Landsholdskonflikten

Peter Møller og DBU undskylder over for fans efter spillerkonflikt

Konflikten kostede DBU 10-12 millioner kroner.

I efteråret spillede et dansk fodboldlandshold bestående af sekundaspillere en historisk landskamp mod Slovakiet.

Den 23 mand store trup ledet af John 'Faxe' Jensen undgik en ydmygelse og tog derfra med et 0-3-nederlag.

Men årsagen til, at det såkaldte 'vikarlandshold' overhovedet tog kampen op mod de fuldtidsprofessionielle slovakker, var konflikten mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen. De to parter var ikke enige om en ny landsholdsaftale, hvorfor de normale landsholdsspillere ikke spillede.

Hele den sag har imidlertid krævet sine ofre, og det skal der nu rodes bod på. Sådan lyder det fra DBU's fodbolddirektør Peter Møller, der kommer med en undskyldning til de danske fans:

- Vi har været igennem en konflikt, og det har kostet imagemæssigt for både spillerne og DBU. Og for DBU's side vil jeg gerne undskylde den del over for vores fans.  Det er ærgerligt, at vi var trukket igennem det, og det har givet os nogle ridser i lakken.

75 på besøg

Udmeldingen fra Peter Møller kom onsdag aften, hvor DBU havde inviteret 75 fans på besøg i Brøndby for at debattere idéer til, hvordan det kan blive sjovere igen at bære klaphat og Dannebrog i Parken.

Helt fra hjertet af mener vi her i huset, at de danske fans er ekstremt vigtige.

Fodbolddirektør i DBU, Peter Møller.

- Vi prøver at råde bod på det nu. Helt fra hjertet af mener vi her i huset, at de danske fans er ekstremt vigtige, og det er derfor, at vi har det her arrangement i aften, da vi gerne vil i dialog med dem.  

Aftenens debatarrangement varede i tre timer, og der var en positiv ånd at spore:

- Det vigtigste er, at parterne i hvert fald nu er kompromissøgende, og det er jo der, at vi skal være, for det er fællesskabet, vi skal dyrke, siger Henrik Friis, der er IT-konsulent, og som var mødt op til eventet.

Og han blev bakket op:

- Det er jo fodbold og følelser. Og jeg håber da på, at det kommer tilbage igen, siger Morten Fisker, der er pædagog.

Konflikt kostede 10-12 millioner

Eventet kom kun 24 timer efter, at DBU fremlagde årsregnskabet for 2018. Her stod det klart, at konflikten kostede fodboldforbundet 10-12 millioner.

Ifølge DBU's konstituerede direktør, Kenneth Reeh, var der især tre store udgiftsposter i konflikten:

- Kompensation til Slovakiet, tabte kommercielle indtægter og ekstra juridisk bistand er de første ni millioner. Så har der været yderligere følgeting, der ikke rigtig kan klumpes sammen.

- Det gør, at vi når op omkring 11 millioner kroner for konflikten, sagde han tirsdag.

Samlet set kommer DBU ud af regnskabsåret 2018 med et bedre resultat end forventet. Regnskabet viser et minus på ti millioner kroner, hvilket er bedre end det budgetterede underskud på 15 millioner kroner.

DBU forventer et underskud på en million kroner for regnskabsåret 2019.

Den helt store knast i konflikten mellem landsholdet og DBU handlede om kommercielle rettigheder. Det rigtige landshold blev beskyldt for grådighed og DBU for at være amatører.

De to parter blev uenige, da den tidligere landsholdsaftale mellem DBU og landsholdsspillerne udløb efter VM i Rusland. Siden forhandlede DBU og Spillerforeningen om en ny aftale, hvor kommercielle rettigheder var en af de største knaster. En upræcis aftale fra 2015 endte nemlig med en voldgiftssag og en regning på tre millioner kroner til DBU. Derfor ønskede begge parter helt klare linjer.

29. september indgik parterne en permanent aftale.

Lidt over en uge efter valgte landsholdet at skrive et åbent brev til danskerne, hvor de gav deres side af sagen og udtrykte deres glæde over udnævnelsen af Peter Møller som fodbolddirektør.

Landsholdskonfliktens forløb

 1. 2018

  1. Landsholdsaftalen udløber

   Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.

