Fodbold

Skatteministeren vil drøfte sorte penge med Divisionsforeningen

Skatteminister Karsten Lauritzen vil tage initiativ til at mødes med Divisionsforeningen, så kulturen med sorte penge i divisionsfodbold kan udryddes.

Sorte penge i kuverter, der bliver overrakt fra klub til spiller, er udbredt i dansk divisionsfodbold.

TV 2 SPORT har spurgt 80 tilfældige spillere, om de har kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold. Af dem fortæller 40, at de selv har modtaget sorte penge, eller at de har konkret kendskab hertil.

Derfor vil Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, bede skatteministeren om at forholde sig til sagen.

- Det kan meget vel være, at det, der skal til, er et møde mellem ham som minister, skattemyndighederne og Divisionsforeningen på den anden side, så man kan få lavet en koordineret oprydning i det her, siger Jesper Petersen til TV 2 SPORT.

- Det nytter ikke, at spillere og klubber kan konkurrere med hinanden om at være villige til at gå længst i forhold til at aflønne i brune kuverter.

Ministeren tager initiativ til et møde

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger i Sporten onsdag aften, at han synes, at Jesper Petersens forslag er ganske udmærket, og at han vil gå ind i sagen om de sorte penge.

- Jeg vil tage initiativ til at få en snak med Divisionsforeningen om, hvordan vi kommer den kultur til livs, der tilsyneladende er, siger han.

- Det, der i særlig grad forarger mig som skatteminister, er, at jeg vil gerne have, at fodbolden i Danmark har gode vilkår. Vi bruger rigtig mange skattekroner på at støtte fodbold - særligt inden det bliver professionelt. Der er det jo ikke rimeligt, at de sorte penge får lov til at florere frit. Så det her problem, det skal vi have løst.

Om undersøgelsen 1

TV 2 SPORT har spurgt 80 tilfældige spillere, om de har kendskab til ulovlig aflønning i dansk fodbold.

Af dem fortæller 40, at de selv har modtaget, eller at de har konkret kendskab hertil.

Spillere med begrundet mistanke tæller ikke med statistikken. Det samme gælder kendskab til mere end to år gamle udbetalinger. Tidligere afsluttede sager om ulovlig aflønning tæller heller ikke med.

Af hensyn til spillernes arbejdsmæssige og private forhold bruges deres udtalelser - om de er til baggrund eller citat - anonymt. TV 2 SPORT er dog bekendt med kildernes identitet.

Det er ikke første gang, vi hører om sorte penge i dansk fodbold. Hvad vil du sige til Divisionsforeningen, som har ansvaret for landets tre bedste rækker?

- Jeg vil sige, at det er dybt skadeligt for fodbolden og særligt amatørfodboldens image i Danmark. Det er også et helt forkert signal at sende til os politikere, som jo gerne vil sørge for, at fodbold og idræt generelt har gode vilkår. Hvis jeg skal kunne legitimere at give flere penge til at understøtte underskoven, der sørger for de fantastiske professionelle fodboldresultater, vi har, er det helt, helt uacceptabelt, at der er sorte penge.

- Det skal vi have gjort op med, og det vil jeg indgå i drøftelser med Divisionsforeningen om, hvordan vi gør. Og hvis vi ikke kan finde ud af det ved at sætte os ned og tale om det, har jeg jo den mulighed som skatteminister, at så kan man fokusere kontrollen i skatteforvaltningen på det her område.

- Jeg vil invitere Divisionsforeningen til et møde på mit kontor, og så må vi se, om vi kan finde nogle gode løsninger. Det her bliver vi nødt til at komme til livs. Det er i alles interesser, siger skatteministeren til TV 2 SPORT.

Divisionsforeningen tager gerne imod politik hjælp

Og Divisionsforeningen står klar med åbne arme.

Inden indbydelsen til mødet med skatteministeren kom, fortalte Claus Thomsen, direktør for Divisionsforeningen, at han vil tage imod al den hjælp, han kan få.

- Det vil vi da byde velkommen. Hvis man fra politisk side kan løse det her yderligere, vil vi gerne det, siger direktøren til TV 2 SPORT.

- Det, der er nødvendigt her, er dokumentation. Det er det, der er vanskeligt at skaffe sig her. Der vil altid være en almindelig retsstilling - den tror jeg ikke, at politikerne vil afskaffe - men alt, hvad der kan findes på, er vi også interesseret i. Vi er sådan set også forarget, så kan vi få politisk hjælp, tager vi rigtig gerne imod det.

På TV 2 PLAY kan du se mere om TV 2 SPORTs fokus på sorte penge i dansk fodbold.

Det siger de til undersøgelsen

FC Helsingør

FC Helsingør

Janus Kyhl, direktør og sportsdirektør i FC Helsingør

- Hvis der er spillere i 2. division, der kan få 15.000 kroner udbetalt i en kuvert, så kan jeg da godt forstå, at de ikke er interesserede i at spille 1. division. Det er de færreste 1. divisionsklubber, der kan tilbyde det på en normal kontrakt.

- Det er dybt alarmerende. Det bør jo slet ikke foregå det her. Det er trist, at sådan en sag rulles ud.

