Fodbold

Forarget politiker kræver handling efter sag om sorte penge i dansk fodbold

Både Louise Schack Elholm, skatteordfører fra Venstre, og Skattestyrelsen vil i dialog med Divisionsforeningen, der tager imod invitationen.

Sort aflønning er alment kendt blandt danske fodboldspillere.

Og det skal der handles på, mener en 'forarget' skatteordfører fra regeringspartiet Venstre.

- Det er jo slet ikke i orden, at man på den måde aflønner spillere med sorte penge, siger Louise Schack Elholm til TV 2 SPORT.

Derfor kommer skatteordføreren med et opråb til Divisionsforeningen, der udstikker rammerne for Superligaen, 1. og 2. division.

- Divisionsforeningen har et ansvar for at stramme op og sikre, at der bliver levet op til lovgivningen i Danmark. De må gribe i egen barm og skærpe tonen. Det er vigtigt, at de også selv lever op til et etisk ansvar og sørger for, at det her ikke foregår, mener Louise Schack Elholm.

TV 2 SPORT kunne tirsdag fortælle historien om, at 40 ud af 80 adspurgte danske fodboldspillere enten selv har modtaget eller har konkret kendskab til sorte penge i miljøet.

Om undersøgelsen 1

TV 2 SPORT har spurgt 80 tilfældige spillere, om de har kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold.

Af dem fortæller 40, at de selv har modtaget, eller at de har konkret kendskab hertil.

Spillere med begrundet mistanke tæller ikke med statistikken. Det samme gælder kendskab til mere end to år gamle udbetalinger. Tidligere afsluttede sager om ulovlig aflønning tæller heller ikke med.

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Særligt amatørklubberne udpeges som syndere inden for området, hvor flere stramninger altså ikke har haft den ønskede effekt.

Skattestyrelsen vil også have dialog

Imens det er Divisionsforeningen, som har ansvaret for landets tre bedste fodboldrækker, så er det Skattestyrelsen, der står for de økonomiske kontroller på området.

Jeg ved ikke, om vi kan komme det her til livs

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

I perioden fra 1. april og til midten af 2017 gennemførte de 1375 kontroller af personer og klubber i dansk idræt – især inden for fodbold, håndbold og ishockey. Her fandt de fejl i 77 procent af tilfældene, men uddelte kun bøder i 11 af sagerne.

Styrelsen vil også bruge TV 2 SPORTs rundspørge som løftestang til at mødes med Divisionsforeningen.

- Senere i dag (tirsdag, red.) vil der komme en henvendelse fra os til Divisionsforeningen, og så får vi et møde sat op om, hvordan vi kan understøtte dem omkring det, siger Kim Tolstrup, der er underdirektør i Skattestyrelsen og ansvarlig på området, til TV 2 SPORT.

Divisionsforeningen tager imod invitation

Direktøren i Divisionsforeningen siger 'mange tak' for invitationen om et møde angående problematikken.

- Det vil vi rigtig gerne. Der er intet, vi hellere vil end at være sikker på, at sådan noget her ikke foregår. For det første er det ulovligt, og det bryder vi os ikke om. For det andet ødelægger det konkurrencen både sportsligt og på andre måder mellem klubberne, siger Claus Thomsen.

Han ved imidlertid ikke, om det er muligt at løse den mangeårige problematik.

- Jeg ved ikke, om vi kan komme det her til livs. Det skal der nok større eksperter end mig til at sige. Men vi har gjort en række ting over årene. Vi har skærpet sanktionerne og lavet gennemsigtighed, mener Claus Thomsen.

I 2015 indførte de en række licenskrav, som særligt strammede reglerne for klubberne i 1. division, der enten er fuldtids- eller deltidsprofessionelle.

Vil tage sagen med til ministeren

Men TV 2 SPORTs rundspørge tyder altså på, at det ikke har hjulpet i amatørklubberne i 2. division og på de øverste serieniveauer.

- Jeg synes absolut, at det her er et alvorligt problem. Dels snyder man samfundet, dels snyder man dem, der prøver at gøre det rigtigt, siger Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm, som også vil vende sagen i eget bagland.

Hvis man fra politisk side kan løse det her yderligere, så vil vi gerne det

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

- Jeg vil også tage det her med til ministeren og se, om der ikke er noget, vi kan gøre rent lovgivningsmæssigt eller myndighedsmæssigt, fortæller hun.

Og det er helt i orden med Claus Thomsen fra Divisionsforeningen.

Kan du frygte, at det ender med politisk indblanding i, hvordan det her skal reguleres i fodboldverdenen?

- Det vil vi da byde velkommen. Hvis man fra politisk side kan løse det her yderligere, så vil vi gerne det, afslutter direktøren for Divisionsforeningen.

Hør mere om de sorte penge på TV 2 PLAY og i Sporten på TV 2 klokken 22.12.