. På den måde er der jo forskel, da Ada blev spurgt, og man kan også sige, at der er forskel på at skulle twerke eller tage en svingom, siger Pernille Harder.

- Det er lidt nedværdigende at blive spurgt, om man vil twerke, og jeg tror ikke, Modric var blevet spurgt om det for eksempel.

- Hvis man havde tænkt en ekstra gang, kunne man godt have forudset det, men de har måske et helt andet syn på de ting (...) Det siger jo også bare et eller andet, hvis man ikke tænker den tanke, at det kunne give forkert opmærksomhed med sådan en kommentar.

Pernille Harder tror ikke, Martin Solveig havde til hensigt at optræde sexistisk, hvilket han vidt og bredt er blevet anklaget for.

Ada Hegerberg opfattede det heller ikke sexistisk, har hun fortalt. Efterfølgende har hun modtaget en undskyldning fra Martin Solveig, der på Twitter beklagede kommentaren.

- Jeg ville selvfølgelig ikke støde nogen. Dette her et spørgsmål om mine engelskkundskaber og min viden om engelsk kultur, som ikke er gode nok. Jeg vidste ikke, at det kunne ses som så anstødeligt. Det var en joke, nok en dårlig en. Og jeg vil undskylde til dem, jeg måske har stødt, siger han.

Ingen undskyldning at komme fra et andet miljø

Det var den tidligere franske landsholdsspiller David Ginola, der var vært på showet, og ifølge ham stod Solveigs spørgsmål ikke ligefrem i manuskriptet.

- Jeg vidste intet om twerk-spørgsmålet på forhånd, men jeg har efterfølgende fået forklaret, hvad der skete. Jeg er enig i, at det kan have været malplaceret, siger han til VG.

Twerk-kommentaren har sat gang i voldsom debat og fået kritik fra flere sportspersonligheder.

- For første gang uddeles denne pris til en kvinde, og så ødelægger den forbandede idiot øjeblikket. Fy for helvede, skriver den svenske fodboldspiller Johanna Almgren på Twitter.

I stedet for at twerke tog Ada Hegerberg en vals med dj'en Martin Solveig.

Den tidligere amerikanske landsholdsspiller i fodbold Stu Holden skrev på Twitter, at Solveig er "en kæmpe nar", men at man ikke må lade "én idiots sexisme og ignorance overskygge det, der er en utrolig bedrift og ære for Ada Hegerberg".

Danske Pernille Harder tror ikke, at dj'en gik efter at sætte Ada Hegerberg i en dårlig position, men:

- Jeg synes ikke, at det er nogen undskyldning, at man kommer fra et andet miljø og har et andet syn på det. Det er jo også bare dårligt i sig selv og siger noget om, at der er nogle ting dér, der skal ændres. Men jeg tror ikke, det var hans hensigt at skulle være sexistisk, slår Harder fast.

Samtidig er hun glad for tiltaget om også at uddele Ballon d'Or-prisen til kvinderne, hvilket hun finder meget naturligt.

Vinderen af prisen, den norske fodboldspiller Ada Hegerberg, spiller for Lyon og har vundet Champions League tre gange i træk for den franske klub. Hun har samtidig været en skarp fortaler for kvindefodbold og for større respekt og flere ressourcer til sporten.