Fodbold

- Han har brug for mere hjælp end normalt, siger Strudal om Nicki Bille

Fodboldtræneren Mark Strudal gjorde Nicki Bille til sit projekt, men det lykkedes aldrig at få angriberen tilbage på ret køl.

1. juledag blev der skrevet endnu et kapitel i den efterhånden lange historie om den 30-årige fodboldspiller Nicki Bille. 

Men som så mange gange før drejede det sig ikke om en lykkelig fortælling med fodbolden i centrum. Den nu klubløse Nicki Bille, som så sent som i oktober blev fyret i Lyngby BK, blev opsøgt på sin bopæl ved Sluseholmen i København, hvor tre personer forsøgte at tage livet af ham med et haglgevær.

Nicki Bille overlevede og er uden for livsfare. Og selvom det langt fra er første gang, den tidligere landsholdsspiller har trukket overskrifter for andet end sit fodboldspil, rammer denne episode alligevel lidt hårdere hos Mark Strudal, der kender Nicki Bille bedre end de fleste.

- Jeg er ked af det. Det er dybt tragisk og noget møg, lyder fodboldtrænerens første reaktion, da TV 2 SPORT gør ham bekendt med drabsforsøget.

- Det her er desværre med til at vise, at det ikke går i den rigtige retning for Nicki.

Denne gang var Nicki Bille den forurettede, men tidligere har fodboldspilleren været i politiets søgelys flere gange.

Mark Strudal forsøgte ellers så sent som i juli at dreje Nicki Bille ind på rette spor, da han som træner i Lyngby hentede angriberen til klubben efter flere turbulente år med masser af sager uden for banen og alt for lidt fokus på fodbolden. Det var den sidste chance.

I sommer blev Nicki Bille anholdt i Monaco og senere dømt for vold mod to kvinder samt besiddelse af kokain, mens han tidligere samme aften havde dyrket sex i offentligheden.

Nicki Billes karriere

2005–2006 BK Frem, 35 (3)

2006–2008 Reggina, 9 (1)

2007→ Martina(lån),14 (0)

2008→ Lucchese (lån), 6 (0)

2008–2010 FC Nordsjælland, 59 (18)

2010–2011 Villareal B, 33 (5)

2011–2013 Villareal, 1 (0)

2011–2012→ Elche (lån), 38 (11)

2012→ Rayo Vallecano (lån), 11 (0)

2013–2014 Rosenborg, 50 (24)

2014–2015 Evian, 22 (2)

2015 Esbjerg fB, 19 (5)

2016–2018 Lech Poznan, 43 (8)

2018 Panionios, 5 (0)

2018 Lyngby BK, 3 (1)

Kilde: Transfermarkt.com

- Jeg kunne mærke, at han havde brug for mere omsorg mentalt for at komme sig, og det var det, der gjorde, at jeg havde Nicki som et projekt ved siden af fodbolden. Han har brug for mere hjælp end normalt. Men jeg kunne godt mærke, at jeg ikke kunne magte det alene. Familie og venner skulle træde ind for at få det til at fungere.

- Han har behov for stor omsorg, kærlighed og tryghed i form af stærke venskaber og fællesskaber, hvor han går ind og bliver en del af et større team, som støtter op omkring ham. Jeg vidste godt, hvilke udfordringer knægten havde i sit liv.

Og glæden hos Nicki Bille var gengældt.

- Det er en fantastisk følelse. Jeg glæder mig så meget. Særligt til at skulle arbejde sammen med Mark Strudal. Han kan banke nogle ting ind i mig, og det har han tidligere gjort. Det var ham, jeg havde min storhedstid under, fortalte Nicki Bille ved præsentationen til Lyngbys egen hjemmeside.

Et lysende talent

De går langt tilbage, de to. 10 år for at være mere præcis. Dengang med Nicki Bille som ungt talent. Mark Strudal som angrebstræner. 

Men allerede inden de to lærte hinanden at kende i 2008, havde Nicki Bille haft sin første kontroversielle episode. I en ungdomskamp for italienske Lucchese overfaldt danskeren en dommer verbalt og fysisk, hvilket kostede ham otte kampes karantæne. 

Men temperamentet og udfordringerne uden for banen var dengang ikke nok til at stå i vejen for Billes åbenlyse talent inden for kridtstregerne. To år i FC Nordsjælland og en pokaltitel sendte Nicki Bille til spansk fodbold, og kort tid efter fik han sin landsholdsdebut.

Bille lignede et godt bud på en dansk angriber, der med tiden kunne få et internationalt format. Men sådan gik det langt fra. Talentet falmede, klubberne blev mindre og problemerne flere.

I 2013 blev han anholdt i Norge efter at have smadret glas og spyttet på en ansat i en natklub samt slået ud efter folk. I 2015 var det så en betjent, det gik udover. Under en ny, våd bytur bed han en politibetjent i armen og modsatte sig anholdelse. Det kostede ham 80 timers samfundstjeneste og 60 dages betinget fængsel.

Der er for mange i hans miljø, som ikke hjælper Nicki, men tværtimod tager ham den forkerte vej

Mark Strudal, fodboldtræner

Drømmene gik på Champions League og store stadions som Old Trafford og Camp Nou, men de seneste minutter som fodboldspiller kom på Lyngby Stadion for Mark Strudal i september. I en 2-2 kamp mod HB Køge i 1. division. Nicki Bille blev udvist.

Efter bare tre måneder som Lyngby-spiller var var det slut for Nicki Bille. Angriberen blev fyret i oktober efter endnu en episode uden for banen, hvor han denne gang blev anholdt ved højlys dag i København efter at have trukket en pistollignende genstand under en diskussion med en cyklist.

- Det gør mig trist til mode og ked af det, men jeg har gjort alt, hvad der stod i min magt for at give Nicki en chance til - både som spiller og som menneske - men det lykkedes desværre ikke, fortæller Mark Strudal.

Forkert omgangskreds

Selvom Lyngby og Mark Strudal måtte fyre Nicki Bille, gav Mark Strudal ikke helt op på sit projekt.

For selvom fodboldkarrieren synes fuldstændig begravet, var der stadig et menneske bag fodboldspilleren, der havde brug for hjælp.  

- Jeg var både betænkelig, ked af det og nervøs på Nickis vegne, i og med han trådte fuldstændig ud af det fodboldfællesskab, han var en del af. Efterfølgende har jeg forsøgt at bevare et netværk omkring Nicki, der kunne tage sig af ham og holde øje med ham efterfølgende. Jeg har også selv prøvet at skrive til ham og holde forbindelsen. Jeg var nervøs, da Lyngby slap ham, for jeg var bange for, om nogen ville tage sig af ham.

- Jeg havde et indtryk af, at Nickis mor gerne ville hjælpe sammen med hans søde kæreste, som han desværre ikke er sammen med mere. Det er gode personligheder, som ville ham det godt, men der var for mange andre i hans miljø, som ikke hjalp Nicki, men tværtimod tog ham den forkerte vej. Og det gjorde det rigtig svært. Og den seneste episode viser jo tydeligt, at det går den helt forkerte vej for Nicki, siger Strudal.

Nicki Bille har spillet tre landskampe for A-landsholdet og har blandt andet spillet for norske Rosenborg BK og spanske Villarreal CF.