Fodbold

Historisk dag for kvindefodbold skændet af twerk-opfordring

For første gang nogensinde fik en kvinde fodboldprisen Ballon d'Or. En upassende opfordring tager dog fokus.

Kritikken hagler ned over arrangørerne af fodboldprisen Ballon d'Or og ikke mindst gæsteværten, dj Martin Solveig.

Kritikken kommer, efter at gæsteværten opfordrede verdens første kvindelige modtager af prisen til at twerke.

Vinderen af prisen var den norske fodboldspiller Ada Hegerberg, der spiller for Lyon og har vundet Champions League tre gange i træk for den franske klub. Hun har samtidig været en skarp fortaler for kvindefodbold og for større respekt og flere ressourcer til sporten.

Bedt om at twerke

Efter hun havde modtaget prisen spurgte gæsteværten, den franske dj Martin Solveig, hende, om hun ikke kunne twerke; en dans, hvor man ryster med bagdelen. Forinden havde han spurgt den mandlige spiller Kylian Mbappé, om han ville danse, da han vandt en pris.

Ada Hegerberg svarede kort "nej" og så ud, som om hun var på vej til at forlade scenen. Hun vendte dog tilbage efter flere opfordringer.

Spørgsmålet fra dj Martin Solveig har fået stor kritik for at være en chauvinistisk og nedladende kommentar på dagen, hvor Ballon d'Or for første gang blev uddelt til en kvinde for at vise respekt for kvindefodbolden.

- Det er totalt uprofessionelt og totalt respektløst at opføre sig på den måde. Det er en kæmpe bommert, men Ada håndterer det flot. Hun laver ikke noget stort nummer ud af det, men viser tydeligt med sit kropssprog, at det er idioti, og at hun ikke gider forholde sig til det, siger fodboldekspert Mina Finstad Berg til norsk TV 2.

Ikke sexistisk

Flere store sportspersonligheder langer voldsomt ud efter Martin Solveig.

I sin takketale lagde Ada Hegerberg vægt på, at kåringen af en kvindelig Ballon d'Or er "et kæmpe skridt for kvindefodbold," og hun takkede France Football, der står for kåringen.

Og så tager hun ikke Solveigs spørgsmål for mere, end det er.

- Han kom hen til mig bagefter og var virkelig ked af, at det gik, som det gik. Jeg opfattede det egentlig ikke som sexistisk eller noget. Jeg var bare glad for at danse og vinde Ballon d'Or, siger Hegerberg ifølge The Guardian.

I stedet for at twerke dansede hun en lille vals, og engelske Lucy Bronze, der spiller sammen med Hegerberg i Lyon, nedtoner ligeledes episoden.

- Dj'en spurgte alle, der vandt, hvilken dans de kunne, men hun kan rent faktisk twerke. Hun løj. Det var mest af alt en joke om at få hende til at danse, siger hun til BBC.

Martin Solveig gik også ud og undskyldte offentligt på Twitter.

- Jeg ville selvfølgelig ikke støde nogen. Dette her et spørgsmål om mine engelskkundskaber og min viden om engelsk kultur, som ikke er gode nok. Jeg vidste ikke, at det kunne ses som så anstødeligt. Det var en joke, nok en dårlig en. Og jeg vil undskylde til dem, jeg måske har stødt, siger han.

Det var den tidligere franske landsholdsspiller David Ginola, der var vært på showet, og ifølge ham stod Solveigs spørgsmål ikke ligefrem i manuskriptet.

- Jeg vidste intet om twerk-spørgsmålet på forhånd, men jeg har efterfølgende fået forklaret, hvad der skete. Jeg er enig i, at det kan have været malplaceret, siger han til VG.

Sportsfolk raser

Den store Ballon d'Or-kåring går selvfølgelig i sig selv verden rundt, når verdens bedste fodboldspillere bliver hyldet.

Mandagens kåring kommer dog nok til at blive husket for andet, end at Hegerberg på kvindesiden og kroatiske Luka Modric blandt herrerne blev kåret som de bedste fodboldspillere i verden.

I hvert fald har twerk-kommentaren sat gang i voldsom debat og fået kritik fra flere sportspersonligheder.

- For første gang uddeles denne pris til en kvinde, og så ødelægger den forbandede idiot øjeblikket. Fy for helvede, skriver den svenske fodboldspiller Johanna Almgren på Twitter.

Den tidligere amerikanske landsholdsspiller i fodbold Stu Holden skrev på Twitter, at Solveig er "en kæmpe nar", men at man ikke må lade "én idiots sexisme og ignorance overskygge det, der er en utrolig bedrift og ære for Ada Hegerberg".

- Helt skævt: Den franske dj Martin Solveig beder Ada Hegerberg om at twerke efter at have vundet den første Ballon d'Or for kvinder. Det er det skidt, kvindelige atleter bliver udsat for dagligt over hele verden, skriver den amerikanske sportsjournalist Grant Wahl på Twitter.

I tennissporten har der også været stort fokus på sexisme, især i kølvandet på årets US Open-finale, hvor den amerikanske superstjerne Serena Williams følte sig forfulgt og anklagede en dommer for sexisme.

- Endnu et eksempel på den latterlige sexisme i sport, skriver den britiske tennisstjerne Andy Murray på Instagram og fortsætter:

- Til alle dem, der mener, at jeg overreagerer, og at det bare var en joke... det var det ikke. Jeg har været involveret i sport hele mit liv, og niveauet af sexisme er uvirkeligt.