FCN-profil kan ikke genkende billedet om afstraffelse i akademi

16x9
Godsway Donyoh har scoret syv mål i denne Superliga-sæson. Foto: Anders Kjærbye / Ritzau Scanpix Danmark

Godsway Donyoh gik på Right To Dream-akademiet på samme tid som Collins Tanor, der fortæller om fysiske afstraffelser.

Da FC Nordsjælland-angriberen Godsway Donyoh som ung knægt begyndte på Right To Dream-akademiet i Ghana, var det åbenbaring for ham.

Det var her, han i de kommende år skulle gå op og ned af de børn, han senere ville komme til at betragte som en familie.

Derfor kommer det bag på ham, at en af hans 'brødre' Collins Tanor i en Politiken-artikel fredag aften kritiserede forholdene i akademiet, som ejes af FC Nordsjælland-ejeren, Tom Vernon.

- For at være ærlig er jeg ret skuffet, siger han til TV 2 SPORT.

I artiklen hos Politiken fortæller Tanor, at spillerne på akademiet kunne blive fysisk afstraffet. Den mest almindelige straf lød således:

- Det kunne vare én, to eller tre timer, hvor vi knælede i den bagende sol. Det blev kaldt ’kneel down’ siger Collins Tanor til avisen.

Kan du genkende noget af det?

- Det er helt forkert. Intet som dette fandt sted. Vi løb rundt og spillede fodbold og legede lege. Alle var glade børn på akademiet. Jeg er kristen og kunne aldrig finde på at lyve om sådan noget, siger Donyoh.

De giver aldrig op på dig

Godsway Donyoh, FC Nordsjælland-spiller

'Det bedste sted'

FC Nordsjælland-angriberen kom til akademiet før Tanor. Men han husker tydeligt, da hans landsmand begyndte. For Tanor kom hurtigt 'forrest i køen'.

- Han blev ansigtet udadtil på Right To Dream. Han blev valgt før alle andre til at give interviews eller snakke med sponsorer eller lignende. Vi gjorde altid grin med, han var favoritten. Han var altid glad for det.

- Han var Toms (Vernons, red.) favorit. Men fordi vi var ligesom en familie, var ingen jaloux på hinanden. Vi ville se hinanden glade. Vi ville være der for hinanden, så vi alle kunne opnå noget.

Godsway Donyoh er ked af, at akademiets omdømme bliver plettet til på grund af anklagerne. For ham var det et sted, hvor han gratis kunne få udleveret tøj, mad og fodboldsko. Noget som hans familie ikke havde råd til at give ham.

- Right To Dream er det bedste sted for et ung afrikaner. Mulighederne er lagt foran dig, og hvor du har mulighed for at vælge. De giver aldrig op på dig, fortæller Donyoh, som også afviser, at folk blev slået med en stok for at komme for sent, som Tanor har udtalt til Politiken.

Tom Vernon har udsendt en meddelelse til Politiken, hvor han tager afstand fra anklagerne.

- Right to Dream tillader ikke mishandling af eleverne. Disse konkrete anklager er enten falske eller overdrevne eller taget helt ud af sammenhæng, og de er fremført af et lille antal utilfredse tidligere elever.

Politiken skriver, at Vernon dog tilføjer, at der tidligere har været "hændelser".

- Der har været et lille antal af hændelser i vores 20-årige historie – de fandt alle sted for et antal år siden – som er imod vores politik om ingen mishandling af elever, skriver Vernon.

Collins Tanor skrev under på en lejeaftale med FC Nordsjælland den 28. januar 2016. Dagen efter hentede den danske klub Godsway Donyoh på en toårig kontrakt.

Mens Tanor forlod klubben før denne sæson, mens Donyoh fortsat er at finde i klub. I denne sæson er den 24-årige angriber holdets næstmest scorende i Superligaen med syv mål.