Fodbold

Harder kåret som verdens bedste efter andenplads ved Ballon d'Or

Pernille Harder efter en scoring for Wolfsburg. Gleb Garanich / Ritzau Scanpix

Avisen The Guardians' ekspertpanel har kåret Pernille Harder som verdens bedste.

Ved mandagens skandaleramte Ballon d'Or-show i Frankrig måtte Pernille Harder tage til takke med en andenplads, hvor hun fik sølle seks stemmer færre end norske Ada Hegerberg.

Men ifølge den britiske avis The Guardians ekspertpanel bestående af 72 tidligere og nuværende spillere, trænere og journalister er den danske landsholdsspiller verdens bedste.

Avisen har netop offentliggjort en liste med de 100 bedste spillere i 2018, hvor Harder sidste år var placeret på andenpladsen efter hollandske Lieke Martens. I år er Harder, der spiller i tyske Wolfsburg, altså kravlet en plads op.

- Hun har været omdrejningspunktet for både klub- og landshold i 2018, lyder det i vurderingen.

- Med evnen til at stikke modspillere, den tekniske formåen og øjet for mål er Harder formentlig den mest komplette spiller i kvindefodbold.

Tidligere på året blev Pernille Harder kåret som Europas bedste fodboldspiller af det europæiske fodboldforbund, UEFA, og hun glæder sig over endnu en hæder.

- Det er en forholdsvis fin pris, hvis man tænker på, at det er en ret stor jury med mange trænere og anerkendte spillere og journalister, så det er jeg utroligt glad og stolt over, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.

Ballon d'Or, der er blevet uddelt til verdens bedste fodboldspiller siden 1958, bliver kåret af fodboldjournalister verden over.

- Trænere og spillere er vel oftest dem, der har mest indsigt i og forståelse for fodbolden. Journalister har det også ofte, men specielt trænere og med- og modspillere mærker jo på tæt hold, hvad man kan. På den måde gør det det jo lidt større. Det betyder noget med sådan en pris, siger Pernille Harder.

- Der er nok lidt større prestige i at vinde Ballon d'Or end den her pris, men for mig betyder det stadig meget, at jeg er nummer et, når man ser på juryen.

I The Guardians kåring blev Ada Hegerberg nummer tre, men australske Sam Kerr blev toer.

Da det internationale fodboldforbund, FIFA, i september kårede verdens spillere spillere, blev Pernille Harder blot nummer fem, mens brasilianske Marta løb med prisen.

Gæstevært anklaget for sexisme

Ved mandagens Ballon d'Or-kåring var det første gang nogensinde, at prisen også blev uddelt til kvindelige fodboldspillere, men showet kom til at handle om alt andet end det historiske.

Da Ada Hegerberg skulle modtage prisen på scenen, spurgte gæsteværten, den franske DJ Martin Solveig, om hun kunne twerke - en dans, hvor man ryster med bagdelen.

Solveig blev udsat for voldsom kritik og anklaget for sexisme. Solveig undskyldte, mens Ada Hegerberg bedyrede, at hun ikke anså det for sexisme.

Ifølge Pernille Harder var det dog alt andet end heldigt.

- Jeg synes godt, man kunne have undgået det, og det er også ærgerligt i dag, fordi det handler mest af alt om, at hun blev spurgt, om hun kan twerke, i stedet for at hun vandt prisen, og man i stedet kunne snakke om de sportslige præstationer, sagde Pernille Harder tirsdag til TV 2 SPORT.

- Det er det, der er mest ærgerligt, at der kommer så meget snak om det. Det er jo naturligt, fordi der i dag i samfundet tales meget om ligestilling og alle de ting, så det er meget unødvendigt.

Med 17 scoringer i 22 kampe blev Pernille Harder Bundesligatopscorer i sidste sæson, mens hun i indeværende sæson har lavet 9 mål i 11 kampe.

I Champions League har hun også spillet en stor rolle for Wolfsburg, der i sidste sæson tabte finalen efter forlænget spilletid til franske Lyon. I den sæson scorede hun otte mål i ni kampe, mens hun i denne sæson står noteret for seks mål i fire kampe.

For det danske landshold har den 26-årige midtjyde spillet 105 kampe og scoret 53 mål.