Fodbold

Skatteekspert har idé til, hvordan snydere med sorte penge fanges

Det er tæt på umuligt at fange givere og modtagere af sorte penge i fodboldverdenen, mener ekspert.

Det er en af månedens sidste dage i fodboldklubben. En spiller og en leder er gået et sted hen, hvor de har fred.

Lederen trækker en kuvert op af inderlommen. Den indeholder nogle tusinde kroner i kontanter. Dem tager spilleren med sig hjem.

Det er ikke et ualmindeligt scenarie i dansk fodbold, fortæller flere spillere i miljøet til TV 2 SPORT i en anonym rundspørge.

Om undersøgelsen 1

TV 2 SPORT har spurgt 80 tilfældige spillere, om de har kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold.

Af dem fortæller 40, at de selv har modtaget, eller at de har konkret kendskab hertil.

Spillere med begrundet mistanke tæller ikke med statistikken. Det samme gælder kendskab til mere end to år gamle udbetalinger. Tidligere afsluttede sager om ulovlig aflønning tæller heller ikke med.

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Det er til gengæld ulovligt. Men det er ikke til at forhindre.

- Det er svært at kontrollere, hvad der går fra giveren og til fodboldspillerens lomme, siger jurist med ekspertise i skattestrafferet Michael Bjørn Hansen.

For det er "nærmest at betragte som umuligt” at fange og få dømt folk, der for eksempel får 4000 kroner ekstra i kontanter. Det er ikke beløb, der bliver til biler eller dyre huse.

Det er afgørende, at vi får viden om det her

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

Og bevisbyrden mod en klub, hvor pengene aldrig har været registreret i regnskabet, er også ”meget tung” at løfte, fortæller Michael Bjørn Hansen, der som tidligere kontorchef for Skattestyrelsens afdeling for sorte penge har været med til at foretage flere razziaer mod fodboldklubber.

Sponsorerne skal ses efter i sømmene

Hvis strømningerne af sorte penge skal stoppes i dansk fodbold, må kontrolindsatsen derfor foretages tidligere.

- Der, hvor man kunne gøre noget, er ved at finde ud af, hvem det er, der interesserer sig for fodboldklubben. For jeg har en meget stærk fornemmelse af, at det må være erhvervsdrivende, der ved siden af deres hvide indkomst også har sort indkomst, og som synes, det er sjovere at gøre godt med den på denne måde, siger Michael Bjørn Hansen.

Ved et almindeligt sponsorat følger en fordel i form af fradrag. Hvis altså den erhvervsdrivende har orden i økonomien.

- Og det giver mig en meget stærk mistanke om, at sorte penge er kilden. Altså, at de også er tjent sort i leddet forinden, siger Michael Bjørn Hansen.

Særligt udbredt i amatørklubberne

I TV 2 SPORTs anonyme rundspørge, hvor 40 spillere fortæller om konkret kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold, udpeges amatørklubberne som de største syndere.

Det er Skattestyrelsen, der står for kontroller af danske idrætsklubber.

I perioden fra 1. april og til midten af 2017 gennemførte de 1375 kontroller af personer og klubber i danske idræt – især inden for fodbold, håndbold og ishockey.

Men de har ikke inddelt klubberne efter status. Det er altså ikke opgjort, hvor mange amatørklubber, der var blandt de kontrollerede, oplyser styrelsen i en mail til TV 2 SPORT.

- Skattestyrelsen har haft et særskilt fokus på de professionelle idrætsklubber og de særlige skattemæssige problemstillinger, der er forbundet med klubberne. Men derudover har vi løbende fokus på virksomheder og deres skattebetaling. Det gælder også i forhold til sort økonomi, siger Kim Tolstrup, der er underdirektør i Skattestyrelsen, til TV 2 SPORT.

Opfordrer snydere til at melde sig selv

Det er Divisionsforeningen, der er ansvarlig for landets tre bedste rækker, og dermed sætter rammerne for fodboldklubberne.

Jeg tror ikke, at det hjælper ret meget, at nogen stiller sig hulkende op

Michael Bjørn Hansen, jurist med ekspertise i skattestrafferet

I 2015 indførte de en række licenskrav, som særligt strammede reglerne for klubberne i 1. division.

- Vi har alle de fornuftige ting oppe i kurven, men de skal også have tid til at virke. Og så må vi kigge på, om indsatsen også kan blive effektiv i 2. division i højere grad, end den er i dag, siger formanden for Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

Han opfordrer snyderne til at stå frem.

- Jeg tænker, at den spiller skal selvfølgelig ringe ind til os, for det, han foretager sig, er ulovligt. Det klubben foretager sig er ulovligt, og det vil vi ikke have i dansk fodbold. Det er afgørende, at vi får viden om det her. At det ikke er anonym viden, siger Claus Thomsen.

Men at spillerne står frem, vil ikke hjælpe meget, mener Michael Bjørn Hansen.

- Jeg tror ikke, at det hjælper ret meget, at nogen stiller sig hulkende op og siger: ”Det har vi gjort, og det vil vi aldrig gøre mere.” De andre vil bare dukke sig.

Det er et område, hvor vi løbende vurderer mulige tiltag

Kim Tolstrup, underdirektør i Skattestyrelsen

- Og SKAT kan ikke sige: ”Nu er der to for det her hold, der har meldt sig, så sætter vi også ni andre i skat". Sådan spiller klaveret ikke, siger skatteeksperten.

Mange fejl, få snydere

Resultatet af SKATs 1375 kontroller mod idrætsklubber afslørede fejl i 77 procent af tilfældene.

Men der blev kun uddelt bøder i 11 af sagerne, da der ”hovedsageligt ikke var tale om bevidst snyd”, skriver styrelsen i en mail til TV 2 SPORT.

Størstedelen af fejl blev fundet inden for forskellige områder af godtgørelse for befordring.

- Vores erfaring fra kontrolarbejdet hos de professionelle idrætsklubber viser, at det er et område, hvor der ikke altid er styr på det moms- og skattemæssige. Rigtig meget af det skyldes simple fejl, men vi har også set eksempler på direkte snyd, siger Kim Tolstrup, underdirektør i Skattestyrelsen.

- Derfor er det også et område, hvor vi løbende vurderer mulige tiltag – både med vejledning og kontrol, slutter han.

Hør mere om de sorte penge på TV 2 PLAY og i Sporten på TV 2 klokken 22.12.

Har du kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold, er du velkommen til at sende en mail til TV 2 SPORT.