Fodbold

Tidligere Liverpool-spiller mistede karrieren til kræften

José Enrique fik i maj sidste år konstateret kræft i hjernen og er efter et længere forløb i bedring.

Tidligere Liverpool-spiller med 99 spillede kampe José Enrique har været igennem mere end de fleste i de seneste fem år.

Den nu 33-årige pensionerede fodboldspiller fortæller i et langt og ærligt interview med The Times i detaljer, hvordan en knæskade tvang ham til at stoppe sin karriere i 2017, hvordan han har kæmpet med angst og panikanfald, og hvordan livet i maj sidste år fortsatte med at give ham modvind af alvorlig karakter.

Her afslørede han, at han havde fået konstateret kræft i hjernen. Lægerne havde fundet en sjælden svulst, som begyndte at vokse, og som nær havde gjort ham blind. Siden har spanierens kalender været fyldt med besøg på hospitaler for at få opereret svulsten væk.

- Når man hører, at det er en svulst, og at den er ondartet, er det første, man tænker: ”Jeg skal dø”. Når man er fodboldspiller, tror man, at man er uovervindelig, fordi man er fit, sund og passer på sig selv, siger han til The Times.

Under hele forløbet har hans kæreste, Amy, været en fast støtte. Hun var også bange, men har hele tiden forsøgt at opmuntre ham undervejs, og hjælpen har været uvurderlig. Den 12. juni sidste år gennemgik han en stor operation, som tog hårdt på ham fysisk og psykisk.

José Enriques karriere

  • 2016-2017: Real Zaragoza
  • 2011-2016: Liverpool
  • 2007-2011: Newcastle United
  • 2006-2007: Villarreal
  • 2005-2006: Celta Vigo (lån)
  • 2005-2006: Valencia

- Jeg kunne ikke bevæge mig i fem dage. De advarede mig om, at hvis jeg spændte i kroppen bare en smule, kunne det forårsage for meget pres i mit hoved, siger han og fortæller om udfordringerne ved ikke at kunne bevæge sig:

- Det inkluderede toiletbesøg. Jeg holdt mig, holdt mig og til sidst kunne jeg ikke mere. ”Tag mig til et toilet”. Efterfølgende sagde jeg til Amy: ”For to år siden spillede jeg på Anfield foran 50.000 mennesker. Se på mig nu, hvor jeg er fanget i sengen og skider i en potte.

Skadesforløbet var det værste

Efter operationer og over 35 strålebehandlinger er han i bedring, og for første gang i mange år føler han sig, ifølge avisen, velsignet og taknemmelig. Som minde om det krævende forløb har han et ar i toppen af sit kranie.

Nu har han overskud til at tale om fremtiden og om, hvordan de seneste fem år har været. Her har skadesforløbet, der til sidst tvang ham til et karrierestop, taget hårdest på ham.

- Selv efter det her (kræftforløbet, red.) vil jeg sige, at tiden efter skaden var det værste i mit liv. Før skaden (i september 2013) var jeg på et højt niveau. Jeg spillede stadig kampe efter det, men mit knæ føltes aldrig, som det skulle.

- Det var så frustrerende, og jeg kunne ikke acceptere det. Jeg kunne ikke håndtere skaden og det faktum, at jeg fysisk ikke kunne spille på samme niveau som før.

Under og efter skadesforløbet var præget af angst, panikanfald, konsultationer hos en psykolog samt piller til at dulme smerten.

Ifølge The Times håber José Enrique, som bor i Valencia sammen med Amy, snart at kunne tage til England for at besøge Amys familie samt hilse på sine gamle kolleger i Liverpool.