- Det er stærkt bekymrende. Hvis der er nogle brodne kar, som ikke har lyst til at spille efter de spilleregler, som alle andre spiller efter, så skal der tages hånd om det, og det skal der gøres i en fart.

 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

HB Køge

HB Køge

Per Rud, direktør og sportsdirektør i HB Køge

- Hvis det findes, skal der slås ned på det.

- Jeg ser dog det her problem som nedadgående. På et tidspunkt var der meget snak om det her, men det er mit indtryk, at der er kommet bedre styr på det i klubberne.

 

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Hvidovre IF

Hvidovre IF

Peter Lassen, sportschef i Hvidovre

- Det er jo super irriterende for os klubber. Det er svært at arbejde med. Jeg synes, det er røvet og foruroligende.

- Så render der jo mange spillere rundt i 2. division og danmarksserien, som snildt kunne være 1. divisionsspillere.

- Vi prøver jo at drive en fodboldklub, så nytter det jo ikke, at der nogle, der render og spænder ben for os. Hvis det er sådan her, så skal der da bare undersøgelser i gang med det samme.  

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Lyngby BK

Lyngby BK

Birger Jørgensen, direktør og sportsdirektør i Lyngby BK

- Det lyder da ikke så godt. Det er jo ulovligt. Men ellers har jeg ikke nogen holdning til det.

Foto: TV 2 SPORT

Silkeborg IF

Silkeborg IF

Jesper Stücker, sportschef i Silkeborg IF

- Det er da tankevækkende og problematisk. Især hvis det har relation til, at nogen modtager sorte penge. Så er det et stort problem. Det er noget, der skal til livs.

- Jeg synes, at fodboldbranchen står et sted, hvor det er vigtigt, at vi får stoppet det her urene trav, som der er alt for mange eksempler på. Vi skal tilbage til sjælen i spillet, hvor der er noget fair play, etik og moral. Vi ser det også med ‘Football Leaks’. Jeg må sige, at jeg er bekymret for min egen branches fremtid.

 

Foto: .

FC Fredericia

FC Fredericia

Stig Pedersen, direktør og sportsdirektør i FC Fredericia

- Det giver jo et billede af, at der nok foregår et eller andet, der ikke er, som det skal være. Det virker massivt, og det er bekymrende.

- Som jeg ser det, er det først og fremmest klubberne selv, der skal være ansvarlige over for det fodboldfællesskab i Danmark, som de er en del af. Det kan jo ikke nytte noget, at man blæser på de fælles aftaler, der er omkring fodbolden, for så ødelægger det hele vores turneringsstruktur og vores måde at drive professionel fodbold på.

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Thisted FC

Thisted FC

Karl Guldhammer, direktør og sportsdirektør i Thisted FC

- Det er da slet ikke acceptabelt. Så arbejder vi jo ikke på lige vilkår. Det er meget bekymrende. Der skal være rene linjer. 

- Jeg vil absolut opfordre til, at det er noget, der skal kigges nærmere på. Det er på sin plads. Det er jo useriøst. 

 

Foto: .

Næstved BK

Næstved BK

Jesper Frisenholm, sportschef i Næstved BK

- Jeg synes jo, at det er rigtig ærgerligt og uheldigt for dansk fodbold og de klubber, som gør tingene rigtigt. Og det kan jo også påvirke spillernes sportslige udvikling, fordi de så spiller i en lavere rangerende klub, end deres talent berettiger til. Det synes jeg også er ærgerligt.

- Det er skadeligt, fordi der ikke konkurreres på lige vilkår. Det er alt andet lige at foretrække, at det er tilfældet både på og udenfor banen.

Overrasker det dig?

- Det overrasker mig ikke. SKAT har jo også tidligere kørt razziaer, så det er egentlig ikke så overraskende.

- Jo mindre, det forekommer, des bedre for dansk fodbold, for så vælger talenterne ikke de nemme tjente penge, men i stedet ud fra sportslige ambitioner.

Foto: .

Viborg FF

Viborg FF

Jesper Larsen, sportschef i Viborg FF

- Umiddelbart lyder det jo ikke skide godt. Det er selvfølgelig trist for dansk fodbold, når I præsenterer det på den måde.

- Det er ikke godt for nogen. Jeg må sige, at det er overraskende.

 

Foto: .

Nykøbing FC

Nykøbing FC

Claus Jensen, sportsdirektør i Nykøbing FC

- Det er ny information for mig. Er der et dokumenteret grundlag for det her, så er jeg sikker på, at vores instanser tager sig af det her.

- Helt overordnet tænker jeg, vi har nogle gode instanser, der kan tage sig af det her, når nogle overtræder regler. Det er jeg meget tryk ved.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Fremad Amager

Fremad Amager

Timur Daguev, sportschef i Fremad Amager

Fremad Amager er ikke med i undersøgelsen, da Timur Daguev er ny på posten som sportschef.

Foto: .

FC Roskilde

FC Roskilde

Anders Theil, sportschef i FC Roskilde

- Jeg kan egentlig ikke påstå, at jeg er videre overrasket. Men jeg synes, omfanger er rystende, det må jeg sige. Der er helt sikkert nogen, der skal gå ind i det her og få kigget på det.

- Sort aflønning er jo lidt ligesom doping. Det skævvrider virkelig det hele og pynter bestemt ikke.  

Foto: .