Fodbold

Strammere krav skal stoppe sorte penge i dansk fodbold

Spillerforeningen ønsker strengere licenskrav for at få gjort op med sorte penge i 2. division. Divisionsforeningen er ikke afvisende.

- Uacceptabelt, mener Divisionsforeningen.

- Et problem, siger de i Spillerforeningen.

Og dermed er der i udgangspunktet enighed hos de, der repræsenterer henholdsvis klubberne og spillerne i landets tre bedste fodboldrækker.

Kommentarerne kommer efter, at 40 spillere anonymt har fortalt til TV 2 SPORT, at sorte penge og ulovlig aflønning stadig er en del af dansk fodbold.

Om undersøgelsen 1

TV 2 SPORT har spurgt 80 tilfældige spillere, om de har kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold.

Af dem fortæller 40, at de selv har modtaget, eller at de har konkret kendskab hertil.

Spillere med begrundet mistanke tæller ikke med statistikken. Det samme gælder kendskab til mere end to år gamle udbetalinger. Tidligere afsluttede sager om ulovlig aflønning tæller heller ikke med.

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Snyd, som ifølge spillerne selv særligt er udbredt i den tredjebedste række, 2. division, hvor de fleste klubber har amatørstatus.

Her er det Divisionsforeningen, der repræsenterer klubberne i Superligaen, 1. og 2. division, som har ansvaret og mulighed for at handle på området. Og handles skal der. Det mener fodboldspillernes fagforening, Spillerforeningen.

- Selvfølgelig er det her et problem. Det må vi jo prøve at tage op og se, hvad vi kan gøre ved på et højere plan, siger Thomas Lindrup, der er chef for spillerrådgivning i foreningen, til TV 2 SPORT.

Hvis Spillerforeningen kan hjælpe til, så er vi da rigtig glade for det

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

Helt konkret ser Spillerforeningen gerne, at Divisionsforeningen sætter sig til bordet med dem og kigger nærmere på en stramning af kravene til divisionsklubberne.

Stramninger har hjulpet i 1. division

Noget Divisionsforeningen sidst præsenterede i 2015, hvor der blev skruet på licenskravene - særligt for klubberne i 1. division - for at komme mange års problemer med ulovlig aflønning til livs. 

Klubberne skal nu - såfremt de vil spille 1. division - have minimum otte fuldtids- eller deltidsprofessionelle kontraktspillere i truppen. Derudover skal de kunne fremvise lønudgifter til spillere for minimum 1,1 million kroner om året.

Ifølge flere af de spillere, som TV 2 SPORT har talt med, er det stramninger, som har virket efter hensigten: De har mindsket strømningerne af sorte penge i landets næstbedste række.

I 2. division nøjedes man i 2015 med at indføre det, Divisionsforeningen selv kaldte for "oplysningskrav". Det skulle gøre klubbernes økonomi mere gennemsigtig.

Det her bliver vi nødt til at komme til livs

Karsten Lauritzen, skatteminister

Men det har ikke virket, og derfor ønsker Spillerforeningen altså, at Divisionsforeningen vil se nærmere på, om kravene, der har hjulpet i landets næstbedste række, også kan virke på lavere niveau.

- Tidligere har der jo været de samme problemer i 1. division, men det virker til, at problemet nu er rykket lidt ned gennem rækkerne. Kan man gøre noget lignende i 2. division - uden de samme krav, men i en mindre skalering - tror jeg det vil være rigtig positivt, lyder forslaget fra Thomas Lindrup.

Divisionsforeningen er ikke afvisende

Hos Divisionsforeningen er man bestemt ikke afvisende over for forslaget fra kollegaerne hos Spillerforeningen.

Men ifølge direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, er det ikke lige til at få elimineret muligheden for kreative og ulovlige aflønningsmetoder i dansk fodbold.

- Hvis Spillerforeningen kan hjælpe til, så er vi da rigtig glade for det. Vi gør i forvejen en række ting, og så må vi diskutere, hvordan vi kommer videre ned ad den her vej, siger Claus Thomsen til TV 2 SPORT.

- Jeg ved ikke, om vi kan komme det her til livs. Det skal der nok større eksperter end mig til at sige. Men vi har gjort en række ting over årene. Vi har skærpet sanktionerne og lavet gennemsigtighed, uddyber han.

- Vi vil rigtig gerne se nærmere på en skærpning af licenskravene, så meget som det er muligt. Men man er nødt til at skille det lidt ad. Der er et stort økonomisk skælv mellem 1. division og 2. division. Økonomien er en helt anden.

Men selvom de to divisioners øknomiske muskler ikke er sammenlignelige, så erkender Divisionsforeningens direktør, at de nuværende tiltag ikke er tilstrækkelige.

- Tingene virker ikke optimalt, når det stadig foregår. Mit indtryk er, at vores indsats ellers er ret effektiv, men den er jo ikke effektiv nok, når de her ting stadig foregår, lyder det fra Claus Thomsen.

- Så vi må jo se nærmere på, hvordan den indsats også kan blive effektiv i langt højere grad, end den er i dag.

Minister vil mødes med Divisionsforeningen

TV 2 SPORTs anonyme rundspørge blandt spillere og sportsdirektører i fodboldverdenen fik onsdag politikere til at kræve handling.

Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet, efterlyste 'selvjustits' fra Divisionsforeningen, mens Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, bad Divisionsforeningen om at 'stramme op'.

Og sent onsdag aften anmodede skatteminister Karsten Lauritzen så Divisionsforeningen om at komme til Christiansborg.

- Jeg vil invitere Divisionsforeningen til et møde på mit kontor, og så må vi se, om vi kan finde nogle gode løsninger. Det her bliver vi nødt til at komme til livs. Det er i alles interesse, sagde skatteministeren til TV 2 SPORT.

- Vi skal have gjort op med det her, og det vil jeg indgå i drøftelser med Divisionsforeningen om, hvordan vi gør. Og hvis vi ikke kan finde ud af det ved at sætte os ned og tale om det, har jeg jo den mulighed som skatteminister, at så kan man fokusere kontrollen i skatteforvaltningen på det her område, uddybede han.

Direktøren i Divisionsforeningen ser meget gerne, at politikerne hjælper til at løse problemet med sorte penge i dansk fodbold.

- Det vil vi da byde velkommen. Hvis man fra politisk side kan løse det her yderligere, vil vi gerne det, siger Claus Thomsen, men tilføjer:

- Det, der er nødvendigt, er dokumentation. Det er det, der er vanskeligt at skaffe sig her. Der vil altid være en almindelig retsstilling - den tror jeg ikke, at politikerne vil afskaffe - men alt, hvad der kan findes på, er vi også interesseret i. Vi er sådan set også forarget, så kan vi få politisk hjælp, tager vi rigtig gerne imod det.

Du kan se hele sagen om de sorte pengestrømme i dansk fodbold på TV 2 PLAY.