  2. Spillerforeningen melder ud

   Efter en periode med træge forhandlinger meddeler Spillerforeningen 20. august, at den ønsker at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der vil være en afklaring før venskabskampen mod Slovakiet 5. september.

  3. DBU's seks lokalforeninger skriver brev

   DBU's seks lokalforeninger skriver et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrer spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.

   - Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lyder det i brevet.

  4. Spillerne vil forlænge den gamle aftale

   Mandag aften den 27. august går en række landsholdsspillere gået ud i medierne med to budskaber:

   - De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt

   - De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer

    

   Thomas Delaney siger følgende til TV 2 SPORT:

   - Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke, siger den danske landsholdsspiller.

  5. DBU udskyder frist for aftale

   På grund af de forestående landskampe 5. september og 9. september sætter Dansk Boldspil-Union (DBU) en deadline for en ny aftale til fredag 31. august kl. 23.59.

  6. DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum

   Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen 31. august kl. 23.59, indstiller DBU forhandlingerne.

   I stedet tilbyder DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under en delaftale. Samtidig giver DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de har tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag 3. september.

  7. Spillerne afviser DBU's tilbud

   Spillerne nægter at spille landskampene uden en ny aftale. Den tidligere landsholdsspiller William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.

   - Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesseret i. Vi er interesseret i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist.

   Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.

  8. Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale

   Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at den tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til 1. oktober.

   - Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de seneste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.

  9. DBU's deadline for ultimatum er overskredet

  10. DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud

   Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau:

   Den (gamle aftale, red.) kommer vi ikke til at forlænge, og det ved Spillerforeningen godt. De har tilbudt os noget, vi ikke kan eller vil tage imod.

   - Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.

  11. DBU kontakter danske klubber

   I forsøget på at skrabe et landshold sammen kontakter DBU først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. division og 2. division.

   Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej til landsholdet.

  12. DBU udtrykker bekymring

   DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en e-mail til klubberne i 1. og 2. division, hvori der blandt andet står:

   - Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. division og bede om samme støtte.

  13. Hareide bliver hjemme - DBU skal finde ny træner

   Ikke nok med at DBU skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe, fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.

   Åge Hareide kommer såldes ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet 5. september og Wales 9. september.

  14. Futsal- og divisionsspillere melder sig klar

   Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsallandshold og spillere fra 2. division meldt sig klar til venskabskampen mod Slovakiet.

   Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsallandsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta.

  15. De første spillere på vikarlandsholdet bliver offentliggjort

   Konflikten mellem DBU og det danske fodboldlandshold har bragt futsallandsholdet og en stribe divisionsspillere i spil til en kamp på øverste landsholdsniveau.

   To spillere fra 2. divisionsklubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er angriberen Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.

  16. John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner

   Det bliver den tidligere europamester fra 1992 John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i venskabskampen mod Slovakiet. Det bekræfter DBU over for TV 2.

  17. DBU bekræfter, at Danmark stiller med vikarlandshold mod Slovakiet

   Danmark kommer til at spille mod Slovakiet onsdag aften samt Nations League-kampen mod Wales i Aarhus søndag 9. september. Det bekræfter DBU, der har udtaget et alternativt landshold, som unionen selv vælger at døbe 'vikarlandsholdet', til kampene.

  18. Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet

   Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet taber venskabskampen i Slovakiet onsdag 5. september med 0-3.

  19. DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale

   Efter lang tids tovtrækkeri mellem DBU og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale, der løber frem til 1. oktober.

  20. Danmark slår Wales i Aarhus

   Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.

  21. Bestyrelsesmøde i DBU

   Denne lørdag er der bestyrelsesmøde i DBU. Her forventes det, at bestyrelsen får forelagt det, som man eventuelt er kommet frem til i forhandlingerne mellem DBU's udsendte folk og Spillerforeningen. Bestyrelsen skal enten godkende eller revidere aftaleudkastet, inden det kan blive endeligt. Det er dog ikke givet, at en ny landsholdsaftale falder på plads lørdag.

  22. DBU og Spillerforeningen indgår aftale

   På et pressemøde præsenterer DBU-formand Jesper Møller en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet. Den nye aftale mellem Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen løber til og med EM-slutrunden i 2024. Læs om aftalens indhold her.

  23. Hareide udtager landsholdstrup

   Onsdag 3. oktober udtager landstræner Åge Hareide sin trup til kampene mod Irland 13. oktober (Nations League) og Østrig 16. oktober (venskabskamp).